Tulossa lohikäärmeen vuosi – Shivan Dragn | 6.12.2014 Korjaamo, Helsinki

Vajaa vuosi sitten indieyhtye Rubik lopetti toimintansa kahteen keikkaan Helsingin Korjaamolla. Bändin hautajaiskeikka oli parhaimmillaan euforinen.

Rubik ei ollut kuitenkaan ainoa projekti, jossa bändin jäsenistö oli aktiivisesti mukana. Laulusolisti Artturi Taira oli ehtinyt basisti Jussi Hietalan tavoin sotkea lusikkansa Pariisin Kevät -nimiseen keitokseen sekä olla mukana PMMP:n peijaisissa aiemmin vuoden 2013 syksyllä.

Vuotta myöhemmin, itsenäisyyspäivän iltana vuonna 2014 Tairan uusi konepop-projekti Shivan Dragn esiintyi samalla lavalla, jolla mies esiintyi viimeisen kerran Rubikin kanssa. Tairan johtama kokoonpano, jossa myös Rubik- ja Pariisin Kevät -basisti Hietala on mukana, loihti Macbookeistaan ja syntetisaattoreistaan luuppeja ja äänikudelmaa, joka tuo väkisin mieleen liudan tanssi- ja unipopsuuruuksia.

Jo kokoonpanon aiempien esiintymisten yhteydessä esille nousseet John Maus ja IDM-musiikki tulevat mieleen, kyllä. Paikoin mieleen pompsahtaa myös Pet Shop Boysin nimi, välillä taas M83:n uninen tanssipop. Hetkittäin Shivan Dragn kuulostaa siltä, kuin se olisi käynyt vaikutekaapilla G-kirjaimen kohdalla ja kuunnellut runsaasti Grimesia.

Tairan vokalisointi sitoo musiikin paketiksi, joka kuulostaa vain ja ainoastaan omalta itseltään

Mutta hitot vaikutteista, jos omaa yhtä tunnistettavan ja omaperäisen lauluäänen kuin Artturi Taira. Miehen vokalisointi sitoo ainakin livetilanteessa Shivan Dragnin musiikin vaikuteviidakosta huolimatta paketiksi, joka kuulostaa vain ja ainoastaan omalta itseltään. Muutama kappale kuulostaa lennokkaine melodioineen ja väkevine rytmityksineen Rubikilta, mutta pääasiassa tuntuu siltä, että Taira on sekä päivittämässä luomisvoimaansa Rubikista seuraavalle tasolle että luomassa jotain aivan uutta ja erityistä.

Korjaamon setin päätyttyä Taira kiitteli vuolaasti vähäeleisesti liikehtinyttä yleisöä ja lupasi, että ensi vuonna on luvassa runsaasti uutta musiikkia. Keikkojen perusteella voi sanoa, että lupauksen lunastamista kannattaa odottaa.

Muista kuunnella Artturi Tairan keväällä Soundille kuratoima lauantaisoittolista, jossa mies esittelee Shivan Dragnin musiikillisia referenssejä.