Miksi Agentsin ja Topi Sorsakosken yhteistyö loppui? Yksi syy kerrotaan Agents-levyt kokoavalla boksilla

11.12.2023 15:44

Topi Sorsakoski & Agents
Complete – kaikki levytykset 1984–1992 (5 lp/5 cd)
Lipposen levy ja kasetti

Agentsin kiistatta klassisin kausi ajoittuu näihin neljään Topi Sorsakosken kanssa tehtyyn albumiin. Alun perin Agentsin ja Baddingin keikoilla kakkoslaulajana toiminut Sorsakoski osoittautui yhtyeelle kullan arvoiseksi, sillä hänen syvässä äänessään oli jotain tavattoman vetoavaa ja samaistuttavaa. Sorsakoski tuntui laulaessaan enemmän huppelissa ujoutensa voittavalta enolta kuin tavoittamattomalta tähdeltä. Tärkeää on myös kontrasti, minkä Sorsakosken huoleton ja karhea tyyli muodosti Agentsin täydellisen vaivattomaan ja kirkkaana liitävään soittoon.

Koska kyse on lainabiiseistä, on tulkinta kaikki kaikessa. Sorsakosken lisäksi näillä monenlaisista lähteistä kaivetuilla, merten takaa kantautuvan rautalankarockin ja härmäläisen tanssimusiikkiperinteen yhdistävillä kappaleilla on toinenkin vangitseva ja välittömästi tunnistettava tulkitsija: Esa Pulliainen, jonka Stratocaster laulaa ihmeellisen tunteikkaasti.

”Tärkeintä oli löytää Topin äänen ja mun kitaran symbioosi. Molemmilla piti olla selkeä tontti ja kummankin oli päästävä framille, koska ne tuki toisiaan”, Pulliainen toteaa boksin pitkässä, Soundistakin tutun Hannu Linkolan toimittamassa haastattelussa, joka sukeltaa kiitettävän syvälle Agents-magian syntyyn ja valottaa myös sitä kulttuurista ympäristöä, johon Pulliainen aluksi oudoksutunkin visionsa loi.

Julkaisu kokoaa neljän uudelleen masteroidun studioalbumin lisäksi levyllisen singleraitoja, harvinaisuuksia ja vaihtoehtoisia ottoja. Näiden levyjen soidessa kaikki maailmassa tuntuu olevan hyvin. Jopa yhteistyön loppumisesta konkreettisestikin viestivällä, puoliksi instrumentaalilla Half And Halfilla, jonka tiimoilta Pulliainen toteaa: ”Yksi syy Topin kyllästymiseen oli varmaan se, että mä halusin niin pientä. Aina piti olla pienet sovitukset ja pieni bändi, ja se ihaili viulutaustoja.”

Teksti: Mikko Meriläinen
Arvio on julkaistu Soundissa 10/23.

Lisää luettavaa