Lauluja rakastamisen vaikeudesta: Jalavan toisella albumilla kerrataan miehen tuntoja ihmissuhteiden hetteiköissä

Tamperelainen Jalava esitteli aikaisemmin tänä vuonna Soundin sivuilla lähiökiertuedokumenttinsa, ja nyt on uuden albumin vuoro. Yhtyeen kakkoslevy Vuosien jälkeen julkaistaan virallisesti 11. toukokuuta, mutta teoksen voi tarkastaa tältä sivulta jo nyt etuajassa.

Vuosien jälkeen on teemalevy, vaikka ei täysin kronologisesti etenekään. Levy kertoo yhden miehen vaiheista eron ja uuden rakkauden välissä”, yhtye kertoo albumista tiedotteessa. Laulaja Antti Westman kertoo tarkemmin kustakin levyn kappaleesta Soundcloud-soittimen alapuolella, muista siis selata sivua alaspäin vielä playerin jälkeenkin.

Lisätietoa orkesterin metkuista löytyy esimerkiksi bändin kotisivuilta ja Facebookista. Ja siitä uusi levy haltuun:

Vuosien jälkeen biisi biisiltä

1. Tulitikku
”Biisin kertojan ihmissuhde on juuri päättynyt, ja päätös suhteen lopettamisesta on ollut kertojan. Se ei ole ollut välttämättä helppo, mutta jotakin, mikä on ollut pakko tehdä. Nyt hän on kääntänyt selkänsä menneelle, katse on suunnattu tiukasti eteenpäin.”

2. Keskiyön cowboy
”Eron jälkeen kertoja etsii itseään irtosuhteissa tai sitten vain pettää puolisoaan ennen eroaan. Osassa näistä irtosuhteista kertoja huomaa tahtomattaan päätyneensä myös rattopojaksi ja saaneensa ’palveluistaan’ rahaa.”

3. Puhu mulle
”Tilanne ennen suhteen päättymistä. Osapuolet ovat ajautumassa erilleen, kumpikaan ei kuitenkaan uskalla tai tahdo ottaa asioita puheeksi, vaikka molemmat tiedostavat, että pitäisi puhua. Tässä biisissä kaksi eri ihmistä puhuvat yhtaikaa.”

4. Sun kaksiossas
”Kertoja elää niin sanotusti laimeassa liitossa ja tapaa yhtenä iltana sattumalta kiinnostavan naisen. Kertoja ja nainen alkavat tapailla, ja tämä tapahtuu naisen asunnolla. Aluksi suhde on platoninen, mutta syvenee pian ihastukseksi ja edelleen rakkaudeksi. Tämän prosessin keskellä kertojan järki ja tunteet käyvät kovaa kamppailua keskenään.”

5. Sä veit mun sydämen
”Kertoja tajuaa rakastuneensa tapaamaansa naiseen. Hän on myös tehnyt päätöksen, ettei voi jatkaa vanhassa suhteessa.”

6. Enkeli maantiellä
”Kertoja haluaa selvittää ajatuksiaan. Hän lähtee ajelemaan päämärättömästi ja ottaa sattumalta liftarin kyytiinsä. Tämä voi olla myös muisto, uni tai kuvitelma.”

7. Kun sekosin
”Uuden rakkauden edessä kertoja kokee vahvan valaistumisen ja voimaantumisen tunteen. Hän luopuu entisen suhteensa lisäksi monesta muusta entisen elämän pitkään ahdistaneesta painolastista.”

8. Aitoa rakkautta
”Rakastuneen ja onnellisen miehen helpottunutta julistusta.”

9. Salama
”Se tunne, kun rakastuu, eli laulu rakastumisen psykologiasta.”