ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE: Suljettu

ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE
Suljettu
Megamania

Absoluuttinen Nollapiste on absoluuttisella varmuudella yksi omalaatuisimmista rockbändeistämme. Pohjoisesta tulleet nuorukaiset ovat julkisen uransa alusta saakka olleet kuin mystisesti säilyneessä aikakapselissa kaikki 70-luvun jälkeiset vuodet missanneita rockin löytäjiä.

Jo viime vuotiselle Simpukka-amppeli -levylle ehtiessään Absoluuttinen Nollapiste oli jonkin verran karsinut biisiensä soitannollista koukeroisuutta, mutta tekstipuolella Tommi Liimatan oudot aivoitukset jylläävät entisellä häkellyttävyydellä. Ne ovat kuin oudon tajunnan harkitunkuuloisesti ja tulvavaaran täyteläisyydellä vyöryvää virtaa. ”On helpompi siirtää kuukautisia kuin juorun kertomista” on vain yksi albumin non-stoppina tarjoamista kiteytyksistä.

Suljettu -albumin sointimaailman tuoreus tulee siitä, että levyn tuotanto on niin selkeän vanhakantainen. Lähin soundillinen mittapuu on jälleen 70-luvun puolivälin Wigwam, jonka kaikuja Nollapiste ei väsy tutkimaan. Kasvatus käynnistää tripin liki kirkollisen mehevillä uruilla. Sukututkimus lannistaa biisin kertosäe pakottaa korvat hymyyn Sadistic Mika Bandistä muistuttavalla soinnillaan. Portaat on rakenteeltaan albumin ”normaalein” rockbiisi, jonka kitara ja huuliharppu tuntuvat tekevän kunniaa Neil Youngille. Progeisimpiin rytminvaihdoksiin Absoluuttinen Nollapiste yltyy Tungos on lavasteella.

Akustinen Kiilakivi saa peräänsä levyn magnum opuksen. Yli 20-minuuttisena viiteen osaan jakautuva Suvannossa ylpeä ilme ylläpitää mielenkiinnon paremmin kuin menneen maailman thickasabrickit tai darksideofthemoonit. Ökyrikas musiikki koukkii mm. progeen ja hard rockiin pysyen koko ajan vain ja ainoastaan Absoluuttisena Nollapisteenä.