Nuoret ja raikkaat: Matti

Liha luiden ympärillä.

Matti. Kuva: Katri Kallio

Nuoria, raikkaita ja rakastuttavia. Sellaisia artisteja ja yhtyeitä maassamme on monia. Etkä ehkä ole koskaan kuullutkaan heistä. Vielä.

Matti on tamperelainen laulaja-lauluntekijä, joka julkaisi ensimmäisen ep:nsä Pahan mielen lauluja huhtikuun alussa. Tätä ennen sooloartistina freesi herrasmies on ehtinyt soittaa erinäisissä yhtyeissä kaikkiaan toistakymmentä vuotta.

”Mulle käy usein niin, että saan päähäni jonkin tekstinpätkän, jonka ympärille kehittyy loput lyriikoista.”

Esiinnyn livenä mies ja kitara -hengessä. Tästä huolimatta mulle oli alusta asti selvää, että halusin biisien kuulostavan levyllä siltä, kuin soittamassa olisi kokonainen bändi. Sain mukaan erään vanhan bändikaverini rumpuihin ja loput soittimet kitarat, bassot, huuliharput, koskettimet soitin itse.

Toimelias muusikko kertoo, että juuri nyt hänen tärkeimpinä tavoitteinaan on saada lauluilleen kuuntelijoita ja nimelleen näkyvyyttä.

Sekä tietenkin tehdä sitä, mikä tässä hommassa on kaikista hienointa, eli soittaa mahdollisimman paljon keikkoja. Totta kai aion tehdä myös uusia julkaisuja, mutta ehkä nämä pari viikkoa sitten julkaistut laulut säilyttävät viehätyksensä vielä jonkin aikaa.

Nuoret ja raikkaat -esittelykappaleena kuunnellaan Matin Pahan mielen lauluja -ep:n avaava Enempää en kerro.

Tämä sai alkunsa kuten moni muukin mun biisi: yksittäisestä rivistä, tuosta kappaleelle nimenkin antaneesta kertosäkeen hokemasta, joka alkoi pyöriä päässä. Mulle käy usein niin, että saan päähäni jonkin tekstinpätkän, jonka ympärille kehittyy loput lyriikoista. Sävellystyö tapahtuu useimmiten samanaikaisesti sanoittamisen kanssa, artisti kertoo.

Muistaakseni tän biisin synty oli aika kivuton. Hokema alkoi saada yhtäkkiä lihaa luidensa ympärille, kun olin lenkillä tai jossain. Kotiin päästyäni siirsin sitten lähes valmiin mielikuvan paperille talteen reilussa tunnissa. Sovitustyöhön sen sijaan menikin kyllä huomattavasti pidempi aika.

Nuoret ja raikkaat Matti: Enempää en kerro

Kaikkiin Nuoret ja raikkaat -sarjassa esiteltyihin artisteihin ja yhtyeisiin voit tutustua täällä.

Ja jos sinä tiedät kuka, tai kenen yhtye olisi niin nuori ja niin raikas, että sen sietäisi tulla esitellyksi, kerro ihmeessä:

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.