Kuukauden kuvaajavieras: Iiro Kuosmanen

Haastattelussa Kuukauden kuvaajavieras Iiro Kuosmanen.
30.3.2020 15:30

Maaliskuun 2020 Soundi-lehden Kuukauden kuvaajavieras on Iiro Kuosmanen. Palsa esittää -palstaa kuratoiva valokuvaaja Tomi Palsa kuvailee häntä näin:
”Iiro Kuosmanen on ehtinyt tehdä paljon asioita keikkakuvauksen saralla hyvin lyhyessä ajassa. Erityisesti punkimman menon ja ug-rapin kuvaamisen parissa viihtyvä Iiro on ahkera ja oma-alotteinen toimija. Kuvansa ovat intensiivisiä ja vauhdikkaita, mutta persoonan Iiro on huomattavasti rauhallisempi tapaus. Hyvä niin!”

Milloin ja miksi innostuit valokuvauksesta?
– Luovuus yleisesti on aina ollut oma vahvuus. Yläasteella tykkäsin maalata ja piirtää, vaikken ollutkaan siinä kovin taitava. Asuin Tampereella ja matkustin viikonloppuisin Helsinkiin paikallisten punkbändien keikoille.
– Aina silloin tällöin otin bändeistä puhelinkuvia. Kerran eräs sen aikainen ystäväni pyysi minua kuvaamaan hänen tapahtumaansa, jossa esiintyi lukuisten ystävien bändejä. Lainasin järjestelmäkameran toiselta ystävältä, ja pian tapahtuman jälkeen hakeuduin Helsinkiin opiskelemaan valokuvausta.

Teksti-TV 666, 17.1.2020, Tavastia, Helsinki (Kuva: Iiro Kuosmanen)

Mikä nimenomaan keikkavalokuvauksessa kiehtoo?
– Keikkakuvauksessa itseäni kiehtoo sekunnin kestävän tilanteen ikuistaminen. Oli se sitten hyppy lavalla, sieltä yleisöön tai mitä tahansa siitä väliltä! Jatkuvasti keikkakuvauksessa läsnä olevat haasteet innostavat, valot ja kuvaustilanteet muuttuvat jatkuvasti.
– Alusta asti mulle tärkeintä on ollut välittää ja ikuistaa se keikalla vallinnut tunnelma niille, jotka olisivat halunneet olla kyseisellä keikalla sille pääsemättä.
– Myös vapaus luoda ilman rajoja on minulle tärkeä seikka, sillä kuvattavan artistin musiikki vaikuttaa todella vahvasti omaan luomisprosessiin.

Eevil Stöö, 29.12.2019, Helsinki (Kuva: Iiro Kuosmanen)

”Keikkakuvauksessa läsnä olevat haasteet innostavat, valot ja kuvaustilanteet muuttuvat jatkuvasti”

Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta?
– Mieleenpainuvin keikka on ehdottomasti ollut lempibändin kuvaus ulkomailla.
Turnstile esiintyi keväällä 2019 Englannin Slam Dunk-festivaaleilla ja väittäisin että katsomassa. oli noin 30 000 ihmistä.
– Olin festarikeikkaa edeltävänä päivänä kuvannut Helsingissä Circuit Breaker Fest -nimeä kantavan alakulttuurifestivaalin, jolla esiintyi 15 bändiä. Halusin saada kuvat bändeille ennen Lontooseen lentämistä, joten nukkuminen ei tullut kuulonkaan.
– Lentoni myöhästyi kahdella tunnilla, ja Lontoossa oli aamuruuhka. Koska festivaali oli loppuunmyyty, junat oli täynnä. Aikaa oli vähän ja juoksin Hatfield Parkin akkreditointiin. Bändi oli sovitusti hoitanut minulle AAA-passin mutta festivaalin puolesta oli kuitenkin mokattu. Nimeni oli vieraslistalla, mutta ilman kuvauslupaa.
– Tilanne vaikutti epätoivoiselta ja puhelimen akku oli miltei tyhjä. Tunnin kestäneen tulisen keskustelun jälkeen sain mediapassin lavalle, jolla minun pitäisi kolmen minuutin päästä olla.
– Keikan alkaessa tunnelma oli surrealistinen, helpottunut ja kiitollinen. Takana oli uneton yö ja stressi-itkua. Sillä hetkellä kaikki oli täydellistä.

Minkä (elossa olevan) artistin haluaisit päästä kuvaamaan?
– Jos saisin kuvata minkä tahansa tällä hetkellä keikkailevan artistin, se olisi Paramore tai Billie Eilish. Molempien musiikki on ollut tärkeä ja keskeinen osa mun elämää todella pitkään.
– Uskon vahvasti, että pääsen vielä kuvaamaan molemmat!

Tutustu Iiro Kuosmasen kuviin: www.instagram.com/iirokoo

Luukas Oja, 31.12.2019, Ääniwalli (Kuva: Iiro Kuosmanen)

Gaahl, 29.11.2019, Fryshuset, Tukholma (Kuva: Iiro Kuosmanen)

Lisää luettavaa