Mitä tuoretta räppiä kannattaisi rockmusiikin ystävän kuunnella? Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren kertoo

8.4.2024 11:03

Soundin lukijakunta koostuu voittopuolisesti rockmusiikin ystävistä. Tämä käy selväksi esimerkiksi joka kerta, kun Ruisrock julkistaa esiintyjiään: Turun perinteikkään musiikkifestivaalin tarjonta painottuu nykyään hiphopin ja popmusiikin puolelle, ja tämä saa vanhojen aikojen Ruisrock-kävijät ihmettelemään nykymallisia artistivalintoja. Mutta mikäli rockia arvostava kuulija haluaisi laajentaa reviiriään hiphopin puolelle, mistä biiseistä kannattaisi aloittaa?

Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren ojentaa tässä auttavan kätensä. Pyysimme Lindgreniä listaamaan viisi tuoretta räppibiisiä, jotka voisivat kiinnostaa myös vannoutuneita rockin ystäviä, ja sanaseppo teki ilahduttavasti työtä käskettyä. Katso ja kuuntele siis alempaa, millaisia kappalevinkkejä Lindgrenillä on tarjota – kukaties siellä on seassa jonkun kauniin ystävyyden alku!

Don Johnson Big Band julkaisi kahdeksannen studioalbuminsa huomenna perjantaina 5. huhtikuuta. Albumi on nimeltään Midnight Movement, ja tuotoksen tähtikaarti on varsin mittava: mukana on komeat 17 vierailijaa. Feattaamassa ovat esimerkiksi Stinako, Tuomo, Emma Salokoski, Max Zenger ja Petteri Sariola. Tähän tuotokseen voi paneutua esimerkiksi suoratoistopalveluista. Don Johnson Big Bandin voi nähdä keikalla 10.4. Jyväskylän Lutakossa ja 13.4. Helsingistä lähtevällä Viking Gabriellalla.

Tobe Nwigwe
Lord Forgive Me
”Tästä saan kiittää bändikaveri Felix Zengeriä, jonka vinkistä olen tutustunut artistiin. Hyvässä räpissä on kyse monista asioista: lyriikan kiinnostavuudesta, taitavasta kielenkäytöstä, rytmitajusta. Mutta aika iso merkitys itselleni on aina myös ollut tonella, eli äänensävyllä tai soundilla. Tobe Nwigwe on totaalinen audiovisuaalinen kokonaisteos, johon kannattaa tutustua katsomalla musavideoita. Ihan himmeetä kamaa. Tässä biisissä (ja aika monessa muussakin) mukana on myös artistin vaimo Martica ’Fat’ Nwigwe, joka on myös todella kova räppäri. Niin ja Pharrell Williams fiittailee myös.”


Black Thought
Aquamarine
”Piti yrittää painottaa 2020-luvulla relevantteja tuoreita nimiä, mutta pakko vähän venyttää tehtävänantoa. Black Thought on ollut suosikkiräppärini suunnilleen vuodesta 1995. Ja yli viisikymppinen The Roots -yhtyeen mikrofonimestari on edelleen yksi kaikkein kovimpia. Black Thoughtissa on kaikki: superkarismaattinen ääni, mahtavasti soljuva rytmitys, kiinnostavat läpät. Aquamarine on Danger Mousen kanssa tehdyn Cheat Codes -albumin (2022) hienoin raita. Mukana myös Michael Kiwanuka.”

Little Simz
Venom
”Brittiräppäri Little Simziin taisin ekan kerran tutustua Tiny Desk -konserttitaltioinnin kautta. Älyttömän kova ja omaperäinen räppäri, joka operoi jossain grimen maastossa, mutta toisaalta musassa kuuluu mahtavasti vaikka mitä vaikutteita. Venom vuoden 2019 Grey Area -levyltä on järjettömän intensiivinen biisi, jossa omaan korvaan kuuluu ysäri-Bristolin vaikutus. Jotain Trickyä tässä on. ’They would never wanna admit I’m the best here / From the mere fact that I’ve got ovaries’ – KOVA.”

Killer Mike
Scientists & Engineers
”Run The Jewels -kaksikon toinen osapuoli todisti tämän vuoden Grammy-gaalassa, ettei räppi vain nuorisolle kuulu: 48-vuotiaana kuudennella Michael-albumillaan vuoden räppilevyn pysti! Ja oikeaan osoitteeseen meni, on aivan mahtava räppilevy. Killer Mike riimittelee täydellisiä trioleita tuhtien biittien päälle. Ja jaksaa siinä sivussa keskittyä myös aktivismiin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Tässä albumin lempparibiisissä myös André 3000 – ei huilun varressa, vaan räppäämässä!”

Kendrick Lamar
United In Grief
”Viimeisen vuosikymmenen räpistä ei oikein voi puhua mainitsematta Kendrickiä. Viimeisimmän Mr. Morale & The Big Steppers -levyn avausraidassa tapahtuu kaikkea ahengästyttävästä basaripumpusta pianoon ja jousiin, ääripienestä todella isoon. Ja Kendrickin tunnistettavaa tulitusta on kiihkeästä temposta huolimatta helppo seurata. Täydellinen albumin avausraita.”

Lisää luettavaa