Amaranthen halu näyttää kykynsä vie huippufestareille vuodesta toiseen – Qstockissa esiintynyt yhtye haastattelussa

Oululaistunut basisti Johan Andreassen tapasi vaimonsa Qstockissa vuonna 2012. Myös keulakuva Elize Ryd koosti ajatuksiaan Suomesta ja festareista.

Amaranthen esiintyminen oli energisyydeltään ja tunnelataukseltaan Qstock-keikkojen parhaimmistoa.
Elina Järvi

Johan Andreassenille Qstockin lauantainen keikka osui muutosten sumaan: hän muutti seuraavana päivänä perheensä kanssa Haukiputaalta Ouluun. Keikka oli miehelle erityisen tunnepitoinen myös siksi, että hän tapasi vaimonsa viisi vuotta sitten juurikin Qstockissa.

– Haukipudas on ollut asuinpaikkana aivan täydellinen: siellä on todella rauhallista ja luonto on lähellä. Alkujaan vaihtoehtona oli elää kaukosuhteessa tai muuttaa tänne tyttöystäväni luo. No, menimme muutama kuukausi sitten naimisiin ja meillä on nyt kymmenkuinen tytär, Andreassen hymyilee.

Hän uskoo, että samankaltainen miljöö toimisi rentouttavana ympäristönä myös bändin eläväiselle solistille Elize Rydille.

– Rakastan tätä osaa Suomesta! Olen Johanille kateellinen, että hän saa asua täällä. Ehkä voisin itsekin vuokrata täältä osa-aikaisesti asunnon, Ryd pohtii.

Aloittelija voi pian olla headliner

Muistan edelleen hyvin senkin, kun Amaranthe alkuaikoina soitti pienillä lavoilla huonommilla aikataulusloteilla.
– Elize Ryd

Ryd on kiitollinen, että yhtye saa kiertää esiintymässä festareilla ympäri maailmaa. Qstockissa Amaranthe on aiemmin esiintynyt kahdesti.

– Muistan edelleen hyvin senkin, kun Amaranthe alkuaikoina soitti pienillä lavoilla huonommilla aikataulusloteilla. Nykyään saamme soittaa samoilla festareilla Marilyn Mansonin ja Alice Cooperin kanssa, kuten nyt täällä tänä vuonna. Sweden Rockissa puolestaan Ozzyn huone oli bäkkärillä meidän huoneen vieressä. Tämän työn kautta pääsee todella lähelle artisteja, joita ei muuten olisi koskaan kuvitellut tapaavansa, Ryd sanoo.

Festareilla on myös suuri rikkaus tutustua kaikenlaisiin yhtyeisiin. Myös menestyksen kaarta on mahdoton ennakolta arvata.

– Aloitteleva bändi voi parin vuoden päästä olla jonkin festarin headliner. Ilmapiiri on yleensä sellainen, että kaikki bändit kunnioittavat toisiaan.

Yhtyeen jäsenet myös tiedostavat, miten tärkeitä suhteellisen terveelliset elintavat nykyään ovat niille muusikoille, jotka haluavat pitää työnsä.

– Elintapamme ovat varmasti aina olleetkin aika terveellisiä siihen nähden, millaisia meistä olisi tässä bisneksessä voinut tulla.

Pinnallisuutta pakoon

Elize Ryd heiluttaa keikoillaan tukkaansa samalla tavalla kuin bändin miehetkin, eikä hän pahemmin mieti ulkonäköönsä liittyviä asioita. Hän suuntaa mieluummin nuokin ajatukset itse musiikkiin ja esiintymisensä onnistumiseen.

– Tämä ajattelutapa on ehkä se minun tapa paeta kaikkea sitä pinnallisuutta, jota tässä maailmassa on paljon.

Jos emme esiinny parhaamme mukaan, saatamme tippua pois pelistä.
– Elize Ryd

Hän ennen kaikkea toivoo, että polvet pysyisivät jatkossakin kunnossa. Muuten keikoilla ei pystyisi enää hyppimään.

– Olemme hyvin nöyriä, koska jos emme esiinny parhaamme mukaan, saatamme tippua pois pelistä. Jos emme enää onnistukaan viihdyttämään yleisöä, meidät korvaa joku toinen hyvä bändi.

Vaatimattomuudesta huolimatta Amaranthen saavutukset ovat todella kovia. Tuorein albumi Maximalism saavutti ykkössijan US Billboard Heatseekers -listalla ja bändin biisejä on soitettu Spotifyssä yli sata miljoonaa kertaa. Kaikesta tästä huolimatta, tai pikemminkin juuri kaiken tämän takia, paineet ovat nykyään paljon kovemmat kuin koskaan aiemmin.

– Alkuvuosina fiilis oli, että nyt näytämme kaikille ja vielä joku päivä mekin esiinnymme isommilla lavoilla. Nyt kun olemme saavuttaneet näitä tavoitteita, meille luodaan myös enemmän odotuksia.

Teksti ja kuva: Elina Järvi