ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE: Pisara ja lammas 1

ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE
Pisara ja lammas 1
Diu Dau Records

Aluksi Lammasooppera ei meinaa avautua ollenkaan. Jutun punainen lanka ei löydy liian hätäisellä tarkastelulla. Ensitutustumisiksi levy kuulostaa kohtuulaatuiselta, sliipatulta Absoluuttiselta Nollapisteeltä. Varsinkin Paula Vesalan lauluosuuksiin on hankala suhtautua, mutta loppupuolen hieno syntetisaattoripitoinen äänimaisema jää mieleen.

Kohtaaminen-osuuden keskittyneemmällä kuuntelulla draama tempaa mukaansa ensimmäisen kerran. Sen jälkeen Pisarassa kuulijankin tajunta alkaa laajentua kuin jonkun vanhan planetaarion musiikki- ja valoshowssa.

Tommi Liimatta sanoitti ennen uppoutuneesti havainnoivaan kerrontatyyliin. Myös musiikillisesti 1990-luvun Nollapisteelle oli ominaista rosoisen pelkistetty nerokkuus ja huikaiseva arvaamattomuus. Siitä ollaan edetty Tommyn ja Jesus Christ Superstarin perilliseksi ilmoittautuvaan rock-oopperaan, jota myös scifi-eepokseksi voidaan nimittää.

Kaksiosaisella levyllä Vesalan lisäksi Olavi Uusivirta ja Kursk-yhtyeen Erkki Seppänen toimivat suuressa roolissa vierailevina laulajina. Uusiutumisessa on kyse Muhammedin luokse tulevasta vuoresta ja bändi on tiennyt, mitä lähti tekemään. Pisara ja lammas 1 päättyy tyylipuhtaaseen cliffhangeriin aikaansaaden jännittyneen ja malttamattoman olotilan.