Lemmyn versioiminen kannattaa: Sepultura nousi suosioon osittain Motörheadin avulla, muistelee Andreas Kisser

EPA-EFE / ANTONIO LACERDA / AOP

Koronapandemia iski Sepultura-leiriin kipeästi, mutta yhtye kävi vastahyökkäykseen SepulQuarta-levyn avulla. Kitaristi Andreas Kisser ehti vaihtamaan kuulumisia Soundin Timo Isoahon kanssa.

Miten kehno arpa voi kohdalle osuakaan? Brasilialainen thrash metal -pioneeri Sepultura julkaisi railakkaita kehuja niittäneen Quadra-studioalbumin helmikuussa 2020 ja valmistautui lähtemään pitkälle maailmankiertueelle.

Kitaristi Andreas Kisserin komentama bändi ei kuitenkaan ehtinyt edes aloittaa rundia, kun se jo peruuntui – tai vähintäänkin siirtyi hamaan tulevaisuuteen.

– Kun korona yhtäkkiä sulki suunnilleen koko maailman, murehdimme surkeaa ajoitustamme muutaman hetken, mutta sitten päätimme tehdä vastahyökkäyksen, sanoo São Paulon -kodistaan Soundille soittava Kisser.

– Aloimme julkaista videopodcasteja SepulQuarta-otsikon alla. Soitimme Sepulturan biisejä etäversioina, vastailimme fanien kysymyksiin ja keksimme kaikenlaista. Kun pääsimme vielä enemmän tekemisen makuun, aloimme kutsua mukaan myös vierailevia muusikoita.

Ja kuinka ollakaan, elokuun puolivälissä ilmestyi SepulQuarta-otsikon saanut uusi pitkäsoitto. Viisitoista kappaletta sisältävältä levyltä löytyy uusia versioita niin vanhoista (Territory, Inner Self ja Slave New World) kuin tuoreemmistakin (Vandals Nest, Phantom Self ja Fear, Pain, Chaos, Suffering) Sepultura-kappaleista.

– Usko tai älä, mutta kun aloimme tehdä erilaisia juttuja SepulQuartanimen alaisuudessa, meillä ei ollut hajuakaan SepulQuarta-albumista, nauraa Kisser.

– Vasta useita kuukausia myöhemmin, kun olimme tulkinneet biisejä muun muassa Anthraxin Scott Ianin, Testamentin Alex Skolnickin, Danko Jonesin, Devin Townsendin ja monen muun kanssa, joku sattui huomauttamaan, että käsissä on muuten aika kovaa kamaa. Että pitäisikö meidän julkaista levy? Vasta tuolla hetkellä tajusimme, että näiden versioiden julkaisematta jättäminen olisi sulaa hulluutta!

SepulQuarta-albumin viimeisenä kappaleena soi Orgasmatron, ja kappaleessa vierailee Motörheadin kitaristi Phil Campbell.

Orgasmatron on eräs Sepulturan historian merkittävimmistä biiseistä, vaikka se ei olekaan meidän oma sävellyksemme. Monet tosin luulevat sitä Sepulturan kappaleeksi erityisesti Brasiliassa, naurahtaa Kisser.

– Nauhoitimme Orgasmatronin Arise-albumin sessioissa kolmekymmentä vuotta sitten, ja julkaisimme kappaleesta tuolloin myös videon. Kohta muutamat brasilialaiset radioasemat alkoivat soittaa Orgasmatronia – Sepulturaa ei oltu aiemmin soitettu radiossa lainkaan ja tämän vuoksi monet ihmiset olettivat, että Orgasmatron on meidän kappaleemme.

Voisin kuvitella, ettei Phil Campbellin mukaan saaminen ollut kovin vaikeaa?

– Olet oikeassa. Phil on vanha kaverimme, ja hän nyökkäsi saman tien hyväksyvästi, sanoo Kisser.

– Me törmäsimme aikoinaan Motörheadin herroihin monta kertaa, ja meistä tuli lopulta läheisiä ystäviä. Lemmy myös kutsui minut estradille esimerkiksi vuonna 2011, kun Motörhead esiintyi Rock In Rio -jättifestivaalilla. Se oli täysin unohtumaton kokemus!

Otetaan vielä yksi kysymys: oletko säveltänyt uutta musiikkia Sepulturalle viime kuukausina?

– Kirjoitan tuoretta materiaalia koko ajan, mutta minulla ei tässä vaiheessa ole hajuakaan, päätyvätkö nämä uudet ideat Sepulturan seuraavalle albumille. Aika näyttää!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 7/21.