Ennakkokuuntelu: Lauri Porra Flyover Ensemblen singlellä leijaillaan kauniin ilmavissa tunnelmissa

https://youtu.be/JGa8orwRd2s

Lauri Porra on melkoinen monitoimimies, mitä musiikkiin tulee. Ensinnäkin hänet tunnetaan Stratovariuksen basistina, ja lisäksi hän on tehnyt isoja sinfoniaorkesteriteoksia, kuten viime vuonna Esko Valtaojan ja Paula Vesalan kanssa toteutetun Aineen ja ajan messun. Marraskuussa Porra julkaisee vaiheeksi albumin Flyover Ensemble -sooloprojektinsa kanssa, ja tulevan Dust-levyn ensimmäinen single Abeyance saa nyt ensi-iltansa Soundin sivuilla. Kuuntele yläpuolelta!

Kysyimme Porralta muutaman kysymyksen Flyover Ensemble albumin sekä uuden singlen taustoista. Lue maestron mietteitä alapuolelta – mukana on asiaa myös Stratovariuksen meiningeistä.

Painotat Flyover Ensemblen musiikin olevan genreistä piittaamatonta. Jos sinun pitäisi valita muutama referenssi, niin keiden artistien vaikutus kuuluu kokoonpanosi ulosannissa?

”Minun on vaikea valita mitään selkeitä referenssejä Flyover Ensemblen musiikkiin. Ennemminkin se on summa kaikesta musiikista mitä olen tehnyt noin muuten. Pohjalla lienee ainakin leffamusaa, uusklasaria, progea, heviä, post-rockia ja ambienttia.”

”Olen usein algoritmisten soittolistojen pyörteissä, ne tuntuvat välillä tietävän yllättävänkin hyvin mistä olen kiinnostunut. Mieleen viimeajoilta on jäänyt vaikkapa Anna Meredithin, Meredith Monkin, Johann Johanssonin ja Oneohtrix Point Neverin musaa. Treenaan parhaillaan Pekka Pohjolan musiikkia ensi viikon Pekka Pohjola Group -keikoille, ja varmasti jotain Pohjolankin vaikutteita voi kuulla, vaikka siinä mennään jo aika aika kauas.”

Abeyance vaikuttaa hyvin maalailevalta, ambient-henkiseltä kappaleelta. Miten sävellys syntyi?

”Kuuntelin kerran yhtä Flyoverin keikkanauhaa ja huomasin, että olipa mukavan oloinen loopeilla höystetty improvisoitu bassosoolo. Muokkasin sitä vähän eteenpäin ja soitatin sen bändille studiossa todella niukoilla ohjeilla, ja he tekivät fiilistelysoundeja soolobassoa vasten. Sitten editoin materiaalista biisin kasaan Tommi Vainikaisen miksattavaksi.”

”Levyllä vuorottelevat tiukkoja struktuureja sisältävät progressiiviset ja raskaammat eepokset sekä tällaiset ilmavammat biisit. Esitin valmiin Abeyencen ensimmäisen kerran Berliinissä Nordic Film Music Daysien palkintojuhlassa juuri edesmenneen Johann Johanssonin muistolle.”

Tämän musiikin esittäminen livenä on varmasti hyvin erilaista kuin esimerkiksi Stratovariuksen tuotannon soittaminen. Miten vertaisit soolokeikkojasi pääyhtyeesi konsertteihin?

”Stratovariuksessa olen osa suurempaa koneistoa, kun taas Flyover Ensemblessä toimin leaderina. Eli minun tontilta katsottuna keikat ovat hyvin erilaisia, kuten musiikkityylikin.”

”Flyover Ensemblen keikoilla pyrin aina pitkän kaaren ja tunnelman luomiseen, ja biiseistä siirrytään eteenpäin saumattomasti – en tahdo katkaista tunnelmaa esimerkiksi välispiikeillä. Saatan puolivälissä esitellä bändin ja rauhoittaa yleisöä, että puolenvälin rajapyykki on ylitetty. Konsertit ovat minulle kuin elokuvia, jonka päähenkilö on kuuntelija.”

Stratovariuksesta puheen ollen, mitä yhtyeelle kuuluu?

”Stratovariukselle kuuluu oikein hyvää. Uusi levy on työn alla ilman kummempia kiireitä tai deadlinejä, ja marras–joukukuussa kierrämme Väli- ja Etelä-Amerikkaa muun muassa Slipknotin Knotfesteillä. Erittäin nastaa päästä vähän tykittelemään lattareiden hippodromeille kaiken tämän taiteilun lomassa.”

Lauri Porra Flyover Ensemble jäsenistöön kuuluvat myös Mikko Kosonen (kitara), Aki Rissanen (koskettimet), Juho Viljanen (pasuuna ja lyömäsoittimet) sekä Ville Pynssi (rummut). Tulevala levyllä kuullaan myös Samuli Kosmisen lyömäsoittimia ja audio treatmenteja. Yhtyeen voi nähdä keikoilla alla olevan aikataulun mukaisesti. Porra tiedottaa puuhistaan Facebookissa tässä osoitteessa.

2.11. Tampere Jazz Happening
11.12. Tavastia, Helsinki
12.12. Möysän musaklubi, Lahti
13.12. Krapin paja, Tuusula
12.2. Sellosali, Espoo
13.2. Tampere-talo, Tampere