Verrattain kivuton saunasynnytys – Perjantaibiisinä ja Ensinäytössä Miro Palokallio: Rakkauden tiedemiehet

Joulun alla pillit pussiin laittaneen pop-yhtyeen biisintekijä kokeilee siipiään sooloartistina.

Portti tuntemattomaan? Kuva: Arttu Kokkonen

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan kerran viikossa esiin yksi ajankohtainen kotimainen kappale. Tänään olisi tarjolla Sallan Ja Miron Matka Maailman Ympäri -kokoonpanosta tutun Miro Palokallion ensimmäinen soolosingle Rakkauden tiedemiehet.

Vielä vuosi sitten pop rock -joukkio Sallan Ja Miron Matka Maailman Ympäri valmistautui kriitikkoamme muutamaa kuukautta myöhemmin ihastuttaneen <3-kakkosalbuminsa julkaisuun. Marraskuuhun tultaessa orkesteri ilmoitti kuin tyhjästä päättävänsä taipaleensa. Jäähyväiskeikka soi Helsingin Kuudennella linjalla 17.12.2015.

Nyt, uuden kesän kynnyksellä, ”SMMMY:n” biisinikkari Miro Palokallion musiikillisen matkan on määrä jatkua. Kyselimme herralta asiasta.

Moi Miro. Millaisissa merkeissä kaksi levyä julkaissut yhtyeenne hajosi? Onko soolotulemisesi suoraa musiikillista tai muuta  jatkumoa vanhalle bändillesi vai jotain ihan muuta?

Sallan ja muun yhtyeen välit huononivat viime vuoden aikana vaivihkaa. Me emme ensin tajunneet, miten hän asiat koki. Yritin korjata tilannetta liian myöhään. Pian toisen levyn julkaisun jälkeen Salla ilmoitti haluavansa jatkossa tehdä musiikkia yksin tai jollakin muulla porukalla. Olin syksyllä asiasta välillä turhankin katkera.

Soolomateriaaliani lähdin tekemään miettimättä ensin ollenkaan, mihin olen menossa. Olin hahmotellut SMMMY:n kolmannelle levylle popimpaa, synavetoisempaa linjaa, joten lähdin ensin jatkamaan sitä meininkiä suoraan. Vähitellen alkoi kuitenkin tuntua, ettei se ole oikea maailma lauluääneni ympärille. Palasin juurilleni rosoisten kitaroiden ja kieroutuneen folk-estetiikan pariin. Yhtäkkiä homma alkoi toimia.

”Jengi tuntuu olevan nykyään allergisia albumeille.”

Mitä tulevaisuudessa on luvassa?

Kesällä aiomme taltioida lisää lauluja. Jengi tuntuu olevan nykyään allergisia albumeille, mutta mulla on kuluneen vuoden ajalta läjä biisejä, jotka muodostavat selvästi yhtenäisen, päiväkirjamaisen kokonaisuuden. Se julkaistaan varmasti tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin. Ehkä syksyllä.

Tämän sinkun tiimoilta keikkailemme nyt kolmen viikonlopun verran. Olen antanut asioiden edetä omalla painollaan, kaikki kesän keikat on buukattu ”tuutteko vetää?” ”no toki” -meiningillä. Sitten myöhemmin voisi olla kiva soittaa taas vaikka vähän enemmänkin keikkoja.

Millaisen saattueen kera Miro Palokallio liikahtelee soittopaikasta toiseen?

SMMMY:n rytmiryhmä, eli veljeni Aarni Palokallio ja serkkuni Aku Rouhe jatkoivat suoraan uuteen bändiin. Kitaristeiksi sain vanhat ystäväni Saku Kaukiaisen ja Kata Laakson, eli keikoilla soi välillä kolme kitaraa! Toisaalta kaikissa biiseissä minun ei tarvitse soittaa lainkaan. Se on kumman virkistävää sen jälkeen, kun on edellisessä bändissä tanssinut kahden soittimen, pedaalien ja taustalaulumikin väliä.

Perjantaibiisinämme kuunneltavasta ja katseltavasta debyyttisinkustaan Palokallio kertoo näin:

Rakkauden tiedemiehet syntyi saunassa kahdeksan viikkoa sitten. Siinä tiivistyivät monen viikon pohdinnat ja keskustelut muutaman ystäväni kanssa. He ovat oman elämäni rakkauden tiedehenkilöitä. Kiitos heille!

Kaksi viikkoa sitten tajusin, että alkaa olla vähän kiire, jos haluan biisin ennen keikkoja ulos, videosta puhumattakaan. Onneksi ihana valokuvaajakollegani Arttu Kokkonen tarttui Facebook-avunpyyntööni ja ohjasi huikean videon. Johanna von Hertzen tuli näyttelemään päivän varoitusajalla ja onnistui vaikuttamaan kanssani uskottavalta olemattomista näyttelijänlahjoistani huolimatta.

Perjantaibiisi ja Ensinäyttö – Miro Palokallio: Rakkauden tiedemiehet (ohj. Arttu Kokkonen)

Miron retkueen live-kunnon voit käydä tarkastamassa seuraavissa lokaatioissa:

28.5. Semifinal, Helsinki
4.6. Korjaamon vintti, Helsinki (Suomen Zorro -yhtyeen levynjulkkarit)
10.6. Lainarakkautta-klubi, Pub Jaakko V, Kotka (soolo)
11.6. Vastavirtarock, Kokemäki

Ja tokihan Parasta juuri nyt -listaammekin kannattaa edelleen liki maanisesti seurata: