Popparin hämympi puoli – Ensinäytössä Bowien Berliini-ajan kokeiluille kumartava Jani Matti Juhanin Päivä jolloin uutiset eivät saapuneet

"En kosiskele soittolistoja uusliberalistilla voimaantumislauluilla ja tyhjänpäiväisillä bilerallatuksilla." toteaa Jani Matti Juhani ja pitää sanansa.
19.2.2019 10:03

Jani Matti Juhani julkaisee maaliskuun 1. päivä Piste-albumin, joka on tamperelaismiehen neljäs suomenkielinen soolo. Yhteensä pitkäsoittoja on vyöllä jo kymmenen, kun mukaan lasketaan aiemmat Jann Wilde-, The Saturnettes- ja Volter-levytykset. Pisteeltä on julkaistu jo singlet Laulu työläiselle ja Helena, joista löytyy sitä 1970-lukulaista, purkkaa ja jytää henkivää melodista rockia, josta Jani Matti Juhani on tullut tunnetuksi. Nyt on kuitenkin vuorossa jotain ihan muuta, kun yläpuolella ensiesityksensä saa instrumentaaliraita Päivä jolloin uutiset eivät saapuneet. Kappaleen videon on ohjannut Kimmo Vierimaa.

Päivä jolloin uutiset eivät saapuneet edustaa hyvin albumin kokeellista ja tummanpuhuvaa Bowie/Lynch/Walker/Eno-henkistä kakkospuoliskoa, kertoo Jani Matti Juhani.

Ja tottahan mies puhuu: singlen voisi helposti kuvitella vaikkapa David Bowien Low-albumin kokeellisen b-puolen jatkoksi.  Tulevalta Piste-albumilta löytyy single-näytteiden havainnollistamaan tapaan sekä melodista popmusiikkia että taiderockia.

”Teen kappaleita heille, joita yhteiskunta työntää jatkuvasti ahtaammalle – työttömille, syrjäytyneille, masentuneilla ja muille itsensä ulkopuolisiksi tunteville.”

– Lauluntekijänä olen siirtynyt kohti kokeellisempaa ja omaehtoisempaa ilmaisua. En kosiskele soittolistoja uusliberalistilla voimaantumislauluilla ja tyhjänpäiväisillä bilerallatuksilla. Teen kappaleita heille, joita yhteiskunta työntää jatkuvasti ahtaammalle – työttömille, syrjäytyneille, masentuneilla ja muille itsensä ulkopuolisiksi tunteville.

Yhteiskunnan rattaisiin joutuneen miehen taistelusta henkistä luhistumista vastaan kertovalla Pisteellä Jani Matti Juhani vastaa itse kirjaimellisesti kaikesta: sävellyksistä, sanoituksista ja kaikkien albumilla kuultavien instrumenttien soittamisesta. Albumin on tuottanut edellisen Taivaankanteen jäätyneistä linnuista -levyn tapaan Tero Alanko. Piste julkaistaan digitaalisesti, pienenä vinyylipainoksena sekä cd- ja kasettiversioina, joihin Jani Matti Juhani askartelee aitoon diy-henkeen kannet kierrätysmateriaalista.

Jani Matti Juhani

Lisää luettavaa