ARCHIVE: Take My Head

ARCHIVE
Take My Head
Independiente

Jos luulit, että big beatin tai trip hopin rajat on jo saavutettu, ja että kaikki näiden tyylien kokeilut on jo tehty, erehdyt pahasti. Lontoolainen Archive vie musiikin osittain sellaiselle alueelle, jota ei olisi uskonut olevankaan. Blues on tärkeä kulmakivi Archiven musiikissa, mutta samassa lauseessa on syytä mainita myös suuret viihdeorkesterit viuluineen, jytäkitarat ja klassinen melodiamaailma.
Koko tämän vuosikymmenen löyhästi toiminut ryhmä avusti muita trip hop -ryhmiä ja heräsi varsinaisesti henkiin 1994 debyyttialbuminsa Londiniumin jälkeen. Todellisuudessa Take My Head on kuitenkin albumi, jota voi pitää kokoonpanon starttiruutuna.
Albumista jää mieleen varsin sekava kuva Archiven kyvyistä. Välillä ryhmä sukeltaa reilusti hip hop -rytmeihin, mutta eksyy pian tekotaiteellisen klassisen laulun maailmaan. Parhaimmillaan yhtye on silloin kun se panee massiiviset viulut vinkumaan rytmien taustalle (The Pain Gets Worse, Woman) tai laskee heavykitarat irti syvän bluesin tueksi (You Make Me Feel, Take My Head).