”Painelen yksinäni ympäriinsä, siinä samalla kappaleet yleensä syntyy” – Litku Klemetti avaa Taikaa-kappalensa taustoja

https://youtu.be/0zjfIYTgdPM

Erään laulun anatomia -sarjassa puretaan ajankohtaiset laulut atomeiksi.

Litku KlemettiTaikaa
Säv ja san: Sanna Klemetti, sov: Sanna Klemetti, Aleksi Muhonen, Juho Kalliolahti, Pekka Tuomi ja Sami Keinänen
Julkaistu 20.4.2018 albumilla Taika tapahtuu
Avainrivi: ”Jotain on tapahtumassa aina kun kuljen keskustasta tähtien alla

Soundin lukijana lienet jo enemmän kuin vihkiytynyt vuonna 2016 debytoineen Sanna Klemettiin ja hänen nykyisin pelkkänä Litku Klemettinä (aiemmin Litku Klemetti & Tuntematon Numero) operoivaan yhtyeeseensä, joka viimeistään vuonna 2017 julkaistun Juna Kainuuseen -kakkosalbuminsa myötä raivasi polkunsa kotimaisen rockharrastajiston piilotajuntaan.

Pureuduimme Taika tapahtuu -kiekon Taikaa-avausraitaan Sannan kanssa hieman tarkemmin.

– Kaikki tämän levyn biisit on tehty noin vuosi sitten. Taikaa sai alkunsa kun tajusin, että tarvittaisiin reippaasti käynnistyvä avauskappale.

Referensseiksi Sanna Klemetti nostaa Frank Zappan Peaches En Regalian (1969) sekä rehellisen voimallisen Euroviisu-ilmaisun. Myös Joni Mitchellin Court And Spark -albumin (1974) avaava kaksikko (nimibiisi ja Help Me) vilahtaa artistin puheissa.

– Tarvitsen aina jonkun lähtökohdan, rajat, joiden sisälle voin sitten alkaa tehdä jotain ihan omaa. Taika tapahtuu -levyn kanssa suuntaa-antavana pohja-ajatuksenani oli tietynlaisen klassikkoalbumirakenteen mukaileminen.

Jyväskyläläismuusikon hengentuotteet syntyvät usein pyörän satulassa pitkin maita ja mantuja sotkiessa.

”Biisien tekeminen on mulle sellaista värkkäilyä, mielikuvitusjuttu, jota oon harrastanut pienestä asti.”

– Painelen yksinäni ympäriinsä, siinä samalla kappaleet yleensä syntyy. Biisien tekeminen on mulle sellaista värkkäilyä, mielikuvitusjuttu, jota oon harrastanut pienestä asti. Taikaa-lyriikoissa yritin saada kiinni asioista, joita tuolla mun pään sisällä jatkuvasti tapahtuu, halusin ikään kuin vangita sen inspiroituneen tilan. Viime talvena oli paljon hienoja tähtitaivaita, kirkkaita öitä. Niistäkin tähän on ammennettu, koitettu antaa vaan mennä.

Klemetti sanoo kokeneensa suurta tanssimis- ja esiintymistarvetta lapsesta asti, mutta tuumaa, että mitään tiettyä, paikannettavissa olevaa tyyppikaavaa sanoittamisen, säveltämisen tai esimerkiksi kappaleiden kertosäkeiden muotoutumiselle ei hänen tapauksessaan ole olemassa.

Taikaa on taas yksi flow-tilassa tapahtunut, hyvin sekoboltsinen juttu. Kertsin sanoja muistan mielessäni pyöritelleeni: ”Jotain on tapahtumassa aina kun kuljen keskustasta tähtien alla…”.

Entä kokeeko Klemetti kehittyneensä biisinkirjoittajana esimerkiksi sitten vuonna 2016 Litku Klemetti & Tuntematon Numero -nimellä julkaistun Horror ’15 -debyyttikokopitkän?

– En mä totakaan asiaa oikeastaan noin ajattele. Tuolloin vain tein musaa eri lähtökohdista.

Toisinaan asiat hautuvat.

Taikaa virui ensin pitkään pöytälaatikossa. Kun loppusyksyllä 2017 alettiin treenata, kävi ilmi, että kyseessä on kaikille hirveän vaikea kappale. Piti siis miettiä aika paljon, miten soittaa biisi niin, ettei se olisi aivan tukossa. Tässä lopullisessa versiossa esimerkiksi Samin taustalaulut on äänitetty sellaisen minikitaravahvistimen ja efektien läpi. Kertsiin saatiin feattaamaan runoilija Ester Nuori Leppä. Keikoilla tätä ei tulla kuulemaan, mutta musavideo on tulossa [julkaistiin 6. heinäkuuta, toim.huom.].

Mainittu haasteellisuus on herättänyt Sanna Klemetin alati aktiivisessa pääkopassa monenmoisia ajatuksia:

– Aina välillä ajattelen, että mun pitäisi tehdä levyt ihan yksinään. Tämäkin kun on tällaista joka suuntaan polveilevaa Sanna-musiikkia. Tällaista mä teen, jos annan mennä ilman mitään rajoituksia. Mulle itselleni suurin ongelma Taikaan kanssa oli itse asiassa juuri se, että jouduin miettimään, onko tää Litku-biisi ylipäätään.

Voimmeko siis tulkita, että hamassa tulevaisuudessa on luvassa niin sanotusti tyylipuhdas Sanna-albumi?

– Varmaan nauhoittelen jotain yksin vielä tänä vuonna ja katson mihin se vie. Enköhän mä kuitenkin pääasiassa muiden kanssa tätä tekemistä jatka. Mutta kyllä mua kiinnos taa sellainen, että saisi itse vastata kaikista ratkaisuista. Hyvässä ja etenkin huonossa…

Kumpaa Taika tapahtuu -albumilta löytyy enemmän, Sanna- vai Litku-musiikkia?

– Kyllä sieltä kumpaakin löytyy.

Teksti: Eero Tarmo
Julkaistu alun perin Soundissa 4/2018