Usko pois – José González ei hakkaa kitaroita säpäleiksi

Ruotsin Göteborgista menestykseen ponnistanut indiefolk-tähti José González, 36, julkaisi kolmannen albuminsa Vestiges & Claws helmikuussa (lue Soundin arvio levystä täällä).

Argentiinalaisjuurisen Gonzálezin edellinen levy In Our Nature julkaistiin vuonna 2007, mutta Junip-yhtye on julkaissut laulaja-lauluntekijän kakkos- ja kolmosalbumien välissä kaksi levyä.

– Uusi levy tuntuu viidenneltä albumiltani, sillä lasken aina Junip-levytkin mukaan. Levy on mielestäni lämpimämpi kuin aiemmat. Kappaleita on syntynyt viimeisen seitsemän vuoden aikana välillä tiuhemmin, välillä harvemmin. Tietyllä tapaa laulut ovat myös tummempia kuin ennen, González kertoo.

– Kappaleet syntyivät lopulta yllättävän helposti. Olen oppinut vuosien varrella ottamaan rennommin. Jos lauluja ei synny, en lyö päätäni seinään tai hakkaa kitaroita säpäleiksi, vaan otan itselleni aikaa.

Vestiges & Claws koostuu yli seitsemän vuoden aikana kerääntyneistä lauluhahmotelmista ja riffeistä.

– Albumia työstettiin edellisten levyjen minimalistinen tyyli mielessä. Jotenkin laulut kuitenkin paranivat, kun niihin äänitettiin enemmän elementtejä. Levystä tulikin vaihtelevampi ja kiinnostavampi kuin edellisistä.

– Sanoituksissa käsittelen paljon isoja asioita. Elämme erittäin mielenkiintoista vaihetta ihmiskunnan historiassa, teknologisesti ja muutenkin. Moraali on asia, joka mietityttää minua kovasti. Millaista se oli ennen ja millaista se on nyt.

González sanoo lyriikkojen tekemisen olleen haastavaa siksi, että aiheet olivat isoja.

– On välillä vaikeaa nähdä metsää puilta. Mutta se on myös tavallaan puhdistavaa. Asiat saavat äkkiä erilaisia merkityksiä.

José González kertoo kuunnelleensa levyn tekemisen aikaan paljon brasilialaista musiikkia.

– Kuuntelin myös paljon The Beatlesia ja Simon & Garfunkelia. Sain paljon inspiraatiota myös niin sanotusta uudemmasta vanhemmasta musiikista, kuten Sharon Jones & The Dap-Kingsistä. Kuuntelen enimmäkseen orgaanista musiikkia, mutta minulla on myös kausia, jolloin kuuntelen elektronisempaa kamaa. Kuuntelen lenkillä usein konemusiikkia.

Toimittajan mieleenjuurtunein audiovisuaalinen mielikuva José Gonzálezista on vuoden 2010 Junip-single Alwaysin musiikkivideo, jossa yhtye astelee Oulussa järjestetyissä ilmakitaran MM-kisoissa.

Millaiset muistot Gonzálezille on jäänyt videosta?

– Hahaa! Videon kuvaaminen ilmakitaran MM-kisoissa oli ohjaaja Andreas Nilssonin idea. Lavalle meneminen oli todella kiusallista. Toimin ilmakitarakisoissa tuomarina. Se oli hauskaa ja outoa. Ironisuus ainakin varmasti välittyi.


José González esiintyy tänään lauantaina 13. kesäkuuta Sideways-festivaaleilla Helsingin Teurastamolla. González nousee Sideways-lavalle kello 20.