Nuoret ja raikkaat: Space Weasels

Olipa kerran Coldplay-henkinen iltapäiväprojekti.

Space Weasels. Kuva: Senja Rapila

Nuoria, raikkaita ja rakastuttavia. Sellaisia artisteja ja yhtyeitä maassamme on monia, etkä ehkä ole koskaan kuullutkaan heistä. Vielä.

Indie rockiksi musiikkiaan luonnehtivan helsinkiläisen Space Weaselsin äänikuvassa yhdistyvät aurinkoinen duurittelu ja hievenen mystisempi melankolia. Lisämausteita kakkuun tuovat raikkaat melodiat ja heleinä hivelevät harmoniat.

”Aikuisuus ja sen mukana tullut vastuu ei sovi Aaronin maailmankuvaan. Ajatuksissaan hän onkin vielä se sama leikkikentän kuningas.”

– Space Weaselsin esimuotona oli mun ja toisen kitaristimme Aaron Glen Kuljusin akustinen duo, sellainen Coldplay-hittejä soitteleva, suuria suunnitteleva iltapäiväprojekti. Meidän yhteinen kemia oli jo heti alussa niin hyvä, että pakkaa oli melko pian sekoitettava etsimällä lisää soittajia. Basisti Jesse (Jaanus toim. huom.) löytyi helposti ystäväpiiristä, ja vaikka Jesse ei kaikkein suurin Coldplay-fani ollutkaan, löysimme kuitenkin kaikki yhteisen sävelen, kun alettiin kirjoittaa omia kappaleitamme. Viimeisimpänä mukaan tarttui meidät netistä bongannut Matias (Eskola, rummut), joka vakuutti nopeasti niin kannuttajana kuin ihmisenäkin. Alle vuodessa Matiaksesta on tullut paitsi rumpalimme, myös rakas ystävä, laulaja-kitaristi Mikko Pajukallio valottaa yhtyeensä syntyhistoriaa.

Ensimmäiset keikkansa Space Weasels soitti vuoden 2016 Emergenza-bändikilpailussa, josta kokoonpanolle jäi käteen jaettu 4. sija, pari Nosturin-keikkaa ja läjäpäin kommenteja valitun nimen huonoudesta.

– Mieli korkeella kuitenkin jatkettiin läpi kesän kappaleita säveltäen ja keikkaillen. Ennen yksivuotissynttäreitämme ei lopulta ehditty saada ulos kuin yksi biisi ja musiikkivideo, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että vuoden vaihteessa paukahtaa seuraavat kolme videota pihalle, Pajukallio jatkaa.

Nuorissa ja raikkaissa Space Weasels edustaa juurikin edellä sivutulla Flat Tyre Limousine -biisillään.

Limousinen sointukierto oli alun perin ajateltu mun ja kaverini Rikun – joka itse asiassa esiintyy myös musavideomme päähenkilönä – eräälle toiselle projektille, mutta päädyin jostain syystä esittelemään kierron myös eräissä Weasels-treeneissä. Taidettiin tehdä siltä samalta istumalta koko kappale sanoja lukuun ottamatta valmiiksi. Mikko sitten hoiti lyriikat, minkä jälkeen hiottiin sävellys ja sovitus kimpassa kuosiin. Biisissä lauletaan meidän Aaronista, joka junnuna pärjäsi elämässä liiankin helpolla. Aikuisuus ja sen mukana tullut vastuu taas ei sovi Aaronin maailmankuvaan. Ajatuksissaan hän onkin vielä se sama leikkikentän kuningas.

Rumpali Eskola avaa Flat Tyre Limousine -musiikkivideon taustoja:

– Video on Michael Bleun käsialaa. Meillä oli tähän perusidea, mutta paikan päällä Michael oli se, joka kertoi mitä tehdään. Soittokohtaukset kuvattiin keväällä ennen kuin puissa oli yhtään lehtiä. Kuvissa näkyvän kokoustilan puolestaan tarjosi Luonnontieteellinen museo, joka Mikon työpaikkanakin tunnettaan. Videosta tuli lopulta ihan huikea ja itse asiassa just viime viikolla lähetettiin Michaelille jo seuraavankin musavideomme raakakässäri.

Nuoret ja raikkaat – Space Weasels: Flat Tyre Limousine (ohj. Michael Bleu)

Entäpä se Space Weaselsin tulevaisuus sitten? Hiljattain Hämeenlinnaan opintojen perässä muuttanut Aaron Glen Kuljus pohtii asiaa näin:

– Aikataulutus on viime aikoina ollut haastavaa. Mikko ja Matias tekee usein viikonloppuisin töitä ja mulle taas pe–la–su olis ne kaikkein parhaat treenipäivät. Ollaan sitten yritetty päästä soittelemaan vähintään kerran viikossa koko bändin voimin. Bändi on kuitenkin kaikille nyt ykkösprioriteetti, joten tulevaisuudessa kaikki liikenevä vapaa tullaan varaamaan näille hommille.

Jesse Jaanus summaa:

– Jälkikäteen ajateltuna me oikeastaan vähän laiskoteltiin koko tää vuosi. Meinaan, että oltiin tammikuussa studiossa äänittämässä neljä biisiä, mutta ei sitten saatu julkaistua kuin tämä yksi. Onneksi virheistä oppii ja heti alkuvuodesta, kun kaikki rallit on ulkona, ajateltiin ottaa käyttöön metodi, että kuukausi studion jälkeen olisi aina biisi ulkona. Jatketaan siitä mihin jäätiin: studiohommien ohella soitetaan mahdollisimman paljon kovia keikkoja ja saadaan ihmiset pogoilemaan!

Space Weasels on:

Mikko Pajukallio (laulu ja kitara)
Aaron Glen Kuljus (kitara)
Jesse Jaanus (basso)
Matias Eskola (rummut)

Kaikkiin Nuoret ja raikkaat -sarjassa esiteltyihin artisteihin ja yhtyeisiin pääset tutustumaan täällä.

Jos tiedät kuka tai mikä yhtye olisi nuori ja sen päälle vielä tavalla tai toisella raikas, ole kiltti ja vihjaa asiasta meille:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.