”Suomalainen kiihtyy nollasta sataan puolessa tunnissa” – Beast in Blackin laulaja pohtii Suomen ja Kreikan eroja

Saara Planting

Soundin 9/21 kansikuvabändinä komeilee 29.10. kolmannen albuminsa julkaiseva Beast in Black. Timo Isoahon toimittamassa juttukokonaisuudessa kreikkalainen laulaja Yannis Papadopoulos pohtii hieman suomalaisten ja kreikkalaisten eroja. Julkaisemme osan haastattelusta nyt verkkoversiona.

Yannis Papadopoulos on kreikkalainen, mutta hän suomalaistuu kovalla vauhdilla. Beast in Blackin laulaja on nimittäin asunut Helsingissä jo pitkään.

– Lienee sanomattakin selvä, että muutin Suomeen bändin takia. Thessalonikissa asuminen teki asioiden hoitamisesta välillä todella hankalaa, ja Suomen sekä Kreikan välillä ramppaaminen alkoi puuduttaa pahemman kerran. Minähän käytännössä asuin lentokoneessa vuosina 2018–19!

– Täytyy myös sanoa, etten kokenut, että voisin saavuttaa kaiken haluamani Kreikassa. Tapasin Anton Kabasen ensimmäisen kerran vuonna 2015, ja huomasin heti, että hän on täysin omistautunut musiikille ja Beast in Blackille. Antonista myös huokui sellainen ”tämä kaveri ei vain puhu lämpimikseen, hän myös tekee asioita” -fiilis. Tajusin hyvin nopeasti, että haluan olla samassa yhtyeessä Antonin kanssa.

Olet nyt asunut Helsingissä kohta parin vuoden ajan. Millainen oli ensivaikutelmasi ja miten se on muuttunut?

– Usko tai älä, mutta rakastuin Helsinkiin jo ensimmäisen Suomen reissuni aikana. Mielikuva ei ole dra­maattisesti muuttunut, sillä pidän kaupungista edelleen valtavasti… Niin, vaikka keli onkin kreikkalaisen mielestä välillä aivan karmea. Olen kyllä oppinut sietämään kylmyyttä ja sateita, mutta joskus huomaan, että surkea sää vaikuttaa mielialaan yllättävänkin paljon. Mutta paistaahan täällä välillä aurinkokin! Hah hah!

– Olen huomannut, että oma mentaliteetti on nykyään jossain Kreikan ja Suomen välimaastossa. Jotkut täkäläiset asiat ovat edelleen liian “suomalaisia” minulle, mutta samalla huomaan myös sen, että monet kotimaan asiat tuntuvat tänä päivänä aivan liian “kreikkalaisilta”.

Mikä on se kaikista suurin ero suomalaisten ja kreikkalaisten välillä?

– Mieleen nousee monenlaisia asioita, mutta nostan esiin alkoholin, sillä siihen törmää heavy metalin maailmassa tuon tuostakin. Itse en tosin juo enää lainkaan.

– Niin, täytyy sanoa, etteivät ne ”eurooppalaiset juomatavat” ole aivan tuulesta temmattuja… Jos karrikoidaan, suomalainen kiihtyy nollasta sataan puolessa tunnissa, ja ilta saattaa olla sitä myöten ohi. Kreikassa nautiskellaan viiniä tai jotakin muuta paljon hitaammin, ja illanvietot kestävät aina tuntikausia. Kreikassa ei myöskään juuri törmää Suomessa kovin tuttuihin ”mitähän ihmettä eilen tuli tehtyä, en muista mitään” kommentteihin!

Teksti: Timo Isoaho
Lue koko haastattelu Soundista 9/21.