Jos kuvittelet olevasi tuottelias säveltäjä, katso ensin Mr. Lordin saldoa – luvut puhuvat puolestaan

Mikäli varastoon jääneet demot lasketaan mukaan, Mr. Lordi on kirjoittanut yhtyeelleen sellaiset tuhat biisiä. Melkoinen saldo. Timo Isoaho jututti Lordi-johtajaa Soundiin 5/23.
26.5.2023 08:37

Elettiin vuoden 2021 loppupuolta, kun Lordi teki historiaa julkaisemalla seitsemästä levystä koostuvan massiivisen Lordiversity-paketin.

– Niin, alun perinhän Lordiversitystä piti tulla kymmenen albumin mittainen kokonaisuus, mutta sitten levy-yhtiö ilmoitti, että eiköhän seitsemän levyä riitä, nauraa Mr. Lordi.

Mr. Lordi vastaa yhtyeensä sävellyksistä, sanoituksista, levyjen kansista ja hyvin paljosta muustakin, ja aika monen taiteilijan takki olisikin ammottanut tyhjänä hurjan Lordiversity- urakan jälkeen. Lordi-kipparin kohdalla moisesta ei ollut puhettakaan.

– Aloin kirjoittaa uusia biisejä tammikuussa 2022, pari kuukautta Lordiversityn ilmestymisen jälkeen. Keväällä mentiin studioon, ja levy valmistui jo kesän aikana. Sitten alkoi odotus, sillä Screem Writers Guild -albumi julkaistiin lopulta maaliskuun lopulla 2023.

Voisi siis kuvitella, että olet jo ehtinyt kirjoittaa muutaman levyllisen uutta Lordi-materiaalia?

– Mutta kun en ole! Olen pitänyt tietoisesti huolen siitä, etten ala värkätä biisejä ennen kuin niiden tekemisen aika todella koittaa, naurahtaa Mr. Lordi.

– Jos viime aikoina mieleen on pyrkinyt joku melodia tai riffi, niin olen alkanut ajatella jotain ihan muuta. Kun alan tehdä uusia kappaleita, se vie minut mennessään, eikä se sovi tähän hetkeen, sillä Lordi on nyt kiertuemoodissa.

Mitä sanoisit niille biisinikkareille, jotka painivat ”valkoisen paperin syndrooman” kanssa?

– Mitä enemmän tekee, sen helpommaksi homma tulee, sillä harjoitus tekee mestarin, huomauttaa Mr. Lordi.

– Olen aina ihmetellyt tyyppejä, jotka selittävät haastatteluissa, miten haastavaa uuden levyn tekeminen on. Että ”biisejä ei tahtonut syntyä ja muutenkin oli kauhean hankalaa”. Voi helvetti sentään. Pitäisikö sitten miettiä alan vaihtoa? Jos ydinfysiikka tuntuu pirun vaikealta, kannattaisiko harkita vaikka leipurin hommia – yhtään leipurin duuneja väheksymättä.

Mr. Lordin ei ole tarvinnut pohtia muita hommia. Jos vuosien mittaan julkaistut Lordi-kappaleet lasketaan yhteen, niitä taitaa olla parisen sataa.

– Joo, siinä luokassa pyöritään, nyökkää Mr. Lordi.

– Kun uuden albumin tekeminen alkaa, saatan tehdä sitä varten monta kymmentä demobiisiä, ja tästä joukosta sitten valitaan lopulliset kappaleet. Kaikki julkaisemattomat demot ovat tallella, ja niitä lienee 700–800. Jos siis julkaistut biisit ja varastoon jääneet demot lasketaan yhteen, olen kirjoittanut Lordille noin tuhat kappaletta.

– Itse asiassa pyörittelin levy-yhtiön kanssa joitakin vuosia sitten ideaa, että nämä demot masteroitaisiin ja laitettaisiin ulos Complete Demo Collection -boksina. Eli toisin sanoen fanit olisivat päässeet yhtäkkiä tutustumaan 700–800 ennen julkaisemattomaan Lordin biisiin. Idea jäi tuolla kerralla mietinnän asteelle, mutta ehkäpä tämä boksi ilmestyy jonakin päivänä!

Tällä hetkellä odotuksen tuskaa lievittää 55-minuuttinen, kauhuelokuvista ja -teemoista innoittunut Screem Writers Guild. Komealla Dead Again Jayne -hardrockanthemilla käynnistyvä albumi iskee puuvaarnan suoraan vanhan liiton Lordi-fanien sydämiin.

– Kun aloin kirjoittaa levyä, päätin palauttaa Lordin tehdasasetukset, ja tehdä Get Heavyn ja The Arockalypsen tyylisen melodisen ja tarttuvan albumin, kuvailee Mr. Lordi.

– Tähän oli monta syytä. Bändin perustamisesta tuli viime vuonna kuluneeksi kolme vuosikymmentä ja Get Heavy -debyytti puolestaan juhli parikymppisiä. Lisäksi kitaristi vaihtui, ja Amenin tilalle tuli Kone. Kaikkien näiden juttujen keskellä tuli fiilis tehdä hyvinkin perinteinen Lordi-albumi.

Kuten sanottua, tällä hetkellä Lordi on tien päällä, ja Sabatonin kanssa tehtävä iso Euroopan-kierros päättyy Helsingin- ja Kuopion-keikkoihin 19.–20. toukokuuta. Sitten käynnistyy festivaalikausi, ja ensimmäiseksi Lordi nousee Hyvinkäällä järjestettävän Rockfestin estradille – samana iltana Panteran kanssa.

– En ymmärrä tyyppejä, jotka valittavat Panteran paluusta! Ylipäänsä, näytä minulle ne vanhat bändit, joiden kokoonpanossa on pelkästään alkuperäisiä jäseniä. Ja mikä oleellisinta: fanitko sen nykyään päättävät, mikä bändi saa toimia
ja mikä ei? puuskahtaa Mr. Lordi.

– Abbottin veljekset ovat toki kuolleet, mutta miksi ihmeessä Phil Anselmo, Rex Brown, Zakk Wylde ja Charlie Benante eivät saisi pitää Panteran materiaalia hengissä – varsinkin kun he tekevät homman pirun tyylikkäästi? Mutta jos siltikin ahdistaa, kannattaa muistaa vanha totuus: ei ole pakko mennä paikan päälle!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 5/23.

Lisää luettavaa