Arvio: Tupac Shakurin elämäkerta tarjonnee uutta tietoa vannoutuneille faneillekin – kirjassa on myös heikkoutensa

27.12.2023 13:27

Staci Robinson
Tupac Shakur – virallinen elämäkerta
Like

Ensimmäinen maailmankuulusta räppäristä 2Pacista kirjoitettu auktorisoitu elämäkerta kuvaa yksityiskohtaisesti tähden suurta ja ristiriitaista persoonaa sekä lyhyttä, mutta tapahtumatäyteistä elämää, joka päättyi traagisesti vuonna 1996 Tupacin ollessa vain 25-vuotias.

Elämäkerran kirjoittaja on Shakurin perheen ystävä, käsikirjoittaja ja keskinkertainen romaanikirjailija, joka nauttii läheisten luottamusta ja on siitä syystä saanut käyttönsä mittavan määrän materiaalia, kuten Tupacin yksityiset päivä- ja muistikirjat sekä kirjeet. Lisäksi Robinson on tehnyt opusta varten lukemattomia haastatteluja kaikkien megastaran sidosryhmien kanssa. Tämän johdosta biografia on varsin intiimi ja henkilökohtainen, mutta myös äärimmäisen puolueellinen. Lukukokemusta haittaa huolimattomasti editoitu teksti, jossa toistuvat epäloogisuudet. johtuu alkuperäistekstin kehnoudesta, koska teoksen ovat kuitenkin suomentaneet Paleface, Yasir Gaily ja Ari Väntänen.

Tupacin lyriikat on onneksi ymmärretty jättää alkuperäiskielelle. Mutta vaikka näitä tekstilainauksia on paljon, teos ei kuitenkaan keskity 2Pacin musiikkiin, vaan katkelmia käytetään lähinnä alleviivaamaan kirjailijan tarkoitusperiä. Taiteilijan lahjakkuus ohitetaan sivulauseissa.

Perusteellinen elämäkerta onnistuu kuitenkin valottamaan vannoutuneemmallekin Tupac-tuntijalle uusia taustoja sekä räppärin toiminnan motiiveja. Se on mukaansatempaava kertomus nuoren afroamerikkalaisen miehen matkasta kantaaottavaksi runoilijaksi, eriarvoisuuden sekä rakenteellisen sorron vastustajaksi, miljoonia myyneeksi räppäriksi ja mainioksi näyttelijäksi, joka pyrki pelottomasti muuttamaan yhteiskunnan epäkohtia.

Teksti: Linda Söderholm
Arvio on julkaistu Soundissa 11/23.

Lisää luettavaa