Kenen vankilapako onnistuu? Kuka jää kiinni piikkilanka-aitaan? Cover vai orkkis? -sarja selvittää!

28.3.2016 15:09

Onko alkuperäinen versio se ainoa oikea? Voiko cover pestä esikuvallaan lattiaa? Soundin uudessa sarjassa laitetaan originaalit ja lainakappaleet kilpasille ja katsotaan, kuka nousee korkeimmalle palkintopallille.


ORIGINAALI

Cover vai orkkis? -sarjan kolmannessa osassa otetaan mittaa Thin Lizzyn juuri 40 vuotta täyttäneen Jailbreak-albumin nimikkokappaleesta.

26. maaliskuuta 1976 ilmestynyt Jailbreak oli Thin Lizzyn kuudes studioalbumi. Kahden heikosti myyneen albumin jälkeen yhtye oli pakon edessä: mikäli seuraavasta levystä ei tulisi menestystä, levy-yhtiö näyttäisi ovea. Ja niin vain Jailbreakista tulikin suuri hitti ja ensimmäinen suuri läpimurto Amerikan levylistoille.

Tietä menestykseen vauhdittivat singlenä julkaistut The Boys Are Back In Town sekä Jailbreak. Molemmista mainituista hittisingleistä on tehty monia lainaversioita.Cover vai orkkis? -sarjaan valitsimme näistä mukaan sen kenties vähemmän ilmeisemmän vaihtoehdon, eli nimikkokappaleen.

HAASTAJAT

Esiraati valikoi tällä kertaa lainaversioita astetta laajemmalta skaalalta, joka ulottuu kuolonmetallista 80-luvun hip hoppiin.

1. Irlantilainen Thin Lizzy on iso esikuva monille irkku- ja kelttirockyhtyeille. Yksi näistä on amerikkalainen kelttipunkyhtye The Dropkick Murphys.

2. Thrashmetaljyrä Anthrax tulkitsi kappaleen varsin rokkaavasti vuoden 2013 Anthems -cover-levylleen. Kitarasoolon lurittelee Motörhead-kitaristi Phil Campbell.

3. Saksalaisen Grave Diggerin tulkinta on puolestaan perinteisempi heviversiointi: särökitaraa ja tuplabasarikomppia.

4. Bonushaastajana sitten hip hoppia 80-luvulta: Jailbreak löytyy nimittäin ensimmäisen isolle levy-yhtiölle kiinnityksen saaneen amerikkalaisräppärin, Kurtis Blow’n tuottamalta levyltä, joka julkaistiin Mixmasters-nimellä. Tähän versioon on livahtanut mukaan muutamia maukkaita bassokuvioita.

Kuuntele vielä haastajat läpi alta ja anna äänesi sille, joka hivelee korviasi eniten.

 

Lisää luettavaa