Tissit! Katso kuvat!

5.3.2013 09:37

Näinä aikoina itse sisältö saattaa olla mitä tahansa, kunhan otsikko myy. Myös musiikkijournalismi erityisesti netissä siirtyy samantyylisiin juttuihin. Ei sen sisällön niin väliä, kunhan klikkauksia kertyy.

Musiikkiteollisuus on muuttunut valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana, siinä mukana musiikkijournalismi. Kun artisti nyt livauttaa sammakon suustaan, leviää se seuraavassa minuutissa ympäri maailmaa kulovalkean tavoin. Moni on tästäkin syystä entistä tarkempi siitä, mitä sanoo, missä ja kenelle. Kun kanavia saada äänensä kuuluviin on moninkertaisesti aiempaan verrattuna, on myös artistilla mahdollisuus valita, missä avaa sanaisen arkkunsa.

Kotimaisten artistien kanssa tiukkoihin ohjeistuksiin törmää harvoin, mutta ennen esimerkiksi Dave Mustainen haastattelua eteen lyötiin lista kielletyistä puheenaiheista. Niitä olivat muun muassa uskonto, entiset Megadethin jäsenet ja tietysti Metallica. Mies tosin itse muisteli noita kuuluisia potkujaan aivan kysymättä.

Monen tuttavani mielestä artikkeli on sitä parempi, mitä enemmän siihen sisältyy kiusallisia kysymyksiä, paljastuksia ja törkyä. Tällaisia juttuja ei ole viime aikoina tarvinnut etsimällä etsiä, siitä on esimerkiksi Lostprophets-yhtyeen nokkamies Ian Watkins pitänyt huolen.

Mielestäni hyvää musiikkijournalismia voi tehdä ilkeilemättä, mutta silti mielistelemättä. Kun juttuja tehdään hyvässä hengessä, saattaa usein kuulla ratkiriemukkaita tarinoita. Esimerkiksi Royal Republicin laulaja Adam muisteli lämmöllä hänen naamalleen heitettyjä naisten alushousuja, jotka eivät olleen aivan pakasta vedetyt. Kannattaisi kenties miettiä seuraamuksia ennen kuin kirjoittaa Underwear-nimisen kappaleen.

Samasta aiheesta voi tehdä hyvinkin erityyppiset jutut. Laulujen tekeminen on saattanut olla artistille hyvinkin traumaattinen tai vaikkapa puhdistava kokemus. Kun kuulee tarinan esimerkiksi sanoitusten takana, saattaa se avata levyäkin hyvin toisella tavalla.

Biffy Clyron laulaja Simon kertoi hyvinkin avoimesti Opposites-levyn luomisprosessin aikana syntyneistä ongelmista. Yhtye oli hajoamisen partaalla rumpali Benin alkoholiongelman takia, ja samaan aikaan Simonin vaimo sai keskenmenon. On myönnettävä, että meinasin tirauttaa tuon haastattelun aikana pienen kyyneleen. Vaikka onkin hauska tietää, kuka poppari nyt paskansi keikkabussiin, niin mieluummin syvennyn tämän kaltaisiin tarinoihin.

Tylsää, tiedän.

Lisää luettavaa