Kirja-arvio: Lynyrd Skynyrd -kirjassa käydään ilahduttavasti läpi kaikki bändin Suomen-keikat

12.12.2023 21:49

Janne Rönkkö
Lynyrd Skynyrd – etelän vapaat linnut
Docendo

Syvän etelän rokkihautomon Lynyrd Skynyrdin poikkeuksellisen kova suosio täällä Pohjolan perillä antaa toimittaja Janne Rönkön kirjalle vahvan kotimaisen näkökulman. Kirjoittaja oli itse kymmenvuotias Lynyrd Skynyrdin lentokoneen tehdessä epäonnisen pakkolaskun vuonna 1977, mutta hän on tutkinut tarkkaan sitä edeltävien vuosien ja bändiuran aktiiviset koukerot levytyksistä, lehdistä, muistelmista ja lopulta myös paikalliskierroksella tapahtumapaikoilla sekä yhtyeen lähipiirien ja megafanien pakeilla.

Hauska juonne on, että monesta avainvaiheesta saa lukea kahta tai kolmeakin versiota eri kirjallisista lähteistä ja mukana olleilta. Kirjan tarinoiden kronologiassa mukaan tulevat ennen pitkää suomalaisetkin kokijat ja näkijät, joista erityisesti Juho Juntusen legendaariset 1980-luvun alun Soundien isot bändijutut ja levyarviot ovat luoneet pohjaa maanlaajuiselle ”Lynnärien” diggailulle.

Kun yhtyeen kaksivaiheinen tarina on saateltu kuluvaan vuoteen, kirjassa siirrytään Lynyrd Skynyrd Suomessa -tietopakettiin, joka vie kolmanneksen kirjan sivuista. Siinä käydään läpi bändin kaikki seitsemän Suomen keikkaa, kysellään syntyjä syviä ja livevaikutelmia kotimaisen southern rock -genren muusikoilta.

Sydänverellään Lynyrd Skynyrdin perintöä vaalivat marginaalibändien entusiastit sekä julkisuudesta tutummat rokkarit lisäävät omat värinsä diggailun palettiin. Tällainen yhdistelmä, yhtyeen tarkka ja triviapitoinen ”päiväkirja” ja suomalaisen seurannan yksilöidympi ylöskirjaus, on periaatteessa sangen epäsuhtainen, mutta hyvin kirja keventää bändihistoriikin muodollisempaa kulkua, erityisesti pääasian, eli suurenmoisen musiikin suhteen.

Teksti: Asko Alanen
Arvio on julkaistu Soundissa 10/23.

Lisää luettavaa