Lost in Music alkaa ensi viikolla – tarkasta Tampereen kaupunkifestivaalin promoottorin tärppilista lupaavista keikoista

Jokavuotinen Lost in Music -kaupunkifestivaali juhlitaan jälleen Tampereella ensi viikolla. 6.–8.10. Tampereen klubeilla nähdään yli 80 artistia, jotka esittelevät kykyjään sekä yleisölle että samanaikaisesti kaupungissa järjestettävän Musiikki & media -tapahtuman vieraille. Tarjontaa löytyy räpistä rockiin ja popista samuraimetalliin.

Kuten edellisinäkin vuosina, festivaalin ohjelmiston on kasannut Fullsteam Agencyn promoottori Feniks Willamo. Kysyimme mieheltä, millaiselta artisti- ja musiikkitrenditilanne näyttää vuonna 2016. Willamo vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Oliko kova urakka saada mahtumaan kaikki hyvät bändit festareille, vai oliko päinvastoin vaikeaa löytää riittävästi laadukkaita kokoonpanoja?

”Suomen kokoon ja väkimäärään suhteutettuna täältä löytyy paljon kovia uusia bändejä ja artisteja. Tänä vuonna buukattavien bändien määrä laski hivenen aikaisemmista vuosista, joten toki tunkua syntyi vähän enemmän, mutta kyllä nuo uudet ja potentiaaliset jutut ovat aika helppo sieltä siivilöidä. Tämän homman suuri haaste on tehdä ohjelmistosta tarpeeksi monipuolinen. Siinä onnistuttiin tämän vuoden osalta mielestäni hyvin.”

Mitkä trendit ovat tarjonnan perusteella vahvoilla vuonna 2016?

Räppiskene on tällä hetkellä melkoisen kahtiajakautunut, mutta uusia kovia nimiä puskee pinnalle koko ajan.
– Feniks Willamo

”Suomenkielisellä musiikilla menee tällä hetkellä hyvin. Se näkyy toki myös radioiden hittilistoilla ja kesäfestareiden kattauksissa, mutta myös uusien nousevien aktien joukossa. Myös hiphopille kuuluu hyvää. Tällä hetkellä räppiskene on melkoisen kahtiajakautunut, mutta uusia kovia nimiä puskee pinnalle koko ajan.”

Mikä on yleisin palaute, mitä ulkomaiset festivaalivieraat antavat suomalaisen kaupunkifestarin annista?

”Lost in Music on moniin muihin ulkomaisiin showcase-tapahtumiin verrattuna pienempi. Monet vieraat ovat kiittelleet tiivistä tapahtuma-aluetta, missä kaikki on lähellä, sekä järkevän kokoista ohjelmistoa. Kaikki suositellut aktit ehtii kyllä näkemään. Plus tietenkin kylmyyttä on ihmetelty. Toppatakit mukaan!”

Mitä tärppejä itse antaisit ehdottomasti tarkastamisen arvoisista esiintyjistä? Poimi ja perustele vaikka kolme.

Töölön Ketterä. Suomi-grimen lipunkantaja ja tämän hetken kovin hiphop-tulokas. Räpätkääpä perässä tuohon tahtiin.”

Alma. Haippi on kova, mutta kova on mimmikin. Alman Lost in Music -keikka on hänen ensimmäisiä Suomen-vetojaan. Povaan Almasta seuraavaa kansainvälistä menestyjäämme.”

The Holy & Lake Jons. Molemmilla on potentiaalia kansainväliseenkin suosioon. ’Suomi-indie’ elää ja voi hyvin.”

Musiikkimaailma on ollut myllerryksen tilassa läpi 2010-luvun. Vieläkö keikoille riittää katsojia, vai onko yleisön käyttäytyminen muuttunut niin, että klubitkin joutuvat miettimään uusia tapoja pärjätä?

”Uskon, että ihmiset kaipaavat aina leivän ohelle myös sirkushuveja. Tarjontaa on nykyään varsinkin Helsingin näkökulmasta todella paljon ja musiikkiskene on aikaisempaa pirstaloitunut. Ihmiset ovat myös tarkempia rahan kanssa. Enää ei riitä, että laittaa uuden mielenkiintoisen ulkkarikeikan myyntiin, odottelee viikon ja tiedottaa sen sitten loppuunmyydyksi. Toki klubitkin siis joutuvat olemaan tarkempia buukkaustensa suhteen sekä tarjoamaan esimerkiksi keikkojen jälkeen jotakin Spotify-listaa laadukkaampaa ohjelmaa kuten esimerkiksi dj-vetoisia klubeja.”

Mikä on ollut itsellesi parhaiten mieleen jäänyt hetki menneistä Lost in Musiceista?

”Olen toiminut Lost in Musicin promoottorina nyt kolme vuotta putkeen, ja näin ollen on tullut todistettua vaikka mitä huikeita keikkoja. Harva ehkä enää muistaa, mutta minullakin on takanani rock’n’roll-menneisyys – toka levy ilmestyy vihdoin 2017 – ja soitimme yhtyeeni Pasan kanssa Lost in Musicissa vuonna 2011. Jaoimme Klubin lavan monen muun orkesterin kanssa, ja muistan junnumaisen höntyilymme naurattaneen ainakin Arttu Wiskarin porukkaa joka totesi sisään astuttuaan humoristisesti: ’Nuoria poikia, huomenna on perseet kipeenä’. Takahuoneessa taidettiin myös saunoa. Eihän meille oltu mitään majoitusta varattu, joten nukuimme pakussamme Tullikamarin aukiolla ja heräsimme treenikämppämme edestä Espoossa.”

Lost in Musicin klubit ja keikkatiedot löytyvät festivaalin kotisivuilta osoitteessa Lostinmusic.fi.