Tuumailuja | Nippu joulusesongin pikkulevyjä – ja vähän muutakin

28.1.2016 19:44

Sesongin kunniaksi kärkeen parit joululevyt.  Kylmää joulua oli vuonna 1978 ilmestynyt Pokon hupaisa joulujulkaisu ja nyt ilmestyy Kylmän joulun paluu. Alkuperäisen julkaisun aikaan joululaulut olivat pyhiä ja sikäli traditio jatkuu, että kärkibiisin paikalle sijoitettu Leevi & The Leavingsin Jouluaattona kännissä pitäisi pyhittää näin puolivillaisilta coveroinneilta. Projektikokoonpano Kulkusilta katoaa merkityksettömässä tulkinnassaan alkuperäisen lakoninen koskettavuus. Pertti Kurikan alter ego Kalevi Helvetin Jouluevankeliumi sentään hämmentää koko rahan edestä. Kaisa & Enkelit -kokoonpanon Ikimuistoinen joulu on lähimpänä tarpeellista kappaletta. Mutta eipä tähän kannata suhtautua liian vakavasti, kuriositeetti tämän on toki tarkoitus ollakin.

Monessakin mielessä omaperäisemmällä otteella ollaan joulumielellä U.F. Ojalan ja Panssarijunan yhteislevyllä. Ojalan Aattokeikka tekisi mieli nostaa joululaulujen klassikoksi samantien – niin tuskaisesti siinä ollaan aaton tunnelmassa kiinni. Arvaamattomaksi heittäytynyt Panssarijuna palaa taas ruotuun kummallisella, mutta absurdisti todentuntuisella tarinallaan mystisestä kierrätyslahjasta. Paska lahja on kuin Tuomari Nurmion Lasten mehuhetken jouluaiheinen sisarteos. Jatsahtava svengi vinouttaa tunnelmaa entisestään.

Josta kipitetäänkin aasinsiltaa pitkin Samannan vinyylisinglen pariin, jolla jazz on huomattavasti luonnollisempaa laatua. Ihan opistotason askelmerkkien mukaan ei näitä kahta biisiä (Ruohonleikkuri ja Syksyn salaisuus) ole sovitettu, mikä tekee niistä paitsi kiinnostavia myös jännittäviä. Anna Pesosen laulutulkinta vääntyy söpsäkästä tyystin toiseen äärilaitaan varoittamatta. Kovasti myhäilyttää myös tekstien aiheiden omaperäisyys. Pyhällä hengellä käyvästä ruohonleikkurista ei liene juuri kappaleita tehty.

Astetta vakavammin musiikkiinsa suhtautuu enemmän metallikentältä tuttu The Chant, jonka ura on kulkenut noususuhdanteisesti musiikin hioutuessa ja vuosien kertyessä mittariin. Parallel on välipalanomainen ep, jolla yhtye kokeilee enenevien elektrovaikutteiden ujuttamista mukaan. Ajatus ei ole hullumpi, mutta soundipaletin vanhanaikaisuus syö juuri tätä laitaa biisien tunnelmasta. Orgaanisempi fiiliksen kasvattaminen metallisemman särmän kanssa tuntuu ainakin tämän julkaisun perusteella The Chantin omimmalta jutulta.

Skeittipunk on maineensa puolesta jumittunut ysärille, mutta vantaalainen Dashbone haluaa päivittää musatyylin tähän hetkeen. Solisti Tiia Judenin myötä hardrockiseen suuntaan tähyävä poljento ei ehkä ole niin omaperäistä mitä olettaa sopisi, mutta muistuttaa kyllä genren hyvistä puolista. Kuuden biisin ep All Falls Apart antaa lisäpotkua jo hyvällä energialla rullaavalle porukalle. Pari tarttuvampaa, asteen kipakampaa hittiveisua voisi nostaa bändin vielä kastin verran ylöspäinkin.

Teksti: Antti Luukkanen
Julkaistu alun perin Soundissa 12/2015


Pikkulevyjä voi tarjota arvioitavaksi osoitteella: SOUNDI, PL 312, 33101 Tampere.

Lisää luettavaa