Provokaatio kunniaan – tekijämiesten muodostama True Cult Club haluaa ravistaa genrerajoja

Näin on uusi ryhmä ilmaantunut Suomen bändikentälle. True Cult Club – tyyliteltynä tietysti Trve Cvlt Clvb – julkaisi tänään ensimmäisen singlensä Empty Alley, ja mikäli konesoundien kanssa leikittelevä raskas rock kiinnostaa, kannattaa tälle antaa mahdollisuus.

True Cult Club on kokeneiden muusikoiden bändi: mukana ovat muun muassa Wintersunista tuttu Asim Searah, Stratovariuksen Rolf Pilve, Essence of Sorrow’n Jaakko Nikko ja Creiniumissa vaikuttanut Miiro Varjus. Asim Searah ennätti kertomaan hieman yhtyeen taustoista, joten kuuntele orkesterin tuore single ja lue miehen tarinat alapuolelta. Facebookissa orkesterin löytää täältä.

Kuinka ja miksi True Cult Club perustettiin? Onko bändi jonkinlainen sivuprojekti vai jotain vakavampaa?

”Kaikki alkoi viime kesänä kitaristimme Miiro Varjuksen ideasta. Hän pyysi mukaan muusikoita, joiden kanssa hän oli työskennellyt aiemmin, ja siinä vaiheessa minä ja Rolf Pilve tulimme kuvioihin. Heti demoja kuultuani tiesin, että tämä on musiikkia, jollaista olen halunnut tehdä jo pitkään.”

”Miiro oli aluksi pyytänyt Rolfia soittamaan rumpuja kappaleisiin sessiopohjalta, mutta äänitysten lopussa pyysimme häntä liittymään bändiin täysmittaisena jäsenenä. Hän lähti mukaan oikopäätä. Rolfin välityksellä tutustuimme basisti Jaakko Nikkoon, ja asiat napsahtivat hänen kansaan kohdilleen. Jaakon kautta löysimme Christian Pulkkisen, ja hänen myötään bändi oli valmis.”

Kuinka kuvailisit bändin musiikkia?

”On vaikeaa lokeroida meitä mihinkään yhteen genreen. Soundissamme on paljon elementtejä elektronisesta musiikista, mutta kaikilla jäsenillä on paljon taustaa metallin puolelta, ja se kuuluu kyllä. Meidät voisi sijoittaa yksinkertaisesti rock-luokkaan, mutta rock kattaa niin paljon kaikenlaista. Ainakin se on varmaa, että musiikkimme yllättää monia, joten kenties voisimme asettaa itsemme sellaiseen innovatiivisen ja yllättävän musiikin kategoriaan.”

Nimenne tuntuu pieneltä naljailulta jyrkemmän laidan metalli-intoilijoiden suuntaan. Onko se sitä?

”Kyllä, ehdottomasti. Uskon siihen, ettei asioiden eteneminen ole mahdollista ilman provokaatiota. On tärkeää olla arvioimatta kirjaa kannen perusteella. Tämä on viesti, jota haluamme korostaa. Tökimme musiikissa niin moneen suuntaan, että joidenkin kuulijoiden katsantokanta saattaa hieman avartua. Putkinäkö ei siis ole pelkästään metallifanien ominaispiirre. Toivomme, että pystyisimme rakentamaan siljoja eri musiikkityylien välille.”

Orkesterinne jäsenillä on historiaa monissa tunnetuissa bändeissä. Miten True Cult Club eroaa muista kokoonpanoistanne?

”Erittäin paljon. Miiro on kirjoittanut kaikki kappaleet, joten muilla bändeillä ei ole ollut kappaleisiin mitään vaikutusta. Miiro on enemmän kallellaan modernin metallin ja elektronisen musiikin suuntaan. Itsekin halusin tehdä jotain täysin erilaista kuin mitä olen aiemmin tehnyt ja päästä pois mukavuusalueeltani.”

Voisitko kertoa hieman uudesta kappaleestanne?

”Miiro keksi biisin syntetisaattorimelodian viitisen vuotta sitten. Idea hautautui pitkäksi aikaa, kunnes hän kaivoi sen esille viime vuonna ja alkoi työstää sitä uudelleen. Sen jälkeen kappale oikeastaan kirjoitti itse itsensä. Sanoitukset teimme Miiron kanssa yhdessä. Sain niihin idean, kun kävelin eräänä päivänä Helsingissä eikä kaduilla ollut oikeastaan ketään. Käännyin Iso Roobertinkadun suuntaan, ja se oli typötyhjä. Siitä tuli ajatus, miten epätoivoisesti saatamme kaivata seuraa.”

”Valitsimme tämän kappaleen, koska se esittelee kaikki True Cult Clubin olennaiset elementit. Saimme siitä myös suotuisaa palautetta eri puolilta. Laulu on nyt myös erityisen ajankohtainen, vaikka se on äänitetty jo ennen globaalia kriisiä. Voisi kai sanoa, ettei tämä aihe vanhene koskaan.”

Onko teillä bändille pitkän aikavälin suunnitelmia?

”Olemme varsin tosissamme liikkeellä, ja haluamme päästä mahdollisimman pian tien päälle. Meillä on jo tarpeeksi materiaalia albumia varten, ja joitain kappaleita on jo miksattu ja masteroitukin. Ensimmäinen askel on kuitenkin Empty Alleyn esitteleminen sekä singlen julkaisukeikka, joka soitetaan 26. elokuuta Helsingin On the Rocksissa.”