Kommentti: Nyt on tosi kysymyksessä – Helsingin keikkakentälle aukeaa valtava aukko

Saku Schildt

Kuinkas tässä nyt näin kävi? Vielä hetki sitten Helsingin klubikenttä näytti harvinaisen edustavalta, mutta nyt ohjelmamyyjät ovat vaikean paikan edessä.

Viime vuodet on menty tilanteessa, jossa klubeja on löytynyt kaikkiin tarpeisiin. Kellari- ja marginaalibändit ovat esiintyneet Semifinalissa (n. 150 asiakaspaikkaa) tai vaikka Kuudennella linjalla (300). Vakiintuneet nimet ovat suunnanneet Tavastialle (800). Astetta isommat ulkomaiset vieraat sekä kotimaan ykkösketju ovat konsertoineet The Circuksessa (1500), ja maailmantähdille on sitten ollut tarjolla tiloja Jäähallin Black Boxista aina Hartwall-areenaan asti.

Ensi vuonna skaalan puoliväliin aukeaa tyhjyys, jota on vaikea täyttää.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että The Circus sulkee ovensa ensi kesäkuussa. Nosturi (n. 900 asiakaspaikkaa) tekee saman vuodenvaihteessa. Eikä näy Virgin Oilinkaan keikkakalenterissa merkintöjä enää vuodenvaihteen jälkeen.

Mihin buukataan bändit, jotka myyvät Tavastian täyteen minuuteissa mutta eivät ole areenaluokkaa?

Katsaus Circuksen ohjelmistoon havainnollistaa ongelmaa. Tulossa ovat esimerkiksi Killswitch Engagen, Stam1nan, Devin Townsendin ja JVG:n keikat. Alkuvuodesta tuskaillaan vanhan koulukunnan thrash-bändien parissa, kun Testament, Exodus ja Death Angel saapuvat Helsinkiin. Toukokuussa juhlitaan Machine Headin maineikasta debyyttilevyä.

Kaikki nämä illat ovat sellaisia, joissa kattaus on liian kallis Tavastian lipunmyynnillä kustannettavaksi. Toisaalta olisi riskialtista alkaa viritellä esiintyjille jäähalliluokan konserttia. JVG ja Stam1na voisivat sellaiset hoitaa, mutta tällaisten tapahtumien järjestäminen olisi paljon klubikeikkaa suurempi operaatio.

Menevätkö tämän kokoluokan ulkomaiset yhtyeet vastedes Helsingin sijasta Tampereelle? Siellä on sentään Pakkahuone.

Ellei jostain ilmaannu uutta yrittäjää täyttämään tyhjiötä, Helsingin musiikkielämää uhkaa pahanpäiväinen näivettyminen. Eikä pelkkä yrittäjä riitä, vaan jostain pitäisi löytyä vielä sopivat tilat.

Musiikkialan kulisseissa käy tänään kova kuhina, kun ohjelmamyyjät, levy-yhtiöt ja artistit puivat tilannetta ja kartoittavat sen tuomia uhkia ja mahdollisuuksia. Mihin kuhina johtaa, se nähtäneen loppuvuoden aikana.

(EDIT 11:48: Semifinalin asiakaspaikkamäärää korjattu)