”En ole koskaan tykännyt Eppu Normaalista”, sanoo Räjäyttäjät-basisti – miksi uusin levy sitten kuulostaa Epuilta?

Räjäyttäjät kertoi Soundissa 11/19 kuulumisiaan. Puheeksi nousi muun muassa yhtyeen viimeisimmän albumin musiikillinen ilme, joka muistuttaa Hurriganesin sijaan ennemmin Eppu Normaalia.
23.1.2020 14:09

Teksti: Mikko Meriläinen

III äänitettiin Nousiaisen kotitalossa Sastamalassa.. Äänittäjänä ja miksaajana toimi yhtyeen pitkäaikainen ystävä ja keikkamiksaaja Tuukka Tervo, joka miksasi myös Jukka Nousiaisen uusimman sooloalbumin.

Ehdotan, että looginen seuraava askel koko ajan huolellisemmin ja ammattimaisemmin albuminsa tekevälle yhtyeelle olisi marssia johonkin oikeaan studioon.

Visioni saa täystyrmäyksen. Jos Räjäyttäjillä jotain rajoja on, ne taitavat olla tässä.

– En näe, että meillä on rahaa tai edes kiinnostusta mennä oikeaan studioon. Saati tehdä kenenkään tuottajan kanssa, sanoo Nousiaisen vieressä istuva basisti Mikko ”Rock” Siltanen.

– Kyse on tekemisen tavasta. En varmasti pystyisi saamaan mitään itsestäni irti studiossa ajatellen, että kello raksuttaa. Mulla on omat tavat työskennellä, ja meille on selkeää että hommat tehdään kuten ne tehdään, Nousiainen lisää ja huomauttaa, että halutessaan he saavat kyllä riittävän hifiä soundia tehtyä ominkin voimin.

– Olen sosiaalisestikin kova jännittämään vieraiden ihmisten seurassa. Musantekojutut on niin herkkiä, että mulle tulee kummallinen olo jos joku vieras äijä tuijottaa lasin läpi.

Soundin siistiytymisen ja biisien monipuolistumisen myötä on helppo huomauttaa, että nyky-Räjäyttäjät on huomattavasti lähempänä Eppu Normaalia kuin Hurriganesia.

– Mun on pakko tunnustaa, etten ole koskaan isommin tykännyt Eppu Normaalista. Tai en ainakaan sitä kuuntele, huomauttaa levyn eppumaisimmat biisit säveltänyt Siltanen.

Syypää löytyykin vierestä. Nousiainen sanoo kuunnelleensa hyvinkin paljon Eppu Normaalia ja tietoisesti tuoneensa sitä sovituksiin. Hän esimerkiksi tunnustaa kuunnelleensa sormet syyhyten Siltasen treeneihin tuomaa Rock on ikuinen -biisiä miettien, millaisia Eppu-sävyjä pääsisi siihen soittamaan.

– Mun mielestä vaikka Eppujen Kahdeksas ihme -levyn stemmalaulut ja tosi hiljaa soitetut kitarakudokset vain kuulostaa niin sairaan hienoilta. Kyllä mä aina haluan sellaisia soittaa jos vaan mahdollista. Tavallaan rupeaa hävettämään, että ei vittu täähän kuulostaa ihan Eppu Normaalilta, mutta mitä sitten! Sehän on samanlaista kansanmusiikkia kuin joku Kankaan pelimannit. Suomalaisessa musiikkiperinteessä on joku tietty kanteleensoittotyyli – ja sitten on Eppu Normaali.

– Mua kiinnostaa enemmän se, että milloin bändit alkaa kuulostaa Waltarilta, Siltanen kommentoi. – En usko että me tehdään sitä ensimmäisten joukossa, mutta varmasti sellainenkin aika vielä tulee.

Lue koko haastattelu Soundista 11/19.

Lisää luettavaa