Voisiko Turmion Kätilöt lähteä Euroviisuihin? ”Vain pyydettäessä, ja se sitten maksaa myös” – haastattelussa MC Raaka Pee

Turmion Kätilöt
Susanna Raitamaa

Turmion Kätilöt julkaisi tänään uuden Sikiö-singlen ja tietoja tulevasta albumistaan. Yhtyeen seuraava pitkäsoitto ilmaantuu kuultavaksi 14. syyskuuta, ja sitä ennen ehtii tapahtua kaikenlaista, kun bändi esiintyy lukuisilla festareilla sekä kaupan päälle Tallinnassa, Pietarissa ja Moskovassa.

Kysyimme laulaja MC Raaka Peeltä tämän mietteitä uudesta singlestä ja yhtyeen lähitulevaisuudennäkymistä ylipäätään. Kaupan päälle saadaan kuulla toimittajan päästä lähteneitä spekulaatioita siitä, olisiko ysäridancen kanssa ennakkoluulottomasti flirttailevalla orkesterilla kiinnostusta kokeilla siipiään Euroviisuissa – ei se mahdotonta ole, mutta hyvin epätodennäköistä kuitenkin, kertoo Petja Turusenakin tunnettu MC Raaka Pee. Harmi, se olisi näkemisen arvoinen spektaakkeli!

Bändin keikka-aikataulu on listattu alle, haastattelukysymykset ja -vastaukset sekä uuden singlen voit tarkastaa alempaa. Hyvää viikonloppua joka kotiin!
8.6. Rockfest, Hyvinkää
16.6. Ykänpubin Metallifestarit, Oulu
23.6. Nummirock, Nummijärvi
29.6. Tuska Open Air, Helsinki
21.7. John Smith Festival, Laukaa
4.8. SaariHelvetti, Tampere
10.8. Dark River Festival, Kotka

Uusi Sikiö-single kuulostaa varsin kiukkuiselta tekstiltä. Voitko kertoa hieman biisin taustoista? Mistä inspiraatio sen sanoituksiin syntyi?

”No kertsihän lähti siitä, kun talvella pojotin pakkasessa terassilla ja kahtelin, kun kuu paistaa niin, että tarviis aurinkolasit. Siinä sitten mietin, että hittolainen, kun pojat kuuntelee nykyään erilaisia remix-versioita Eiffel 69:n ysärihitistä Blue. Tuli hullu idea tehdä siitä coveri. Sitten alkoi sieltä kuusta vyöryä sanoja Eiffel 69 -hitin tahtiin: kuutamo pihalla, neitsyt vereslihalla, risteyksessä huora, irti napanuora, kuutamo pihalla, neitsyt vereslihalla, vatsassa itiö, sarvipäinen sikiö.”

Olihan Venäjällä hieman säätöä. Taidettiin ajaa taksilla 1000 kilometriä, vai paljonko nyt onkaan matkaa Moskovasta Pietariin. Bussi hajosi jo Suomessa.
– MC Raaka Pee

”Se jäi hautumaan päähän, ja kuukauden päästä alkoi olla jo aika kuuma aivoissa. Mulla oli siinä myös yksi oma biisi, mistä tykkäsin ihan saatanan paljon. Kopsasinpa sitten aivoja kuumottavaa lyriikkaa siihen. Hyvin kävi. No sen verran piti muutella, että tein vielä vaihtoehtoisen kertsin, ja tämä kuutamon tuoma hulluuden rajamaille ajava teksti sai ensimmäisen säkeistön ja viimeisen kertsin paikan.”

Esiinnytte kiertueellanne myös Tallinnassa ja Venäjällä. Millaisen vastaanoton suomenkielinen tehdasmetalli on saanut näissä maissa?

”Tuntuvat osaavan suomen kieltä – ainakin meidän lyriikoiden verran. Saman verran siis kuin minä. Oltiin aikoinaan Pain-orkesterin kanssa Euroopan-kiertueella. Sama efekti todettiin siellä.”

”Facebook ja Spotify osaavat kertoa sellaista dataa, että ulkomailla kyllä kuulijoita riittää. Noiden Viron- ja Venäjän-keikkojen jälkeen meidän maailmanlaajuiseen Suomen-kiertueeseen kuuluu luonnollisesti myös kattava osuus kotimaassa. Se kestää aina vuoden loppuun saakka, tai saattoipa lipsahtaa jopa ensi vuoden puolelle, jos oikein muistan. Siihen periodiin liittyy vielä muutamia melko isoja muuttujia, emmekä siksi voi sen suhteen kommentoida mitään muuta kuin että kyllä lähes jokaisessa niemessä ja notkossa pyörähdetään!”

Oletteko käyneet aiemmin Venäjällä keikalla? Onko siellä yhtä villi meno kuin huhut kertovat?

”Ollaan kerran käyty, kaikki meni hyvin. Olihan siellä hieman säätöä. Taidettiin ajaa taksilla 1000 kilometriä, vai paljonko nyt onkaan matkaa Moskovasta Pietariin. Bussi hajosi jo Suomessa. En tiedä, liittyikö matkan ongelmista kuinka iso osa valtioon vai matkustajiin. Oikein mukavia ihmisiä.”

Minkälainen syyskuussa julkaistavasta levystä on tulossa? Mihin suuntaan halusitte kääntää kurssia Dance Paniquen jälkeen?

”Aika näyttää, minne fiilikset vie. Ei ole ollut koskaan suunnitelmia sen suhteen, millaista musiikkia levymme sisältää. Meillä on tässä kyllä pari aika extrasynkkää teosta, mutta kuten voitte kuulla, niin ei tuo eka single nyt niin hirveän synkkä ole ainakaan musiikillisesti.”

”Biisejä on tuossa 20–30, joista valitsemme ne, jotka me itse haluamme levylle. Eli valinnanvaraa löytyy joka tunteeseen. Henkilökohtaisesti haluan vain, että tekemisen aikana saan nauttia koko matkasta. Ei olla koskaan jouduttu tekemään ’väkinäisesti’ asioita, eikä tehdä. Studioon ei astella turpa rutussa.”

Sikiön syntikkaraidoissa oli viehkoa Euroviisut-tunnelmaa. Voisiko Turmion Kätilöt pyrkiä joskus viisuedustajaksi?

”Vain pyydettäessä, ja se sitten maksaa myös. Jos meiltä tilataan semmoinen viisu, niin sitten ei saa olla mitään karsintoja, koska me ei olla tultu tänne kilpailemaan kenenkään kanssa eikä missään asiassa.”

”On meillä ollut urheiluun liittyviä vakavahenkisiä kisoja joskus, kuten lentopallo ja hiihto. Voitettiin aikoinaan Puijon maailmancupin bändihiihto-osakilpailu. Muita osakilpailuja ei ollut, eli eikös me olla silloin maailmanmestareita? Jos Yle tilaatte tosiaan sen viisun, niin varatkaa ihan kunnolla sitten sitä rahaa. Saatte täyden 80% suorituksen, kuten muillakin keikoilla.”