Mainos: Yritysluotto vai yrityslaina? Opi erot ja valitse oikein

Yritysluoton ja yrityslainan hyödyntäminen auttaa säästämään korkokuluissa.
25.1.2024 10:30

Mainos: Yrityslaina.com

Yritysluotto ja yrityslaina ovat molemmat oivallisia ratkaisuja yrityksen moniin rahoitustarpeisiin. Uudet yrittäjät voivat saada niiden avulla kaivattua starttirahaa ensimmäisiä kuluja varten. Kokeneemmat yrittäjät taas voivat kasvattaa liiketoimintaansa oikein ajoitetulla lainarahoituksella.

Mutta mikä oikeastaan on yritysluoton ja yrityslainan välinen ero? Kumpaa rahoitusmuotoa kannattaa käyttää missäkin tilanteessa?

Tässä artikkelissa käymme tarkasti läpi molempien rahoitusmuotojen hyödyt ja haitat, jotta osaat valita omalle yrityksellesi sopivimman ratkaisun. Lisäksi kerromme hieman siitä, miten lainarahaa tai -luottoa vai käytännössä hakea. Kyseessä on erittäin helppo prosessi, jonka kesto on parhaimmillaan alle 24 tuntia.

Yritysluotto on joustavin rahoitusmalli

Yritysluotto tunnetaan joustavimpana tapana rahoittaa yrityksen toimintaa. Kyseessä on nimensä mukaisesti luotto, jota yritys voi käyttää samaan tapaan kuin yksityishenkilö käyttää luottokorttiaan. Lisärahoitusta on siis saatavilla milloin tahansa sitä itse tarvitsee, mikä tekee yritysluotosta erittäin käyttökelpoisen apuvälineen lähes yritykselle kuin yritykselle.

Yritysluoton saaminen ei vaadi vakuuksia, joten siinä mielessä se ei eroa vakuudettomasta yrityslainasta millään tavalla. On siis täysin omasta rahoitustarpeestasi kiinni, kumpaan vaihtoehtoon kannattaa tarttua. Yritysluoton avulla voit maksaa yllättävämpiä menoja, kun taas yrityslaina on pidempiaikainen rahoitusratkaisu, joka sopii hyvin suunnitelmallisten lisämenojen kattamiseen.

Säästä korkokuluissa yritysluoton avulla

Yksi tärkeimmistä syistä yritysluoton valitsemiseen ovat halvemmat korkokulut. Koska kyseessä on lyhennysvapaa lainamuoto, vältyt pitkäaikaiselta lainasopimukselta ja kuukausieriltä. Sinun ei siis tarvitse sitoutua lainaan pitkäksi aikaa toisin kuin useimpien yrityslainojen kohdalla.

Kuten lainoissa aina, pidempi lainasopimus tietää korkeampia korkomenoja. Myös yrityslainaa voi toki ottaa hyvinkin lyhyelle ajanjaksolle, mutta alle kuukauden mittaisia lainasopimuksia ei ole tarjolla. Toisin sanoen joudut siis yrityslainan tapauksessa maksamaan korkoa vähintään kuukauden ajalta. Tavallisesti yrityslainasopimukset ovat kuitenkin paljon pidempiä, ainakin vuoden mittaisia.

Valitsemalla yritysluoton voit alentaa korkokulujasi huomattavasti. Yritysluottoa myönnetään ilman tarkkaa maksuaikaa, joten voit lyhentää luottoa juuri silloin kuin haluat. Toki yritysluottojakin on erilaisia, ja joidenkin rahoituslaitosten tapauksessa luotolla on maksuohjelma, jonka seuraaminen kuuluu sopimusehtoihin.

Yritysluoton avulla maksat joka tapauksessa korkoa ainoastaan sen mukaan, kuinka kauan lainaraha on käytössäsi. Jos tarvitset rahaa pikaisiin kuluihin, esimerkiksi myöhästyneiden asiakaslaskujen vuoksi, yritysluotto on loistava valinta. Kun erääntyneet laskut sitten maksetaan sinulle myöhästymismaksujen kera, voit samalla kuitata ottamasi yritysluoton heti pois. Näin korkokulut jäävät erittäin mataliksi.

Yritysluottoa voi saada suuriakin summia

Vaikka yritysluotto soveltuukin erityisesti pienien, yllättävien menojen kattamiseen, voi sitä saada kerralla suuriakin summia. Lisärahoitus yritysluotolla voi nousta jopa samalle tasolle kuin suurimmat vakuudettomat yrityslainat. Tällöin puhutaan sadoistatuhansista euroista, jotka yritys voi saada käyttöönsä yksinkertaisella luottosopimuksella.

Varsinaisen yritysluottorajan suuruus riippuu tietysti pitkälti yrityksestä, joka luottoa hakee. Kaikkein suurimpia luottoja ei välttämättä myönnetä kaikille. Yrityslainan tapaan yritysluottoa voi silti saada melkeinpä mikä yritys tahansa. Mikäli yrityksen ja sen omistajan luottotiedot ovat kunnossa, ei yleensä ole mitään syytä olettaa, että yritysluottohakemusta ei hyväksyttäisi.

Mikä parasta, yritysluottoa hakiessaan pääsee valitsemaan parhaan tarjouksen useammista vaihtoehdoista. Kilpailuttamalla yritysluottosi netissä saat eteesi markkinoiden ykköstarjoukset rahoituslaitoksilta, jotka on todettu luotettavaksi lainantarjoajiksi. Tällä tavoin hyödyt pienemmistä lisäkuluista ja koroista kuin valitsemalla heti ensimmäisen yritysluottotarjouksen, joka eteesi sattuu osumaan.

Yrityslainan avulla edistät yritystoimintaasi pitkään

Yrityslaina on täydellinen lainaratkaisu silloin, kun kaipaat pidempiaikaista lisärahoitusta yritystoimintaasi avustamaan. Voit itse määrittää haluamasi lainasumman ja laina-ajan, minkä jälkeen rahoituslaitos tai pankki tarjoaa sinulle lainasopimuksen.

Yrityslainan korko ja sitä kautta hinta pohjautuvat siihen, miten paljon ja kuinka pitkäksi aikaa rahaa tarvitset. Lainasopimuksen solmimisen yhteydessä tehdään maksusuunnitelma, joka perustuu kuukausittaisiin maksueriin. Näiden maksuerien avulla lainaa lyhennetään maksusuunnitelman mukaisesti, kunnes koko lainasumma on maksettu takaisin korkojen kera.

Yrityslaina kannattaa yritysluoton tapaan kilpailuttaa, ennen kuin laittaa nimeään mihinkään lainasopimukseen. Kilpailuttamalla yrityslainasi netissä voit pyytää ilmaista konsultointiapua, joka auttaa valitsemaan lainatarjouksista parhaan. Joihinkin lainatarjouksiin voi nimittäin sisältyä piilotettuja kuluja, jotka muuttavat lainan hintaa huomattavasti.

Pelkkää yrityslainan korkoa katsomalla ei voi määrittää suoraan, onko kyseessä edullinen laina vai ei. Lainan oikean hinnan näkee paremmin todellisesta vuosikorosta, joka sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut. Se on tavallisesti joitakin prosentin kymmenyksiä ilmoitettua korkoa suurempi.

Vakuudeton yrityslaina vai vakuudellinen yrityslaina?

Yrityslainaa hakevalla yrityksellä on kaksi vaihtoehtoa: vakuudeton tai vakuudellinen yrityslaina.

Vakuudetonta lainaa voi saada yritykselle kuin yritykselle, eikä se vaadi kiinteää omaisuutta lainan vakuudeksi. Tämänkaltaista lainaa voi hakea hyvinkin pienille summille tuhannesta eurosta ylöspäin. Toisaalta vakuudetonta lainaa myönnetään yritysluoton tapaan satojatuhansia euroja, mikäli yrityksen toiminta on hyvillä kantimilla. Ei siis ole mitenkään pakollista asettaa lainalle vakuuksia, vaikka lainantarve olisi muutamaa kymppitonnia suurempikin.

Vakuudellinen yrityslaina on siitä parempi vaihtoehto, että sitä voi saada selvästi vakuudellista enemmän. Jopa useiden miljoonien eurojen lainat ovat mahdollisia, kunhan lainan vakuudet ovat kunnossa.

On suositeltavaa käyttää vakuudellista yrityslainaa silloin, kun se on mahdollista. Vakuuksien ansiosta lainan ehdot ovat nimittäin paremmat kuin vakuudettomassa yrityslainassa. Voit siis säästää korkomenoissa merkittävästi asettamalla omaisuuttasi hakemasi yrityslainan vakuudeksi.

Suunnittele lisärahoituksen käyttötarkoitus huolella

Yrityslaina tarjoaa mahdollisuuden liiketoiminnan edistämiseen monella tavalla. Lisärahoituksen käyttö esimerkiksi rakennuslainan muodossa kannattaa aina suunnitella erittäin huolellisesti, sillä lainarahaa ei kannata ottaa pankkitilille homehtumaan turhaan. Jos lainarahasta ei ole yritykselle konkreettista hyötyä, ei lainan ottaminen siinä tapauksessa ole kannattava päätös.

Kun yritykselläsi on todellista tarvetta lisärahoitukselle, yrityslaina on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto. Jos esimerkiksi haluat laajentaa yrityksesi liiketiloja, voi yrityslaina antaa siihen mahdollisuuden, vaikka muuten rahaa ei olisi tarpeeksi. Eteesi saattaa osua uusi halpa toimistotila firmallesi, joka menee todennäköisesti sivu suun, jos et heti tartu tilaisuuteen. Nopeasti myönnettävä yrityslaina on ratkaisu, jonka ansiosta voit tässä tapauksessa säästää selvää rahaa.

Tämänkaltaiset tilanteet ovat juuri niitä, joissa pitkäaikainen yrityslaina on painonsa arvoinen kullassa. Yrityslaina antaa myös mielenrauhaa yrityksille, joiden tulot kattavat menot väliaikaisesti turhan kapealla marginaalilla. Muutaman prosentin korko voi olla pieni hinta siitä, että firman raha-asioista ei tarvitse huolehtia joka ikinen päivä.

Miten voi hakea yritysluottoa tai yrityslainaa?

Oli valintasi sitten yritysluotto tai yrityslaina, voit tehdä lainahakemuksen netissä todella näppärästi. Sinulta tullaan pyytämään joitakin perustavanlaatuisia tietoja, kuten firmasi liikevaihto ja lainan käyttötarkoitus. Sinun on myös sallittava, että lainantarjoajat voivat tarkistaa henkilökohtaiset luottotietosi.

Kun lainahakemus on tehty, voit kilpailuttaa lainoja eri rahoituslaitosten välillä ongelmitta. Pääset valitsemaan oman lainasi useammista eri vaihtoehdoista. Jos mielestäsi sopiva laina löytyy, on prosessi myös erittäin nopea. Lainasopimuksen yksityiskohdat ja maksusuunnitelma hiotaan kuntoon, minkä jälkeen voit laittaa sähköisen puumerkkisi sopimukseen.

Lainan myöntämisen jälkeen rahat siirretään välittömästi yrityksesi tilille. Lainahakemuksen tekemisestä lainan saamiseen tilillesi menee yleensä vain päivä tai kaksi, joten turhaa odottelua ei ole luvassa. Siksi niin yritysluotto kuin yrityslainakin ovat erinomaisia apuvälineitä silloin, kun lainalle on tarvetta juuri nyt eikä huomenna.

Lisää luettavaa