Kirja-arvio: Irwin Goodman ja Antti Hammarberg olivat aivan eri ihmisiä, kertoo tuore elämäkerta

31.12.2023 08:00

Tuomas Marjamäki
Yhdet vielä, Irwin – Antti Hammarberg 1943–1991
Docendo

Irwin Goodmanin elämästä on kirjoitettu runsaasti. Miehen sanoittajapari Vexi Salmi teki hänestä ensimmäisen elämäkerran Raha ratkaisee jo 1967. Irwinin levytysura oli tuolloin kestänyt parisen vuotta, ja tuskinpa kumpikaan päähenkilöistä uskoi sen kestävän niin kauan kuin se kesti tai tiesi, millaisen jäljen se jättää maamme musiikkikartalle.

Marjamäki on haastatellut artistin lähipiiriä, ja suurena apuna ovat olleet myös lähisukulaisten arkistot. Etenkin Irwinin leski Riitta Hammarberg on ollut tärkeä apu myös haastatteluissa ja kertoo, millainen laulaja oli kotioloissa. Ero julkisen Irwinin ja siviili-Antin välillä oli huomattava, ja julkinen rooli otti usein intiimihaastatteluissakin paikan.

Tekijä korjaa monia kansalaisten suussa totuutena kulkeneita myyttejä: Irwin esimerkiksi näyttäytyi mieluusti ”systeemin” ja etenkin verottajan mielivallan uhrina, mutta yritti tosiasiassa huijata verokarhua koko uransa ajan. Kiitosta Irwin saa erityisesti säveltäjänä. Hammarbergin kuoltua Vexi Salmesta tuli ehkä osin tahtomattaankin eräänlainen virallinen Irwin-historioitsija, mutta nyt laulajan tarina valottuu laajemmin.

Loppusanoissaan tekijä toivoo laulun sanoja mukaillen ”Sun muistos tahdoin säilyttää”. Siinä hän on onnistunut.

Teksti: Antti Marttinen
Arvio on julkaistu Soundissa 11/23.

Lisää luettavaa