Demoefekti 42/2022

Tällä kertaa Demoefektissä Syskofrenia, Rujo Katras, Jere Vegas ja Kaverit
22.10.2022 18:16

SYSKOFRENIA

Syskofrenian Donna alkaa erittäin onnistuneesti synkkää tunnelmaa luovilla taustoilla. Laulusuorituksen alettua synkkyys ainoastaan lisääntyy. Biisi on omaperäinen ja tunteella tehty. Puhelauletut osuudet muistuttavat Eminemin Guilty Consciencea, mutta Donnassa uhrin kokemusta ei sivuuteta. Sävellys ja sanoitukset ovat todella väkevät. Äänekkääksi miksattu laulusuoritus hautaa ehkä hienoja taustoja vähän liikaa alleen, mutta näinkin ihan kirkkaasti viikon paras. Niin uniikki biisi, että vaikea edes määritellä genreä. Mutta sopii ainakin Portisheadin ja Bowien Blackstarin ystäville.

instagram.com/syskofrenia

RUJO KATRAS

Jyväskylän Rujo Katras soittaa raskasta thrashia. Riffit ovat kuin tuoreempaa Exodusta, mutta suomenkielinen laulu sijoittuu enemmän Kotiteollisuuden tai Trio Niskalaukauksen osastolle. Jälkimmäisen kanssa jo 2013 perustettu Rujo Katras on tehnyt keikkaakin. Kuten jo melkein kymmenen vuotta kasassa olleelta bändiltä voi olettaakin, toimii soitto moitteetomasti, ja biisi on hyvin sävelletty. Pienillä dynamiikanmuutoksilla lisätään iskeviin grooveihin sopivasti raskautta. Jos jotain pitää valittaa, niin vähän napakammilla soundeilla tästä saisi vielä enemmän irti. Näinkin erittäin hyvä.

facebook.com/rujokatras

JERE VEGAS

Demolaarissa tulee todella harvoin vastaan kitarainstrumentaalimusiikkia. Osittain varmaan koska genre ei 80-luvun huippuvuosinaankaan ollut täysin valtavirtaa ja vuonna 2022 kitaran asema jatkaa laskuaan. Mutta yrittäjiä on varmaan vähän siksikin, että instrumentaalimusiikin säveltäminen on erittäin vaikeaa ja se vaatii korkeaa soittotaitoa. Heti Endeavourin alkumetreillä käy ilmi, että erittäin korkeaa soittotaitoa löytyy niin sähkökitaristi Jere Vegasilta itseltään kuin taustabändiltäkin. Sen sijaan sävellyksessä ei esimerkiksi Satrianin biiseihin verrattuna ole riittävästi koheesiota.

instagram.com/jerevegasmusic

KAVERIT

Kaverit on jo vuonna 2000 perustettu helsinkiläinen hip hop -ryhmä. Soundit ovat ammattimaiset ja biisi hyvä, mutta jotenkin sävellys tuntuu vuosituhannen vaihteen meiningiltä ja räppäys vielä sitäkin retrommalta. Jos vähän kulmikas suomirapin alkuaikojen flow ei häiritse, on Palaan Aina Takaisin hyvin rakennettu biisi. Rummut ja laulusuoritus pelaavat todella hyvin yhteen ja sovitus ja kappalerakenne lisäävät sopivasti jännitettä biisin loppupuolella.

instagram.com/kaverithh


Soundin Demoefektissä nostetaan joka toinen viikko esiin muutama kiinnostavin demo. Demosetänä toimii Nuutti Heiskala.
Ohjeet demojen lähettämiseen löytyvät täältä. 

 

Lisää luettavaa