20 vuotta sitten: Sepultura verisillä juurillaan

20.2.1996 julkaistu Roots raivasi tietä nu metallille

Max Cavaleran viimeiseksi Sepultura-levyksi jäänyt Roots jatkoi yhä pidemmälle Chaos A.D.:n (1993) viitoittamaan suuntaan. Levy jakaakin varsin vahvasti mielipiteitä metallimusiikin kuuntelijoiden keskuudessa tyylinsä vuoksi.

Speed ja thrash metallilla uransa aloittanut Sepultura palasi kirjaimellisesti takaisin brasilialaisille juurilleen ottaen vahvasti vaikutteita alkuperäiskansojen musiikista ja rytmeistä. Yksi vaikutteista oli brasilialainen samba-reggae -perkussioryhmä Olodum, jota kuullaan myös levyllä. Yhtye kävi myös itse vierailemassa Xavante-intiaanien kylässä, joka inspiroi bändiä suuresti. Instrumentaali Itsári on nauhoitettu tällä vierailulla.

”Koko levy oli minulle tärkeä matka henkilökohtaisesti, brasilialaisena. Matka sademetsään intiaanien luokse oli uskomaton kokemus. Palasimme mukanamme 15 minuuttia rumpujamittelua, jota joku vertasi brasilialaiseen Pink Floydiin”, Max Cavalera muisteli Kerrang!-lehden haastattelussa 2008.

Sepultura nu metallin syntysijoilla

Sepultura otti Roots-levylleen paljon muitakin vierailijoita. Ratamahatta on tehty yhteistyössä brasilialaisen salsa-reggae -muusikko Carlinhos Brown kanssa. Kappaleessa vierailee myös silloinen Korn-rumpali David Silveria.

Kornilla oli muutenkin iso vaikutus Roots-albumiin. Vuonna 1994 julkaistun Kornin nimikkodebyytin alavireiset kitarat ja rujot soundit tekivät niin ison vaikutuksen, että Sepultura valitsi levylleen saman tuottajan, Ross Robinsonin. Lisäksi Kornin laulaja Jonathan Davis sanoitti levylle kappaleen Lookaway (jossa hän myös laulaa Faith No Moren Mike Pattonin kanssa). Roots jopa äänitettiin Indigo Ranchilla, samassa studiossa jossa Kornin debyyttikin.

”Olin aluksi hieman shokissa, kun he palkkasivat tuottajamme ja äänittivät levynsä täällä [Indigo Ranchilla, toim. huom.]. Se oli melko julkeaa, mutta myös todella imartelevaa. Sepultura on yksi hevisuosikkejani, ja olin todella otettu yhteistyöstä”, Jonathan Davis kertoi Kerrang!-lehden haastattelussa 1996.

Roots, Kornin debyytti ja Rootsin kanssa samana vuonna ilmestynyt Kornin Life Is Peachy sekä Ross Robinson ovatkin merkittävässä asemassa nu metalliksi nimetyn genren synnyssä. Sepulturan, ja myöhemmin Max Cavaleran Soulflyn ja Kornin vanavedessä ui monia seuraajia. Osa lisäsi soppaan omia mausteita, osa tyytyi apinoimaan edeltäjiensä tyyliä.

Suurmenestys ja Maxin eroaminen

Roots ilmestyi 20. helmikuuta 1996 ja se nousi nopeasti Sepulturan myydyimmäksi albumiksi. Max muisteli GigsAndFestivalsin haastattelussa tuota kaaottista aikaa.

”Kotona Brasiliassa en voinut edes poistua asunnostani. Meno oli kuin The Beatlesilla! Sellainen suosio ei ole kuitenkaan minua varten, enkä pitänyt siitä. Tykkään olla enemmän underground-skenessä, ja pitää matalampaa profiilia.”

Suursuosion paineet ja Maxin vaimon pojan tapaturmainen kuolema kesällä 1996 johtivat lopulta Maxin eroamiseen yhtyeestä. Maxin Gloria-vaimo toimi yhtyeen managerina, ja muut jäsenet halusivat vaihtaa hänet, koska heistä Gloria keskittyi liikaa Maxiin kuin yhtyeeseen. Max soitti viimeisen keikkansa Sepulturan riveissä Brixtonissa joulukuussa 1996.

”Se oli todella sekavaa aikaa. Kukaan ei ajatellut asioita loppuun asti ja koko homma vain sortui kasaan. Kukaan ei ollut tilanteen tasalla. Onneksi levy-yhtiö halusi äänittää tuon viimeisen keikan (joka julkaistiin Under A Pale Gray Sky -livealbumin muodossa), se osoittaa miten tiukka bändi me olimme. Ongelmia ei ollut lavalla, vaan sen ulkopuolella”, Max muistelee GigsAndFestivalin toimittajalle.

Paluu juurille

Max ei kuitenkaan muistele aikaansa Sepulturassa mitenkään pahalla riitaisasta lähdöstään huolimatta.

”Emme ikinä tehneet (Metallican) Reloadia tai mikä se Lola/Lulu-juttu olikaan [viittaus Metallican ja Lou Reedin Lulu-yhteistyöhön, toim. huom.]. Yritin kerran kuunnella sitä, mutta olin vain että ”voi luoja!”. Olen siis ylpeä, ettemme sortuneet sellaiseen paskaan.”

20. juhlavuoden kunniaksi Max ja veljensä Igor Cavaleran suunnitelmissa on spesiaalikiertue, jolla Roots-levy esitettäisiin kokonaisuudessaan.

”Meistä se on hieno idea, toivottavasti homma saadaan toimimaan. Ajatuksena on kiertää Amerikkaa, mutta toivottavasti pääsemme myös Eurooppaan, kenties festareille. Juuri nyt homma on vasta pelkkä ajatus, joten katsotaan mitä tapahtuu. En ole ennen soittanut kokonaista levyä keikalla, mutta kerta se on ensimmäinenkin!”