Haastattelu: Dark Sarah toimii ”lähes mielipuolisen palon” voimin ja kehitti tulevalle levylleen melkoisen tarinan

Elokuvamaisia tunnelmia metallimusiikkiinsa liittävä Dark Sarah julkaisee tammikuussa viidennen levynsä. Timo Isoaho jututti laulaja Heidi Parviaista ja sai kuulla, että levyn konsepti on harvinaisen tarkkaan mietitty.
27.12.2022 10:47

Cinematic metal -bändi Dark Sarah sai alkunsa vuonna 2012, kun laulaja Heidi Parviaisen ja Amberian Dawn -yhtyeen tiet erosivat.

– Vaikka Amberian Dawn jäi taakse omalta kohdaltani, en halunnut lopettaa musiikin tekemistä. Aluksi ei ollut levy-yhtiötä tai edes biisejä, joten homma piti aloittaa täysin tyhjästä. Päätin kokeilla joukkorahoitusta, joka oli kymmenen vuotta sitten aika uusi juttu. Eka levy Behind The Black Veil (2015) tehtiin lopulta kolmessa osassa, ja kuhunkin ”episodiin” haettiin oma rahoitus. Homma onnistui lopulta hyvin, ja yhtyeen ura lähti käyntiin, kertoo Parviainen.

Ura todellakin lähti käyntiin, sillä viime vuosiin mahtuvat albumit The Puzzle (2016), The Golden Moth (2018) ja Grim (2020). Tammikuun lopulla taas ilmestyy Dark Sarahin uusi levy Attack Of Orym.

– Kun tekee viisi studioalbumia kymmeneen vuoteen, siinä ei voi paljon laiskotella. Yhtyettä on ajanut eteenpäin jokin kummallinen, lähes mielipuolinen palo, ja seuraava levy on lähtenyt syntymään aina jo ennen edellisen ilmestymistä.

Jos Dark Sarah oli ensimmäisen julkaisun aikoihin vielä eräänlainen projekti, kakkoslevy The Puzzle oli jo enemmän koko bändin tuotos.

– Niihin aikoihin syntyi Dark Sarahin ensimmäinen virallinen kokoonpano, ja levy on myös enemmän koko yhtyeen sovittama, kertoo laulaja.

The Puzzlelta löytyy myös meidän tunnetuin biisi Dance With The Dragon. Lohikäärmeeksi lohikäärmeen paikalle tuli laulaja JP Leppäluoto, ja loppu onkin Dark Sarahin historiaa. Esimerkiksi YouTubessa kappaleen video on kerännyt yli seitsemän miljoonaa katselukertaa.

Vieraista puheen ollen: Dark Sarahin julkaisuilta löytyy todella monen hienon muusikon edesottamuksia.

– Olen todella kiitollinen siitä, että esimerkiksi Marko Hietala, Tony Kakko ja Charlotte Wessels ovat olleet mukana Dark Sarahin levyillä.

Käännetäänpä seuraavaksi katse kohti uutta Attack Of Orym -albumia.

– Aloitetaan siitä, että bändiin kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia: synisti Henrik Airaksinen liittyi ryhmään kesällä 2022, kun pitkäaikainen kitaristi Erkka Korhonen lähti omille teilleen.

Attack Of Orym edustaa bändille monessakin mielessä uuden ajan alkua. Esimerkiksi metallinen sinfonisuus on edelleen läsnä, mutta nyt se tarkoittaa enemmän esimerkiksi isoja taustalauluja ja synamattoja.

Levyllä kuullaan myös uudenlaisia laulujuttuja ja kasarisoundeja. Henkilökohtaisesti uusi albumi on kuin hengähdys raikasta ilmaa pitkään sisällä vietetyn ajan jälkeen.

– Varsin jännä yksityiskohta levyn luomisprosessiin liittyen on se, että lähdin aikoinaan tekemään Dark Sarahin raskainta ja synkintä levyä, mutta sitten päädyinkin kirjoittamaan hyvin melodisia ja duurivoittoisia biisejä. Lopputulos on jännä yhdistelmä ”synkkää ja värikästä”!

Millaisen tarinan sanoitukset kertovat?

– Jo edellinen levy aloitti uuden jatkokertomuksen, joka sijoittuu Grimin kaupunkiin. Tarinassa kerrotaan siitä, miten Luna-niminen hahmo yrittää vapauttaa Grimin asukkaat Mörk-nimisen hirviön hirmuhallinnosta, mutta joutuukin itse pahan Malevolent-orbin pauloihin. Malevolent käyttää muinaista Svefnthorn-uniriimua nukuttaakseen Lunan ikiuneen. Samalla Grimin rajoilla majailevat pahikset haluavat saada kaupungin valtaansa. Metsän kuningas Orym näkee silloin mahdollisuutensa ja lähtee joukkoineen hyökkäämään Grimiin. Miten siitä päädytään esimerkiksi Warning Sign -videokappaleen tilanteeseen, jossa Luna tähtää Orymia aseella? Se selviää, kunhan uusi albumi ilmestyy, sanoo Parviainen.

– Uudella levyllä on taas kerran vieraita. Mukana ovat esimerkiksi vanha tuttu JP Leppäluoto, Epican Mark Jansen ja kitarasooloista vastaava Beast In Blackin Kasperi Heikkinen!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 11/22.

Lisää luettavaa