Arvio: Aivan takuulla viihdyttävää alusta loppuun – Pale Jayn debyyttialbumi on kiehtovaa itsetutkiskelua anonyymisti

Arvio julkaistu Soundissa 8/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Pale Jay
Bewilderment
Karma Chief

Tiedämme Pale Jaystä ainoastaan sen, että hän on koulutettu jazzlaulaja sekä -pianisti, muutoin mies pysyttelee anonyyminä levynkansitaidetta ja promokuviaan myöten. Artistin itse kirjoittama, äänittämä sekä tuottama Bewilderment on hänen debyyttinsä tällä aliaksella, joskin se kuulostaa hyvin pitkälti samalta kuin taiteilijan aiemmin vuonna 2021 julkaisema lupaava The Celestial Suite -ep.

Uuden albumin inspiraatio on tietysti hämmennys. Pale Jay tarinoi menneisyydestään, sukeltaa sisimpäänsä sekä käy keskustelua itsensä kanssa. Levy on kiehtova itsetutkiskelun matka, kertomus henkilökohtaisesta kasvusta, itsensä ymmärtämisestä sekä vastauksien löytämisestä. Soundi on herkkää soulia, hidasta diskoa, pölyisiä lo-fi biittejä ja rytmikästä afrobeatia. Oman säväyksensä antavat majesteettiset jousisoittimet sekä klassiset orkesteripuhaltimet, jotka on sovitettu kokonaisuuteen taidokkaasti.

Bewilderment kuulostaa Gnarls Barkleyn 2020-lukulaiselta soul-versiolta, eikä vähiten Pale Jayn nasaalifalsetin vuoksi. Levy on aavistuksen vakavampi ja ehkä ajoittain vähemmän tanssittava, mutta aivan takuulla viihdyttävä alusta loppuun.

Lisää luettavaa