Tapahtui kerran rapakon takana – Perjantaibiisinä ja Ensinäytössä Eric Peltoniemi: Punainen

Kuinka amerikansuomalaisen folk-muusikon kappale päätyi ensin Palefacen korviin ja niistä Ikitie-elokuvaan?
29.9.2017 10:58

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan kerran viikossa esiin yksi ajankohtainen kotimainen kappale.

Sisarlehtemme Episodin arviossa täydet viisi tähteä napannut AJ Annilan uutuuselokuva Ikitie on parhaillaan teatterikierroksellaan.

Tänään Perjantaibiisinä kuunnellaan samalla videoensinäyttönsä saava kappale Punainen, joka on amerikansuomalaisen, vuonna 1995 Grammynkin* voittaneen Eric Peltoniemen käsialaa. Tuottajan pallilla on häärännyt Paleface yhdessä Niko Kumpuvaaran kanssa.

Miehistä kaksi ensin mainittua kertoivat hieman taustatietoa siitä, mitä, milloin ja miksi.

”Isäni luki meille lapsille usein eglanninkielistä Kalevalaa, papan maatilalla saunottiin aina viikonloppuisin ja kuultiin paljon tarinoita, jotka lopulta inspiroivat tämän biisin tekemiseen.”

Eric Peltoniemi:

– Ensimmäiset tänne (Amerikkaan) muuttaneet suomalaiset eivät olleet mitenkään järin poliittista väkeä, he tulivat parempien mahdollisuuksien perässä, halusivat maatilan tai vastaavaa. Suurin osa asettui Michiganin ja Minnesotan alueille, joilla parhaita työllistymismahdollisuuksia tarjosivat rauta- ja kuparikaivokset sekä erilaiset hakkuut. Töiden perässä tultiin kaikkialta Euroopasta, mutta suomalaiset olivat isoin yksittäinen porukka. Monet heistä olivat kansalaissodan pakolaisia, jotka alkoivat pian kunnostautua ahkerina työolojen parantajina uudessa kotimaassaan. Moinen herätti tietysti närää vallanpitäjissä, jotka puolestaan tekivät kaikkensa suomalaisyhteisöjä rikkoakseen. Suomalaiset joutuivat mustalle listalle, koska he muka ”vain ryyppäsivät”, ”kanniskelivat puukkoja” ynnä muuta.

Oma isäni syntyi 1920-luvun alussa, mutta ennakkoluulot velloivat yhä hänen ollessaan lapsi. Minun syntyessäni 1950-luvulla suurin osa luimistelusta oli ohi, mutta yhä silloinkin saattoi ajoittain kuulla mietoja versioita erilaisista haukkumasanoista. Mutta minut se teki vain ylpeämmäksi Suomi-juuristani. Isäni luki meille lapsille usein eglanninkielistä Kalevalaa, papan maatilalla saunottiin aina viikonloppuisin ja kuultiin paljon tarinoita, jotka lopulta inspiroivat tämän biisin tekemiseen.

Edellä mainittu valottaa hieman kappaleessa esiintyviä sanoja ja laineja, kuten ”puukko ready for your back”, ”bolshevik” ja ”mongolainen”. Mukana on ehtaa finglishiä: ”Mainipaasi” meinaa kaivoksen pomoa, ”mongolainen” mongolialaista ja ”runk” humalaista.

18 vuotta sitten vieraillessani ystävieni luona Kaustisilla teimme äänitteen Punaisesta ja muutamasta muusta laulusta. Jonain seuraavista vuosista kaverini Hannu Sahan poika Topi kuunteli biisejä ja piti niistä niin, että on sittemmin esittänytkin Punaista keikoillaan.

Paleface:

– Oon toiminut tässä Ikitie-elokuvassa eräänlaisena musical advisorina. Tän biisin demoversion sain alun perin Topilta. Kun leffan musaa ruvettiin kokoamaan, olin perannut amerikansuomalaista perinnemusaa ja vanhaa ragtimea. Tää styge nousi esiin ja esittelin demon leffan tuotannolle. AJ innostui biisistä ja tarjosi heti Ericille myös roolia elokuvassa. Otin Ericiin yhteyttä ja pian jo lennätimme ukkoa Suomeen studioon. Mäkin esitän tätä omilla keikoillani aina silloin tällöin.

Laitahan siis kuunteluun ja katseluun, Peltoniemen sessiobändinä kappaleella toimii Rajamäen Pojat.

Perjantaibiisi – Eric Peltoniemi: Punainen (AJ Annilan ohjaama musiikkivideo nähtävillä jutun alussa)

Suomalaisamerikkalainen Eric Peltoniemi etualalla. Kuva: Andres Teiss © Matila Röhr Productions

Pst: erittäin rajattu painos Punainen-seiskoja hamstrattavissa täällä. Live-taltioinnin Topi Sahan versiosta voit puolestaan ottaa haltuun tästä.

*Eric Peltoniemi voitti Grammy-pystinsä vuonna 1995 tuotantotyöstään Ramblin’ Jack Elliottin South Coast -albumilla.

Uutuuskappaleista puhuttelevimmat tuttuun tapaan viikoittain päivittyvällä Parasta juuri nyt -soittarillamme:

Lisää luettavaa