Aikamatkailua turistiluokkaa laadukkaammin – Teppo Mäkysen 3TM tekee viiden tähden jazzia

3TM
Form
We Jazz

Teppo Mäkynen on musiikillinen renessanssimies: maailmanluokan rumpali, säveltäjä ja tuottaja. Mäkynen tunnetaan parhaiten jazz-muusikkona, mutta hän on paljon laaja-alaisempi ja on työskennellyt esimerkiksi Pepe Deluxen kaltaisten outolintujen sekä oman Reuna-bändinsä kanssa.

Jazzin saralla Mäkynen on profiloitunut sekä muusikkona että säveltäjänä vahvimmin 50- ja 60-luvuilta ammentaen, mutta tällä levyllä hienoimmat hetket ovat niitä junnaavimpia ja paljaimpia, joissa kuuluvat 1900-luvun klassinen minimalismi sekä tekno.

Kun koneellisia elementtejä käytetään vanhemmissa musiikkityyleissä – jazz ja kansanmusiikki tulevat ensimmäisenä mieleen – vieraaseen ympäristöön integroidaan yleensä soundit, mutta ei estetiikkaa. Tuloksena on silloin tunne, että ratkaisu on sidottu johonkin aikaan eikä ole kestänyt siirtymää sieltä tähän hetkeen. 90-luvun referoiminen on suosituinta.

Tässä 3TM tekee upean, ilahduttavan poikkeuksen. Kone-estetiikan ymmärrys on niin sisäistetty, että syntetisaattorit saadaan istumaan levylle saumattomasti ja perinteisellä jazz-triolla pystytään soittamaan ”teknoa” kuulostamatta turisteilta.

Ja sävellykset ovat kauniita.