Oi suuri ja mahtava Kouvostoliitto – Ikinä listaa rakkaan (ja betonisen) kotikaupunkinsa uljaimmat nähtävyydet

18.10.2023 08:41

Kouvolalla on vähän ikävä maine betonihelvettinä, jonka väripaletti rajoittuu harmaan eri sävyihin. Vaan mitä vielä! Kouvolassa perustettu Ikinä esittelee nyt Kouvostoliiton uljaimmat nähtävyydet ja sykähdyttävimmät lomakohteet. Siispä mikäli olet juuri buukannut itsellesi luksusmatkan Kouvolan ylväisiin maisemiin, tarkasta tästä napakka muistilista siitä, millaisia aarteita kodikkaalla kaupungilla on turisteille tarjota!

Ikinä julkaisee kolmannen albuminsa 27. lokakuuta. Täältä voit lukea, millaisia vaikutteita tulevalla nimikkolevyllä saattaa kuulla, jos oikein höristää korvia.

Hyppyrimäki

”Yksi Kouvolan keskusta-alueen silmiinpistävimmistä näyistä on hyppyrimäki, jonka portaat on oiva kuntoilupaikka. Mäkihyppyä voi muuten edelleen harrastaa Kouvolassa! Ylhäältä avautuu näköala Kouvolasta koko komeudessaan. Erityisesti rumpalimme Santeri viettää täällä edelleen säännöllisesti aikaa rappustreenien parissa. Hyppyrimäeltä voi jatkaa lenkkiä pururadalle, jonne astuessa tosin osa bändiläisistä ei voi olla miettimättä ei-niin-mieluisia ala-asteen hiihtokilpailuja. Hyppytorni voi olla myös suurten tunteiden näyttämö: eräs bändin jäsenistä on joskus myös eronnut – tehnyt bänät – näillä kyseisillä portailla.”

Vuohijärvi/Repovesi + mökkeily

”Vuohijärvi on yksi Suomen kauneimmista ja kirkasvetisimmistä järvistä. Kouvolan eri osissa sijaitsevat Vuohijärvi sekä (ei-niin-kirkasvetinen) Enäjärvi ovat olleet bändin mökkeilypaikkoja. Kouvola löytyykin Suomen mökkipaikkakuntien top kympistä. Albumin kolmannen sinkun Syvämeren työnimi oli ’Enäjärven saatana’ synnyinpaikkansa mukaisesti. Enäjärven mökin biisileirillä on syntynyt useampikin tämän levyn kappale. Luontokohteista on pakko mainita myös upea Repoveden kansallispuisto, jossa on kuuluisan Lapinsalmen riippusillan lisäksi lukuisia ulkoilureittejä ja viehättäviä eväspaikkoja!”

Verla

”Yksi Suomen seitsemästä Unesco-maailmanperintökohteesta Verla on kulttuurihistoriallisesti merkittävä vuosisadan vaihteen teollisuusmiljöö. Kosken yläjuoksulta löytyy myös esihistoriallinen kalliomaalaus. Verlan mökkikylä oli vielä milleniumin vaihteessa paperityöläisten perheiden lomakäytössä ja kuuluu osan bändistä tärkeisiin lapsuudenmaisemiin. Museossa on esillä jopa kuvia bändiläisten esivanhemmista, jotka olivat tehtaalla töissä.”

Arboretum Mustila

”Elimäestäkin tuli osa suurta ’Kouvostoliittoa’ vuonna 2009, jolloin seitsemän lähikuntaa yhdistyivät. Elimäellä sijaitsee mm. Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto Mustilan Arboretum. Kukkakuvia arvostava pysähtyy touko-kesäkuussa kutostien varrelle ottamaan upeita otoksia itsestään ja kukkivista rhododendroneista eli alppiruusuista. Maamerkkinä kääntyä pois kutostieltä toimii lasipyramidikattoinen huoltoasema, jolla Katariina on soittanut ensimmäisen keikkansa. Arboretum oli myös teini-ikäisen Katariinan kesätyöpaikka. Yhtenä kesänä puistoon yritettiin istuttaa palmua! Joku joskus kertoi, että Kouvola on ilmastoltaan Suomen lämpimimpiä paikkoja. Ilmaston lämmetessä viiniköynnöksiä tullaan kasvattamaan Salpausselän rinteillä. Kuulit sen täältä!”

Betoni

”Jos kukkakuvat ei kiinnosta, niin betoni sitten! Ikinän esiasteilla back in the days promokuvia otettiin Kouvolan keskustan parkkihalleissa. Yksissä Ikinän ensimmäisissä promokuvissa kouvolalaista betonia yritettiin simuloida Helsingissä – ei yhtään sama fiilis. Upeita rappioromanttisia betonisia parkkihalleja löytyy muun muassa vanhan torin alta ja Pohjola-talon (jonka katolla on muuten kuvattu muinoin musavideotakin) yhteydestä ja ehkä pelottavin parkkis oli keilahallin vieressä. Betoni nyt vaan kuuluu Kouvola-brändiin, joten pitäähän se jokaisen matkailijan käydä katsastamassa. Betony taas on viihtyisä gastropubi ja alkuillan menomesta Kouvolan keskustassa. Jos käyt Kouvolassa, muista hakea tuoreet, maailman parhaat, Kouvolan Lakritsit suoraan tehtaalta!”

Lisää luettavaa