Suomalaista osaamista: death metalin ihanuudesta on tehty varsin mainio sarjakuva

10.5.2024 09:20

Mika Lietzen
Death Metal
Zum Teufel

Onko death metal lähellä sydäntäsi? Obituary, Possessed, Cannibal Corpse ja etenkin Death? Floridalaisen Morrisound-studion vaikutusvaltainen soundi? 

Se kaikki on myös hyvin tärkeää Mika Lietzenin sarjakuvaromaanin Lauralle, Sanelle, Sonjalle ja Markukselle, jotka tekevät omaa versiotaan suosikkimusiikistaan The Suffering -bändinsä kanssa ensin treeniksellä, sitten pikkukeikoilla ja lopulta studiossakin. Lietzen kertoo niin käsikirjoituksen kuin kuvien puolesta selväpiirteisin vedoin etenevän tarinan, johon ei ole vaikea samaistua vaikkei dödistä olisikaan itse tahkonnut. Sitä paitsi Lietzen tarjoaa kirjassaan ytimekkään perusopetuksen aiheesta ummikollekin! 

Nuorten haaveet ja huolet ihmissuhdehaasteineen ovat tunnistettavia, ja isompaakin tragediaa tarinaan mahtuu. Toki myös paljon onnea. 

Lietzenin vahvuus on tuttu lukuisista aiemmista kirjoistaan: hän tekee selkeää ja kaunista, Hergé-koulukunnan kuvaa, jossa Turku näyttäytyy arkisen viehättävänä. Hän kuljettaa juonta konstailemattomasti ja antaa kuvien vetää kokonaisuutta. Lietzenin tyyli on puoleensavetävän lempeä ja lämmin aiheen ollessa synkkäkin. 

Tylsästi hän piirtää kaikki hahmonsa samannäköisiksi nappisilmiksi, jotka erottaa toisistaan vain hiuksista ja vaatteista, eikä heidän ilmearsenaalinsakaan järin lavea ole. Mutta lakoninen ilmeettömyys toki sopii hyvin tällaiseen nuorisokuvaukseen. 

Onnistunut kirja, jonka pieni suuri tarina aiheuttaa lämpimiä tunteita. 

Teksti: Mikko Meriläinen
Arvio on julkaistu Soundissa 4/24.

Lisää luettavaa