”Olen miettinyt, että pysyvätkö ihmiset perässä” – Ennakkosoitossa ja haastattelussa soundiaan uudistanut Knife Girl

Ensisoitossa Knife Girlin uutta bändisoundia esittelevä Whisper.

Elektronisesta ja varsin kokeellisestakin makuuhuonepopista tunnettu helsinkiläinen Knife Girl, oikealta nimeltään Lili Aslo, julkaisee perjantaina 3.12. uuden Whisper-singlen, joka samalla esittelee Knife Girlin uutta soundia. Nyt mukana on iso bändi ja sitä myöten orgaanisempaa soundia – rytmikäs biisi tuo mieleen jopa Talking Headsin.
Alun perin Himeran ja JEL: The Digital Dream Girlin vuonna 2019 julkaisemasta trance-biisistä aivan uudenlaiseksi muovautunut Whisper on ensimmäinen näyte helmikuussa ilmestyvältä Knife Girl -albumilta.
Kuuntele Soundin ennakkosoittoon päätynyt kappale yläpuolelta ja lue Knife Girl -haastattelu vähän alempaa.

Knife Girl. (Kuva: Juno Miela)

Haastattelussa Knife Girl – Vain muutos on pysyvää

Knife Girl -nimellä operoiva Lili Aslo on tehnyt musiikkia yllättävän kauan siihen nähden, että on vasta 21-vuotias. Ensimmäiset biisit syntyivät 13-vuotiaana, jolloin pianonsoiton opiskelu sai väistyä tuottamisen tieltä. Hän alkoi julkaista instrumentaalia, elektronista lofi-popia Soundcloudissa päiväkirjamaiseen tapaan.

Vähän kerrallaan oma tyyli alkoi muotoutua.

– Yksi iso inspiraatio oli islantilainen Múm. Siitä innostuin käyttämään leluinstrumentteja, kokeilin soittaa kaikkea jännää ja sekoitin niitä elektroniseen tuotantoon, Aslo muistelee.

Muutaman vuoden ajan hän teki musiikkia artistinimellä Olli. Nuoren muusikon kappaleet keräsivät satoja tuhansia kuunteluita ja kuhinaa alkoi syntyä.

Nykyään Lili Aslo julkaisee musiikkiaan Knife Girlinä. Tänä vuonna on ilmestynyt kaksi ep:tä, joiden äänikuva on jännittävää, paikoin tanssittavan tarttuvaa, paikoin rauhallisen tunnelmoivaa ja etenkin uusimmalla Oona-ep:llä varsin kokeellistakin elektronista musiikkia.

Aslon musiikki on syntynyt itsekseen kotistudiossa rakennellen.

– Yleensä mulla on tyhjä projekti koneella, ja mä alan vain leikkiä ja äänittää kaikenlaisia juttuja. Biisi tavallaan syntyy siinä tuottamisen aikana, ja tosi harvoin mulla on biisi ajateltuna valmiiksi, Aslo kertoo.

Oona-ep:llä Aslo on käsitellyt lauluääntään hyvinkin voimakkaasti.

– Mä olin just tullut kaapista transsukupuolisena. Äänitin I Die -biisiä ja aloin leikkiä lauluäänelläni. Koska mulla on vähän poikamainen ääni, aloin pitchata sitä ylös että se kuulostaisi feminiinisemmältä. Halusin etäännyttää ääntää alieniksi, jolla ei ole sukupuolta. Että se olisi vain instrumentti.

Keskellä englanninkielistä ep:tä hämmästyttää erittäin omalaatuinen versio Egotripin Matkustaja-ikivihreästä.

– Yhtenä aamuna mulla soi se päässä. Olin kuunnellut Matkustajan viimeksi joskus 10-vuotiaana, ja nyt tajusin, että tämä on ihan vitun hyvä biisi. Kuuntelin sitä koko viikon, ja sitten kun istuin miettimässä uutta biisiä, päätin että teenkin siitä coverin. Ja koska se on niin täydellinen biisi sellaisenaan, halusin tehdä siitä täysin omanlaiseni version.

Versio on kantautunut Matkustajan säveltäneen Knipinkin korviin, joka kuulemma on nyökytellyt Knife Girlin näkemykselle hyväksyvästi.

Kertoo paljon Knife Girlin avoimesta suhtautumisesta musiikin tekoon, että seuraavaksi häneltä on luvassa sekä metodeiltaan että tyylitään hyvin toisenlaista musiikkia. Kuluvan vuoden Aslo on työstänyt levyä bändin kanssa (mukana on soittajia Ghosts On TV ja Entäs Peltonen? -yhtyeistä), ja ensimmäinen single on nyt julkaistu. Albumi on luvassa ensi vuoden alkupuolella.

– Kuvailisin sitä bedroom popiksi isolla bändillä, niin että kyseessä olisi maailman isoin bedroom, Aslo nauraa ja kertoo nauttivansa, kuinka kappaleet lähtevät bändin käsittelyssä yllättäviin suuntiin.

– Joskus olen miettinyt, että pysyvätkö ihmiset perässä. Että jos niitä on kiinnostanut mun edellinen juttu, niin kiinnostaako niitä seuraava. Mutta mä toivon kuuntelijoideni ymmärtävän, ettei mulla ole pysyvää tyyliä, ja toivon että niitä kiinnostaisi kuulla, mitä mä teen seuraavaksi.

Mikä yksi sana kuvaisi Knife Girliä parhaiten?

– Whatever.

Teksti: Mikko Meriläinen
Haastattelu julkaistu alun perin Soundissa 10/2021

Knife Girl esiintyy huomenna 2.12. Helsingin Siltasessa. Kyseessä on marraskuussa ilmestyneen, elektronisen Oona-ep:n julkaisukeikka. Tapahtuman Facebook-event löytyy täältä.