Satellite Stories, Divine Paiste | 10.12.2011 Nuclear Nightclub, Oulu

Vilkkaimpaan pikkujouluaikaan saivat oululaiset nauttia todella harvinaisesta herkusta, kun kauniin lumipeitteen lisäksi kaupunkiin saapui ranskalaisyhtye Divine Paiste. Bändi oli Suomessa kolmen keikan minikiertueella paikallisen, uutta Blame The Fireworks -singleään juhlistaneen Satellite Storiesin kanssa.

Illan avasivat ulkomaanvieraat, jotka yleisö otti avosylin vastaan. Jututin kuutisen vuotta kasassa ollutta bändiä ennen keikkaa, ja Keski-Ranskasta Toursista kotoisin olevat muusikot kertoivat työstävänsä parhaillaan ensi vuonna ilmestyvää debyyttiään. Maaseudun rauhassa levyä äänittävän bändin jäsenet totesivat haluavansa tehdä uniikkia musiikkia, joka kestää aikaa ja jättää kuuntelijoilleen syvät muistijäljet.

Puolisen tuntia ennen keikan alkua Nuclear Nightclubin alakerta ammotti puolityhjänä, mutta kuin tyhjästä paikka täyttyi Divine Paisten ensimmäisten sävelten alkaessa soida. Ranskalaisten Arctic Monkeys ja Franz Ferdinand -henkisessä indierockissa oli livenä rouhea ja kolkko soundi, ja biisit kuulostivat todella hyvältä. Bändi osoitti olevansa kaikkea muuta kuin tylsä. Kappaleet soivat ärhäkästi, ja laulaja liikkui lavalla lakkaamatta.

Kesken keikkaa kuulin jonkun sanovan kaverilleen: "Mää oon ihan blown away!" Ajatukseen oli helppo yhtyä.

Ranskalaiset hurmasivat oululaisyleisön kertaheitolla, sillä heidät taputettiin lavalle takaisin. Bändi soitti encorena kaksi jo setissä soittamaansa biisiä, mitä moni ei luultavasti huomannut. Saman tempun yhtye oli kuulemma tehnyt jo kiertueen aiemmilla keikoilla. Täytyy sanoa, että tässäpä huumorintajuisia tyyppejä. Arvostan! Keikka sai hyväntuulisen lopun, kun Satellite Storiesin soittajat ilmestyivät lavalle viimeisessä kappaleessa ja lauloivat ranskalaispoikien mukana.

Yhdestäkään oululaisbändistä ei ole pitkään aikaan puhuttu ja kirjoitettu niin paljon kuin Satellite Storiesista. Kaikki huomio on ollut ansaittua, sillä toista ep:tään parhaillaan äänittävässä yhtyeessä on valtavasti potentiaalia. Heidän kappaleissaan on meneviä koukkuja, kitarariffit ovat svengaavia ja laulujen rakenteet yllätyksellisiä. Livemeininkikin osoittautui tiukaksi. Biisit kuulostivat valmiilta, esiintyminen oli rentoa ja laulaja Esa Mankisen välispiikit henkivät iloista asennetta.

Satellite Storiesin varsinainen keikka loppui siihen, kun koko yleisö lauloi Helsinki Art Scene -biisin kertosäettä "I don’t wanna be in Helsinki art scene". Mutta eihän hupi tähän päättynyt, sillä yleisö janosi lisää ja taputti soittajat takaisin. Kuten arvata saattaa, saivat Oulun omat pojat viimeiseen kappaleeseen seurakseen kiertuekaverinsa.

Päällimmäisenä loppuunmyydystä illasta jäi mieleen ennakkoluuloton oululainen keikkameininki ja bändien vilpitön hauskanpito. Suurimmaksi osaksi parikymppisistä koostunut yleisö tanssi, taputti ja eläytyi villisti. Tämä oli virkistävää katseltavaa, kun on vuosia seurannut Tampereen keikkakulttuuria, jossa moista ei usein näe.

Oli myös hienoa seurata, kun nuoret soittajat olivat aidosti innoissaan toistensa musiikista. Satellite Storiesin ja Divine Paisten yhteinen tarina ei pääty tähän kiertueeseen, sillä huhtikuussa he keikkailevat yhdessä Divine Paisten kotikonnuilla Ranskassa.

10.12.2011 Nuclear Nightclub, Oulu

Teksti ja Divine Paiste -kuva: Minna Koivunen