Haastattelu: Dawn of Solace pelastettiin levy-yhtiösolmusta, ja nyt Tuomas Saukkonen purkaa bändiin viime vuosien turhautumistaan

Useita yhtyeitä johtavan Tuomas Saukkosen perustama Dawn of Solace julkaisi hiljattain kolmannen albuminsa Flames of Perdition. Timo Isoaho jututti Saukkosta Soundiin 1/22.
2.2.2022 12:37

Multi-instrumentalisti Tuomas Saukkosen luomisvoima ei osoita laantumisen merkkejä. Miehen kipparoima Before the Dawn -yhtye julkaisi My Darkness -debyyttilevynsä vuonna 2003, ja sen jälkeen Saukkosen diskografiaan on tullut kymmeniä merkintöjä esimerkiksi Wolfheartin, Routasielun ja Black Sun Aeonin ansiosta.

Vuonna 2005 taas tapahtui sellaista, että Saukkonen laittoi pystyyn melodista death- ja doom metalia sekä goottilaisempia tunnelmia sekoittaneen Dawn of Solacen. Projektiyhtye julkaisi The Darkness -ensialbumin 2006, mutta sen jälkeen bändi vetäytyi tyynen hiljaiselon maailmaan.

Dawn of Solacen hengähdystauko venähti lopulta pitkäksi, mutta lopulliseksi olotilaksi se ei kuitenkaan jäänyt. Talvella 2020 nimittäin ilmestyi yhtyeen paluualbumi Waves, jonka myötä kokoonpanoon liittyi myös puhtaista lauluosuuksista vastaava Mikko Heikkilä (Kaunis Kuolematon).

– Dawn of Solacen paluu olisi voinut tapahtua jo vuosia aikaisemminkin, mutta taustalla hiersi melkoisen tanakka levy-yhtiösolmu. Onneksi siitä selvittiin. Pääbändini Wolfheart taas alkoi olla taustavoimienkin suhteen niin hyvissä kantimissa vuonna 2019, että pääsin itse keskittymään vain taiteen tekemiseen, taustoittaa Saukkonen.

– Tätä kautta myös Dawn of Solacelle löytyi aikaa. Yhtye oli takavuosina selkeä projekti, joka toimi muiden bändien aikataulujen ehdoilla, eikä tilanne ole sen suhteen juuri muuttunut. Dawn of Solace ei siis tavoittele kuuta taivaalta, vaan yhtye on olemassa puhtaasti musiikillisista syistä.

Millaista paluulevy Wavesin tekeminen oli?

– Todella hienoa! Pistin ensin omat osuuteni kasaan, ja istahdin sen jälkeen studion sohvalle nauttimaan Heikkilän Mikon suorituksista. Mikko on aivan käsittämätön laulaja ja tulkitsija, nyökkää Saukkonen.

– Oli myös todella vapauttavaa valmistella pitkästä aikaa levyä, jonka suhteen ei tarvinnut miettiä mitään ulkopuolisia juttuja. Saatiin tehdä vain musaa, eikä jouduttu vaihtelemaan kymmenien mailien viestiketjuja kaikenlaisten tahojen kanssa kiertueista ja muusta.

Waves saa hieman yllättäen seuraa jo nyt. Kolmas Dawn of Solace -albumi Flames of Perdition on nimittäin juuri ilmestynyt.

– Kivoja juttuja on kiva tehdä. Tiesin jo Wavesin ilmestymisen aikoihin, että jatkoa on luvassa varsin pian, sanoo Saukkonen.

Flames of Perdition jatkaa siitä, mihin Wavesilla jäätiin. White Noise oli ensimmäinen uusi biisi, ja se maalasi omassa mielessä aika selkeän kuvan uuden levyn soundista sekä tunnelmasta. Kappale siis toimi taas kerran tulvaporttina, jonka jälkeen muuta materiaalia alkoi syntyä. Ja sitten kun kuulin Mikon White Noiseen tekemät laulumelodiat ensimmäisen kerran… No, kehon läpi meni kylmimpiä väreitä vuosikausiin!

Dawn of Solace on sinulle muita kokoonpanojasi ”henkilökohtaisempi juttu”. Millaisissa tunnelmissa Flames of Perditionin sanoitukset liikkuvat?

– Kyllähän pari viime vuotta ottavat aika isoa roolia teksteissä. Koronan takia hyvin moni asia niin musan kuin henkilökohtaisen elämän puolella törmäsi seinään, ja johonkin näitä ikäviä juttuja piti purkaa. Levyn nimi on toki vähän turhankin raamatullinen ottaen huomioon oman ajatusmaailmani, mutta minkäpä teet, kun kirjoitusvaiheessa ilmassa oli vahvoja lopun ajan fiiliksiä!

Entäpä muut yhtyeesi… Onko esimerkiksi Wolfheartin suunnalta mitään uutta kerrottavaa?

– Kulissien takana on puuhattu kaikenlaista, ja virallisia uutisia on luvassa myöhemmin keväällä. Mutta paljastettakoon sen verran, ettei Flames of Perdition suinkaan jää minun osalta ainoaksi tämän vuoden julkaisuksi, sanoo Saukkonen.

– Myös Dawn of Solace pysyy enemmän tai vähemmän aktiivisena. Eiköhän päässä ala soida uusia juttuja viimeistään ensi syksynä…

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 1/22.

Lisää luettavaa