”Onhan tämä mieletöntä!” – Eicca Toppinen kertoo, miten James Hetfield päätyi Apocalyptican levylle

Apocalyptican Eicca Toppinen kertoo Soundissa 5/24 Metallican ja Apocalyptican pitkäaikaisesta yhteistyöstä. Julkaisemme osion Timo Isoahon toimittamasta artikkelista nyt myös verkkoversiona.
17.5.2024 09:58

Hypätäänpä Apocalyptican kesäkuussa ilmestyvän Plays Metallica Vol. 2:n maailmaan. Jos lähes kolme vuosikymmentä sitten ilmestynyt ensimmäinen Plays Metallica oli epävarma hyppy tuntemattomaan, uusi teos esittelee itsevarmuutta ja tietotaitoa uhkuvan sellorykmentin.

– Vaikka aikaa on vierinyt, tavoite covereiden suhteen on edelleen sama: meillä täytyy olla erittäin vahva näkemys siitä, miten originaalikappaleesta tehdään omaperäinen Apocalyptica-sovitus. Muussa tapauksessa biisi jää tekemättä, nyökkää Toppinen.

– Jos miettii uuden levyn kappaleita, niin esimerkiksi To Live Is To Die on osuva esimerkki onnistuneesta sovituksesta. Meidän riisuttu näkemys on hyvin erilainen verrattuna Metallica-originaaliin, mutta alkuperäisen biisin hienous tulee silti esiin täydessä loistossa.

– Pohdittiin myös versioiden tekemistä viimeisimpien Metallica-levyjen biiseistä, mutta ne eivät tuntuneet taipuvan tarpeeksi kiehtoviksi Apocalyptica-kappaleiksi. Jätettiin sitten tekemättä, sillä ”ihan hyvä” ei riittänyt mihinkään Plays Metallica Vol. 2:n valmisteluvaiheessa.

Plays Metallica Vol. 2 -sessioissa Apocalyptican yhteistyökumppanina toimi Joe Barresi (Tool, Nine Inch Nails, Slipknot). Barresi toimi äänittäjänä, miksaajana ja tuottajana.

– Kun mietittiin meidän lähestymistapaa uusiin sovituksiin, tutkittiin esimerkiksi Metallican ekojen julkaisujen magiaa. Niiden levyjen taika ei liity virtuoosimaiseen soittoon vaan ihan omanlaiseen energiaan – ja tietenkin loistaviin biiseihin, sanoo Toppinen.

– Lähdettiin hakemaan samansukuista rosoista ja editoimatonta alkuvoimaa. Meille oli äärimmäisen tärkeää, että musiikki soundaa elävältä ja kliinisyys loistaa poissaolollaan, ja tämän takia studiossa soitettiin paljon livenä.

Vaikka Plays Metallica Vol. 2 on raudanluja kokonaisuus, kaksi tyylikkäästi sovitettua biisiä on pakko nostaa esiin. Niiden nimet ovat One ja The Call Of Ktulu. 

Ensin mainittua klassikkoa tähdittää James Hetfield, ja legendan fiittaus – Onen teksti ”puhuttuna” versiona – nostaa kylmät väreet koko kehoon. Kyseessä on ainutlaatuinen kädenojennus Apocalyptican suuntaan, sillä James Hetfield ei ole koskaan aiemmin tehnyt vastaavanlaista vierailua.

Eicca, mitä helvettiä?

– (pitkä hiljaisuus) Huh huh… Onhan tämä mieletöntä!

– Saatiin Jamesilta kuusi erilaista versiota Onesta, ja kyllähän niiden kuunteleminen oli melko surrealistista. One on Pertun (Kivilaakso) sovitus, ja hän sitten kasasi lopullisen ääniraidan Hetfieldiltä tulleista näkemyksistä. Perttu kertoi, että työstövaiheessa silmistä valui ilon kyyneleitä.

– Kun aikoinaan alettiin tehdä Onen uutta versiota, päätettiin laittaa mukaan myös sanoituksia, sillä ne ovat oleellinen osa biisin hienoutta. Pohdittiin ääniroolin tekijäksi esimerkiksi jotain miesnäyttelijää, mutta kyllähän mielessä käväisi sekin, että Jamesin mukaan saaminen olisi aivan ultimaattista. Tietenkin se oli ajatuksena täysin utopistinen, mutta kaikkeahan voi yrittää!

– Otin ensin yhteyttä Larsiin – ihan yleisellä tasolla. Taisi olla toukokuu 2023, kun kerroin hänelle ideoistani levyn suhteen, ja Larsilta tuli hyvin kannustavia kommentteja. ”Eicca, olen aina tykännyt sinun ”out of the box” -ideoista” ja niin edelleen.

Sitten koitti saman vuoden kesäkuu, ja Metallica saapui konsertoimaan Göteborgiin.

– Menin paikalle, ja keskustelin Hetfieldin kanssa kasvotusten. Kerroin ajatuksista Onen suhteen, ja James sanoi diggaavansa ideoista. Tilanne eteni niin, että James olisi itse asiassa halunnut tulla vetämään omat osuutensa Los Angelesiin Barresin studiolle, mutta suunnitelma kaatui aikataulusyistä. Onneksi James sai hoidettua homman maaliin tahollaan. 

Bassotaajuuksia haudan takaa

Göteborgin-viikonloppuun mahtui eräs toinenkin käänne. Aivan käsittämätön käänne. 

– Minä rakastan The Call Of Ktulua, ja me oltiin päätetty tehdä siitä versio. Biisin maagisuus liittyy vahvasti sen bassoraitaan, ja mieleen nousikin eräs todella villi idea… No, Ruotsissa tapahtui sitten sellaista, että menin Metallican seurueen kanssa syömään, ja Rob esitteli minut illan aikana eräälle ihmiselle. Tultiin hyvin juttuun, ja kuinka ollakaan, tämä henkilö sattui hallinnoimaan Cliff Burtonin musiikillista perintöä, huokaa Toppinen.

– Loppujen lopuksi tapahtui niin käsittämättömän hieno asia, että saatiin lupa käyttää The Call Of Ktulun alkuperäisiä bassoraitoja meidän levyllä. Siis ihan oikeasti… Cliff Burton soittaa postuumisti Apocalyptican albumilla. Onko tämä siisteintä koskaan?

Entäpä Lars Ulrich. Keskustelitteko hänen mahdollisesta vierailusta levyllä?

– Alustavaa puhetta oli. Sitten Lars huomautti, että levyllä on jo Robin sekä Cliffin bassoja ja Jamesin ääntä. Että kyseessä on kuitenkin Apocalyptican levy – ei Metallican… Ja hän oli ihan oikeassa: Metallican läsnäolo Vol. 2:lla on ihan tarpeeksi väkevä ilman Larsin pannujakin, naurahtaa Toppinen.

– Lisättäköön tähän vielä sen verran, että Robin poika Tye Trujillo on myös mukana. Hän soittaa bassoa muutamissa biiseissä. Ja onhan siellä Dave Lombardo rumpalina Blackenedissä… 

Rumpaleista puheen olleen: pitkäaikainen Apo-rumpali Mikko Sirén paukuttaa Plays Metallica Vol. 2:lla, mutta hän on poistunut yhtyeen vahvuudesta nauhoitusten jälkeen. 

– Soitettiin Mikon kanssa parikymmentä vuotta. Yhteinen polku tuli nyt päätökseen eikä teiden erkanemiseen liity mitään yksittäistä konfliktia. Ihmiset haluavat erilaisia asioita, ja nyt kävi niin, että meidän ja Mikon intressit eivät enää kohdanneet, kuvailee Toppinen.

Sessiorumpaleiden kanssa jatkavan Apocalyptican kalenteri näyttää kiireiseltä, ja seuraavaksi edessä siintää parin vuoden mittainen maailmankiertue Metallica-settilistan kanssa. Rundi alkaa Helsingin jäähallista 8. kesäkuuta – tietenkin samana viikonloppuna, kun Metallica soittaa kaksi keikkaa Olympiastadionilla. 

– Kuten jo todettiin, Apocalyptican uran ensimmäiset merkittävät keikat tapahtuivat jäähallissa Metallican kanssa. Nyt niistä ajoista on vierähtänyt melkein kolme vuosikymmentä, ja me vedetään saman katon alla pääesiintyjänä – ja Metallica soittaa samoina päivinä stadionilla. Onhan tämä ihan mieletöntä! 

Teksti: Timo Isoaho
Lue koko haastattelu Soundista 5/24.

Lisää luettavaa