Arvio: Aktivismi ja kepeä purkkapoppi eivät sittenkään sovi yhteen – Jayda G turruttaa kuulijansa särmättömillä poppikoukuilla

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Jayda G
Guy
Ninja Tune

Kiireisenä lähes kaksoiselämää elävän ympäristöaktivistin sekä toksikologin Jayda G:n, jonka suurempi yleisö tuntenee paremmin maailmankuuluna housetuottajana ja -dj:nä, kakkosalbumi on eräänlainen kunnianosoitus hänen edesmenneelle isälleen, William Richard Guylle, joka jutustelee läpi albumin haudan takaa arkistomateriaaleista poimituilla nauhoituksilla.

Isäpapan kertomusten kautta avataan afrikkalaisamerikkalaista kokemusta viime vuosisadan Amerikassa, Vietnamin sodassa ja myöhemmin Kanadassa, missä Jaydakin on syntynyt. Levy ei kuitenkaan ole mikään suruvirsikokoelma, vaan energistä elektronista tanssimusiikkia, jonka yleisvire on varsin positiivinen. Poppia ja ysärisoundeja pursuava albumi on tuotettu yhdessä Jack Peñaten kanssa ja osansa projektille ovat antaneet myös Lisa-Kaindé Diaz ja Ed Thomas.

Levyllä kuuluvat selkeästi Jayda G:n musiikilliset vaikutteet: house, disco, R&B ja soul, mutta valitettavasti suurin osa kappaleista luisuu ennemmin tai myöhemmin lupaavista introhetkistä keskinkertaisten poppikoukkujen turruttavaan tylsyyteen ja radiohittikaavaan. Kokonaisuutena platta on absurdi sekoitus aktivismia ja modernia purkkapoppia, joka keveydellään vie särmän merkittäviltä teemoilta.

Lisää luettavaa