Sisällissodan arpien käsittelyä trauma bluesin keinoin – Panssarijuna teki singlen taistelussa kuolleille sukulaisille

Sata vuotta sitten Suomen sisällissota jakoi perheitä verisesti kahteen leiriin.
12.2.2018 11:28

Trauma blues -yhtye Panssarijuna on aiemmin tehnyt lauluja muun muassa Estonia-laivaturmasta, mutta nyt yhtye on henkilökohtaisempien menneisyyden arpien äärellä. Sata vuotta sitten Suomen sisällissodassa kuoli ja murhattiin yli 35 000 ihmistä, ja heidän joukossaan oli myös Panssarijunan laulajan Johnny Wittun (Jussi Karmala) ja rumpalin Charlie Wittun (Matti Karmala) sukulaisia.

Karmalan veljekset ovat Kukkojen sukua Karjalan kannaksen Pyhäjärveltä. Traagisesti Kukot jakaantuivat sodan takia, ja sukulaisia oli sekä punaisten että valkoisten joukoissa. Erikoinen sattuma on se, että Panssarijuna-miesten valkokaartissa taistellut sukulainen Juho Kukko sai surmansa taistelussa nimenomaan panssarijunaa vastaan. Toinen sukulainen Jalmar Kukko taisteli punaisten puolella ja katosi sodassa.

– Sukulaiseni panssarijuna-kuolema selvisi minulle historiallisista lähteistä vasta nyt, monta vuotta Panssarijunan perustamisen jälkeen. Olen kantanut tuon taistelun traumaa ilmeisesti epigeneettisesti yli sukupolvien. Olen yrittänyt laulaa sitä pois koko elämäni, Panssarijunan laulaja ja lauluntekijä Jussi Karmala sanoo.

”Olen kantanut tuon taistelun traumaa ilmeisesti epigeneettisesti yli sukupolvien. Olen yrittänyt laulaa sitä pois koko elämäni” – Johnny Wittu

Sisällissodasta kertova Kaartin jäsenkirja / Skottiruutuhousut -single ilmestyy virallisesti 14.2., ja samalla päivämäärällä 100 vuotta sitten punaisten Panssarijuna nro 1 lähti neitsytmatkalleen Helsingistä Tampereelle. Single soi nyt Soundin ennakkokuuntelussa tuossa yläpuolella.

– Tajusin kirjoittaneeni nykyaikaisen työväenlaulun. Punakaartit olivat kiehtovaa ja vallankumouksellista joukkoa. Esimerkiksi punakaartin ylipäällikkö Eero Haapalainen johti armeijaa täysin vailla sotilaskoulutusta. Hän oli kunnianhimoinen – ja kova juoppo. Lylyn taisteluissa Haapalainen makasi sammuneena panssarijunan lattialla. Miehistö sai hänet sen verran hereille, että hän pystyi myöntämään taistelijoille lomaa, Jussi Karmala aka Johnny Wittu kertoo.

Johnny Wittu ja Punaisten panssarijuna 1918 -kirjan juuri julkaissut historiantutkija Tuija Wetterstrand keskustelevat 14.2. alkaen kevään aikana sisällissodasta ja panssarijunan seikkailuista Panssarijunan YouTube -kanavalla.

 

 

Lisää luettavaa