AMORAL: Fallen Leaves & Dead Sparrows

AMORAL
Fallen Leaves & Dead Sparrows
Imperial Casette

Oma dilemmani suhteessa nykyiseen Amoraliin koskee sen musiikkityyliä, jolla ei ole mitään tekemistä kymmenen vuoden takaisen louhimisen kanssa. Kun asiaa kuitenkin tarkemmin tarkastelee, ei yhtye ole missään kohtaa malttanut pysytellä paikallaan, ja jo kolmannellaan se antoi selviä merkkejä melodisemmasta tulevasta. Ari Koivunen on tässä evoluutiossa aika pieni muuttuja.

Sinfonisia ja akustisia elementtejä entistä enemmän pelikirjaan tuova Fallen Leaves & Dead Sparrows on musiikiltaan jo huomattavan kaukana jopa Show Your Colorsista (2009), joten ehkä on vain tunnustettava Ben Varonin joukkoineen kulkevan omaan, ennalta ennustamattomaan suuntaansa. Kuulijalle tilanne on jo hieman haasteellinen, sillä vilkkaalla varioinnilla edellytetään jo huomattavan pitkäjänteistä vastakaikua. Itse en ole enää pitkään aikaan ollut kartalla Amoralin todellisesta suosiosta, mutta ei se itse ainakaan tilannetta helpota jatkuvalla nahanluonnillaan.

Ennakkoon kuultu mammuttieepos If Not Here…Where? kertoo monisyisyydessään paljon myös koko albumista. Raivokkainta lanausta lukuun ottamatta sillä on kerrottavanaan Amoralin koko tarina. Vauhdikkaan No Familiar Facesin, akustisen Blueprintsin ja uhmakkaan instrumentaalin The Storm Arrivesin välille kasvaisi väärissä käsissä ammottava kuilu, mutta kummallista kyllä, Fallen Leaves & Dead Sparows -kasvaa linjakkaimmaksi ja luonnollisimman kuuloiseksi tuotokseksi sitten debyytti Wound Creationsin (2004). Tilkkutäkkimäisellä kappalekavalkaadilla bändi on, hieman jopa yllättäen, kyennyt kampittamaan sitä alituiseen vaivanneen epätasaisuuden kiron.

Yksikään sävel tai sana ei kuulosta väkisin puristetulta tai hatusta vedetyltä. Paitsi murinat. Alun perin yksi Amoralin peruspiirteistä ei perustele olemassaoloaan enää millään muotoa. Kirjava musiikki saa tässä hetkessä kaipaamansa kirsikan vallan mainiosti Koivusen laulusta, joka on vuosien saatossa kehittynyt kovasta ja korkeasta huomionarvoisen vivahteikkaaksi.