Livearvio: Nightwish esitteli uusitun jäsenistönsä tietokonegrafiikan keskellä – Floor Jansen loistaa entistäkin kirkkaammin

Kuvakaappaus perjantain striimilähetyksestä.

Nightwish
The Islanders Arms -striimikeikka
28.5.2021

Mitä mahtaa olla kulkenut Jukka Koskisen mielessä perjantaina kahdeksan aikaan? Aivan hetken kuluttua edessä oli hetki, jolloin hänet nimettäisiin julkisesti Nightwishin uudeksi basistiksi Marko Hietalan tilalle.

Tämä oli merkittävä tapaus Suomen suurimman rockyhtyeen historiassa ja oletettavasti käänteentekevä hetki Koskisen omalla uralla. Olkoonkin, että hänellä on kokemusta Wintersunin tasoisesta kansainvälisesti menestyneestä bändistä: Nightwish operoi suuremmissa kuvioissa.

Mikäli Koskinen suhtautui tilanteeseen näin suureellisesti, sitä ei erottanut miehen käytöksestä lainkaan. Kun H-hetki koitti ja toimittaja Laura Vähähyyppä alkoi haastatella Nightwishin uutta jäsentä suorassa livestriimissä, Koskinen vastaili kysymyksiin rauhallisena kuin viilipytty.

Ylipäätään koko julkistaminen tapahtui yllättävän pienin fanfaarein. Kun striimi alkoi, Koskinen istui valmiiksi kameran edessä ja haastattelu toteutettiin kuin meneillään olisi normaali juttutuokio muiden joukossa.

Kenties tällä haluttiin alleviivata sitä, ettei Koskinen ole vielä Nightwishin täysmääräinen jäsen. Hän on sessiomies, jonka pestin vakinaistamisesta päätetään tulevan kiertueen jälkeen. Sama kuvio käytiin läpi aikaisemmin rumpali Kai Hahdon kanssa.

Eikä Koskinen tuppautunut väkisin valokeilaan. Basisti kiitteli nöyrästi bändiä saamastaan mahdollisuudesta, kehui seuranneensa Nightwishin uraa jo pitkään ja pysyi varsinaisen keikan aikana visusti sivussa. Kun striimikonsertti alkoi, kamera pysytteli tuttuun tapaan voittopuolisesti Floor Jansenissa ja Tuomas Holopaisessa, ja Koskinen keskittyi hoitamaan omat osuutensa taka-alalla.

Sikäli miehistönvaihdos merkitsee suurta muutosta Nightwishin yleisilmeessä, että yhtyeen marssijärjestys muuttuu keikoilla. Marko Hietala oli bändissä kuin toinen keulakuva, joka operoi Floor Jansenin rinnalla ja vastasi monista lauluosuuksista. Koskinen sen sijaan ei laula lainkaan, vaan Hietalan osuudet on uskottu Jansenin ja Troy Donockleyn vastuulle.

Nykymallissa Floor Jansen saa entistäkin enemmän tilaa yhtyeen keulilla, eikä valovoimaiselle laulajalle liene temppu eikä mikään ottaa tilannetta haltuun. Päinvastoin, nyt Jansen pääsee kunnolla loistamaan, kun ei joudu jakamaan valokeilaa toisen solistin kanssa.

Ainakin striimikeikalla Jansen hoiti homman tutun suvereenisti. Laulajan karisma toimii sekä lavalla että tietokoneen ruudulla.

Tietokonegrafiikan keskellä esiintynyt yhtye tuntui noin muuten aluksi hieman jähmeältä, mutta keikan edetessä tunnelma renotutui. Puolivälin tienoilla bändin jäsenet alkoivat jo virnuilla toisilleen hyväntuulisesti. Jansen näytti Koskiselle yhdessä kohtaa molemmin käsin peukkuja ylös kuin kannustaakseen, että hyvin menee.

Nightwishin striimikeikka oli konserttina aivan kelpo tapahtuma, jonka musiikillinen anti kuulosti kuulokkeilla komealta. Vaan eipä näistä suoratoistokonserteista oli todellisen livetapahtuman korvaajiksi, ei lähimainkaan – pikemminkin tapahtuman seuraaminen pisti kaipaamaan kahta kauheammin todellisten keikkaspektaakkeleiden äärelle.

Mitä fantasiakuvastoon luottaneen lähetyksen graafiseen ilmeeseen tulee, sitä seuratessa alkoi nopeasti pohtia, kuinka 10–20 vuoden kuluttua näitä nykypäivän efektejä luultavasti katsellaan hyväntahtoisesti naureskellen. Että tuollaiseen jälkeen sitä isotkin tuotantokoneistot joutuivat tyytymään 2020-luvun alussa, pitkälle on noista ajoista päästy.

Nightwish: The Islanders Arms -settilista:
1. Noise
2. Planet Hell
3. Tribal
4. Elan
5. Storytime
6. She Is My Sin
7. Harvest
8. Seven Days to the WOlves
9. I Want My Tears Back
10. Bless the Child
11. Nemo
12. How’s the Heart?
13. Shoemaker
14. Last Ride of the Day
15. Ghost Love Score
16. The Greatest Show on Earth