Haastattelussa Helsinkiin saapuva Bullet For My Valentine – Viha pintaan vaikka väkisin!

Laulaja Matt Tuckin mukaan heidän bändissä ei egoja kalistella.

Kuva: Tom Barnes

Nykyään tyytyväistä elämää viettävä Bullet For My Valentinen Matt Tuck joutui palaamaan nuoruutensa kiusaamiskokemuksiin kirjoittaessaan kappaleita tuoreelle Venom-albumille. Bullet For My Valentine nousee Helsingin jäähallin lavalle marraskuun 12. päivä.

Teksti: Laura Vähähyyppä

Tavoitan kiireisen laulajan keskeltä Bullet For My Valentinen Yhdysvaltain kiertuetta. Venomin julkaisusta on tässä vaiheessa ehtinyt kulua muutamia päiviä, joten bändi on jo saanut esimakua fanien reaktioista. Matt Tuckin mukaan palaute on ollut pääosin positiivista.

– Pöhinä bändimme ympärillä ei ole koskaan ollut näin intensiivistä, ja yleisö on ottanut uudet kappaleet vastaan keikoilla erinomaisesti. Kaikki siis hyvin Bullet-maailmassa, Tuck myhäilee.

Yhtyeen riveissä tapahtui ennen Venomin nauhoituksia pieni muutos, kun bändin alkuperäinen basisti Jason ”Jay” James sai jättää Bullet For My Valentinen ja tilalle palkattiin Jamie Matthias. Tuckin mukaan päätöstä Jayn lähdöstä oli kypsytelty jo muutamia vuosia, mutta lopulliseen ratkaisuun meni vain muutama kuukausi. Basistin vaihtuminen ei kuitenkaan vaikuttanut Venomin tekemiseen millään lailla.

– Olimme soittaneet samalla porukalla alusta asti, joten totta kai hetken tunsimme kaikki olomme hieman vieraiksi Jayn lähdettyä yhtyeestä. Ei kuitenkaan mennyt kauaa että Jamie oli ajettu sisään ja olomme oli jälleen kotoisa. Hän on sen verran taitava, ettei meidän tarvinnut huolehtia hänen soittamisestaan.

Matt Tuck myöntää, että kirjoittamisen alkuun pääseminen oli tälläkin kertaa vaikeaa. Laulaja kuitenkin sanoo, että muutaman valmiin kappaleen jälkeen prosessi helpottui, kun koko yhtye hahmotti tulevan levyn linjan. Varsinkin synkkiin ajatuksiin vaipuminen ja niistä kirjoittaminen oli elämäänsä hyvin tyytyväiselle laulajalle vaikeaa.

– Olen onnellisesti naimisissa, rakastan perhettäni ja olen jo nyt saavuttanut enemmän kuin olin koskaan ajatellut. Vihan kaivaminen itsestäni ja suuttuminen oli vaikeaa senkin takia, etten enää ole se sama ihminen joka olin yhtyeen alkuvaiheessa.

– Hankalinta oli palata niihin nuoruuteni ikäviin tilanteisiin ja muistaa mikä teki minut silloin niin vihaiseksi. Ne tunteet ovat edelleen tallella, ne vain eivät enää ole niin pinnassa, Tuck huokaa.

”Hankalinta oli palata niihin nuoruuteni ikäviin tilanteisiin ja muistaa mikä teki minut silloin niin vihaiseksi.”

– Esimerkiksi koulukiusaaminen on yksi suuri osa menneisyyttäni, mutta nuo kokemukset kasvattivat minulle paksumman nahan ja tekivät minusta sen ihmisen joka olen nykyään.

Bullet For My Valentine on aina halunnut uudistaa musiikkiaan levy levyltä, ja tällä kertaa jo biisinkirjoitusvaiheessa yhtye halusi viedä kappaleitaan aggressiivisempaan suuntaan.

– Halusimme saada jokaisesta kappaleesta mielenkiintoisen ja jännittävän, oli myös täysin tietoinen päätös viedä musiikkiamme raskaampaan suuntaan vaikka meille tyypilliset melodiat biiseistä löytyvätkin. Temper Temper -albumista opimme lähinnä, mitä emme halua enää tehdä uudelleen, Tuck naurahtaa.

Walesilaisyhtye on ehtinyt jo viidenteen levyynsä. Yhtye on mennyt eteenpäin ainakin soittotaidoissa, esiintymisessä ja biisien kirjoittamisessa.

– Olisi aika ikävää jos emme olisi yhtään kehittyneet, Tuck tokaisee. – Tunnistamme paremmin hyvät kappaleet huonoista, emme puhu ihan mitä sattuu haastatteluissa ja tiedämme, mitä haluamme saavuttaa ja miten sitä kohti pääsemme. Koko uramme on ollut yksi suuri oppimisprosessi. Haluamme koko ajan tulla paremmiksi muusikoiksi.

Kun nuoret rokkarit pääsevät menestyksen makuun ei ylilyönneiltä voida välttyä, eikä niin tapahtunut Bullet For My Valentinenkaan kohdalla. Matt myöntää itsekin heittäytyneensä täysillä rockelämään: liikaa juhlimista, nesteen nousemista hattuun ja krapulaisia aamuja.

– Ymmärrän ihan hyvin, että yhtyeet haluavat nauttia kaikesta täysillä uransa alussa, ja on tärkeää tehdäkin kaikki nuo jutut. Nykyään toimimme ammattimaisemmin, ja ymmärrämme vastuumme esiintyjinä. Haluamme tarjota faneillemme parhaan mahdollisen keikan joka ilta, kukaan ei halua tulla katsomaan puolikkaalla energialle vedettyjä settejä.

Tänä päivänä mokailu keikalla ei jää vain paikalla olevan yleisön huviksi, vaan muutamassa minuutissa videoklipit leviävät ympäri sosiaalista mediaa kulovalkean tavoin. Matt Tuck ei myönnä ajattelevansa kaikkia ylös nostettuja kamerakännyköitä ollessaan lavalla, mutta hän tiedostaa ilmiön.

– Lavan ulkopuolella tapahtuvat asiat ovat melkein tärkeämpiä, on hyvä miettiä melko tarkkaan, miten käyttäytyy. Sosiaalinen media on muuttanut pelin hengen totaalisesti artistien kohdalla. Twitterin, Facebookin ja muiden tulon jälkeen olet koko ajan tavoitettavissa ja seurattavissa – tietty mystiikka on ehdottomasti hävinnyt rocktähtien ympäriltä.

Walesilaisrokkarit ovat aikuistuneet julkisuuden valokeilassa. Yhtyeen jäsenistä ja heidän tekemisistään käydään jatkuvaa keskustelua netin keskustelupalstoilla, eikä sävy aina ole kovinkaan mairitteleva.

– Kyllähän julkisuus kasvattaa paksumman nahan. Koko ajan joku odottaa sopivaa hetkeä ampua kaikki tekemisesi alas. Ainahan sitä haluaisi puolustaa omia tekemisiään ja itseään, mutta sitähän ne kaikki idiootit odottavat, Tuck nauraa.

– Olen oppinut olemaan välittämättä itseäni koskevista kommenteista.

”Temper Temper -albumista opimme lähinnä, mitä emme halua enää tehdä uudelleen.”

Maanläheisten miesten välit eivät ole juurikaan muuttuneet tai kärsineet vuosien aikana. Tuck otti jo varhain ryhmän johtajan paikan, hän on myös alusta asti toiminut Bullet For My Valentinen pääasiallisena biisinkirjoittajana.

– Tämä tapa on meille kaikkein luontevin, eikä siihen liity mitään egojen kalistelua. Kaikki saavat sanoa mielipiteensä, ja teemme päätökset yhdessä.

– Olemme luonteeltamme hyvin erilaisia. Olen aina ollut se tyyppi, joka vie yhtyettä eteenpäin ja sanoo asiat, jotka vaativat esiin ottamista – vaikka ujo olenkin.

– Olemme kaikki jo aikuisia miehiä, joten meidän ei tarvitse korottaa ääntämme, jos jotain menee pieleen. Harvemmin niin enää käykään, Tuck hymähtää.

”Palautteen lukeminen ajatuksella on hyvä tapa kehittyä, vaikkei kaikkea kannata niin vakavasti ottaakaan.”

Sosiaalinen media on arkipäivää nykypäivän artisteille. Matt Tuck haluaa alleviivata myös esimerkiksi Facebookin hyviä puolia artistien ja fanien välisessä kanssakäymisessä.

– Saimme valtavasti palautetta Venomista faneiltamme. He ovat erittäin aktiivisia, ja heidän palautteensa Temper Temper -albumista vaikutti varmasti Venomin lopputulokseen. Palautteen lukeminen ajatuksella on hyvä tapa kehittyä, vaikkei kaikkea kannata niin vakavasti ottaakaan.

Bullet For My Valentine aloitti heti levyn julkaisun jälkeen mittavan kiertueen joka saapuu myös Suomeen 12. päivä marraskuuta. Tuck on silminnähden innoissaan päästessään soittamaan uusia kappaleita.

– Tämä on aina artisteille jännittävintä aikaa, kun uudet kappaleet eivät vielä kumpua suoraan selkärangasta. Onhan uusien kappaleiden soittaminen muutaman ensimmäisen kerran jopa hieman pelottavaa.

– Tällä kertaa emme taida esiintyä missään uusissa paikoissa, mutta olen innoissani, että pääsemme jälleen tien päälle. On uskomatonta hypätä lentokoneeseen, matkustaa toiselle puolelle maailmaa ja huomata että sieltäkin löytyy ihmisiä jotka haluavat kuulla musiikkiamme.

– Jos joku olisi sanonut minulle uramme alussa, että vuonna 2015 olemme tässä tilanteessa, se olisi kuulostanut todella oudolta. Olemme hyvin onnekkaita. Työtä tähän pisteeseen pääseminen vaatii, mutta kaikki on sen arvoista.

Teksti: Laura Vähähyyppä
Julkaistu alun perin Soundissa 10/2015