50 vuotta metallia – Lost Societyn Samy Elbanna listasi genren avainlevyt Black Sabbathista Ghostiin

Lost Society.
Saara Planting

Mitkä ovat heavy metalin avainlevyt eri vuosikymmeniltä? Lost Societyn keulakuva Samy Elbanna esittelee viisi albumia, jotka ovat osaltaan muokanneet raskaasta rockista sellaista, millaisena se nykyään tunnetaan. Hyppää kyytiin muistelukierrokselle!

Toimittanut: Timo Isoaho

1970-luku: Black Sabbath – 1

”Niin no… Ilman Black Sabbathin debyyttiä me emme välttämättä puhuisi näistä muistakaan, sillä tämä albumi pisti koko genren alulle – ja vaarallisuudellaan ja pahuudellaan valloitti koko maailman. Yksi maailman uskomattomimmista riffikynistä löytyy Tony Iommilta ja yksi universumin hienoimmista äänistä löytyy itse Prince of Darknessilta eli Ozzylta, ja toista niin tiukkaa komppiryhmää saa hakea!”

1980-luku: Iron Maiden – The Number of the Beast

”Tämä oli se levy, joka muutti elämäni ihan täysin! The Number of the Beast on minun määritelmäni täydellisestä albumikokonaisuudesta; löytyy nopeatempoista, hidastempoista ja kaikkea siltä väliltä, eikä yhtye missään vaiheessa kadota punaista lankaa. Uskomattomia laulusuorituksia ja sooloja, jotka pistivät koko genren standardit ihan uusiksi.”

1990-luku: Metallica – Black Album

”Olen aina välillä yksin mielipiteeni kanssa, mutta tämä on mielestäni Metallican paras levy. Tässä haastetaan kaikkea mitä tähän asti oltiin tehty, ja tehtiin biisejä jotka ovat raskaita ja aggressiivisia mutta myös ytimekkäitä ja mieleenpainuvia. Monenlaista ja monentyylistä teemaa löytyy ja kokonaisuus on kohdallaan.”

2000-luku: Children of Bodom – Are You Dead Yet?

”Heittämällä paras levy, mitä Suomessa on koskaan tehty. Tämä levy määritteli Children of Bodom -soundin ja juuri tässä kohdassa bändi löysi paikkansa maailman musaskenessä. Täydellisiä biisejä ja sovituksia, ja sounditkin ovat muodostuneet legendaarisiksi. Tällä levyllä erityisen siistiä on se, että ollaan melodisen dödiksen ytimessä, ja silti tehdään biisejä joita voi ’laulaa mukana’!”

2010-luku: Ghost – Meliora

”Tämä levy avasi minulle Ghostin maailman. Ihailen suunnattomasti koko bändin mystisyyttä ja tematiikkaa, ja tällä levyllä selvisi myös se, että Tobias Forge on musiikillinen nero. Uskomattoman tarttuvia biisejä, joissa kuitenkin kuuluu se Ghostille tyypillinen mystisyys ja ’vaara’. Yksinkertaisesti mieletön levy.”