Kirja-arvio: Persvakomuusikot nostaa esiin musiikin ammattilaiset, joiden työstä on glamour kaukana

25.3.2024 14:02

Jukka Holm
Persvakomuusikot
Momentum

Musiikkibisnes on mystinen bisnes. Samaan aikaan sen ympärillä kimaltelee tietynlainen glamour ja kiehtovuuden aura, mutta suurelta yleisöltä jää usein huomaamatta sen kääntöpuoli. Vesalat ja Anssi Kelat ovat vain jäävuoren huippu, sillä pinnan alle jää valtava määrä sellaisia muusikoita, joiden nimet ja työ eivät jää parrasvalojen alle keräämään kiitosta.

Jukka Holmin kirjoittama Persvakomuusikot on teos, jota moni tuskin osasi toivoa, mutta jota lukiessa osaa ajatella vain, että no tietenkin tämä piti tehdä. Kirja on kirjoitettu läpi sivujen pursuavalla huumorilla, jota reunustavat milloin ironian ja milloin sarkasmin terät, mutta samaan aikaan se nostaa pöydälle joukon musiikkialan kovia totuuksia, jotka saavat monet varmasti ihmettelemään ammatinvalintaa.

Kirja on erittäin perusteellinen, ja se käsittelee laajasti eri osa-alueita. Mukana on laajasti eri soittimien taitajia, miksaajia, keikkamyyjiä, miesmuusikoita, naismuusikoita, nuoria muusikoita ja alan veteraaneja. Pöydälle nostetaan niin kaljanhuuruiset sekoilut kuin koruttomat takahuoneessa odottamiset. Kirjaan olisi ehkä toivonut vielä lisänä maahanmuuttajataustaisten muusikoiden puheenvuoroa, sillä esimerkiksi pitkään toiminut Playa-yhtye koostuu heistä.

Persvakomuusikot on eräänlainen raamattu heille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mitä muusikon työ on suurimman osan ajasta. Se huvittaa ja tarjoaa joukon mielenkiintoisia tarinoita, joiden kertojat tekevät tätä työtä rakkaudesta lajiin vailla ansaitsemaansa suurempaa arvostusta.

Teksti: Samuel Järvinen
Arvio on julkaistu Soundissa 3/24.

Lisää luettavaa